Ono kada dizajn priča priču o hotelu

Foto: Studio UP

Ako ste u turizmu i hotelskom biznisu, svjesni ste da je uređenje vašeg hotela važan dio cijele ponude, ako ne i najvažniji danas kada pričamo o kvalitetnijom gostima i produženju turističke ponude. Naravno, hotel tj. smještaj nije motiv dolaska, nego turistička destinacija, no upravo dizajn u svakom obliku i smislu te riječi daje snažne i nezaboravne emocije i doživljaje, a sve lijepo umotanu u priču koju pričate i isporučujete svojim gostima.

Koja je vaša priča? Koju priču priča Vaš hotel?

Da pojasnim moć i važnost dizajna, samo ću spomenuti hotel Bujr Al Arab, ikonu Dubai-a kao možda najbolje brendirani dizajnerski hotel koji nosi brend destinacije.

No, ne moramo ići daleko od naše obale, svi znate za priču hotela Lone, prvog dizajnerskog hotela u Hrvatskoj tj. hotela gdje je dizajn vodio glavnu riječ u svim aspektima kod gradnje. Kako bi rekli arhitekti, dobit slobodne ruke investitora je sveti gral i san svakog arhitekta, dizajnera…

Jedni od arhitektonskih studija u Hrvatskoj koji su privukli pažnju svojim radovima je svakako i Studio UP, kojeg vodi dvojac Tome Plejić i Lee Pelivan, te sa svojim suradnicima Damirom Gamulinom i Nenadom Vukušićem oblikuju neke od najoriginalnijih domaćih hotelskih i hostelskih prostora i okoliša.

Njihova priča u turizmu i zajednička suradnja počinje s hostelom Goli i Bosi, gdje su u vrlo kratkom roku napuštenu robnu kuću u centru Splita pretvorili u jedan od najboljih hostel na svijetu (nagradili su ga posjetitelji Virtual Tourist), a nakon toga su krenula i strukovne nagrade i uvrštavanje u razne preglede, čak i u Japanu.

A zanimljivo jedan je ključnih faktora za uspjeh i priznanje struke, faktor o kojem sigurno ne razmišljate niti će vam pasti prvi na pamet, je bila fenomenalna signalizacija. Da, signalizacija. Upravo je signalizacije u hostelu Goli i Bosi igrala ulogu turističkog vodiča, pa su gosti u šetnji do svoje sobe naučili svašta o Splitu i Splićanima.

Foto: Studio UP / Obiteljski hotel Amarin, dizajn: Damir Gamulin, copywriting: Nenad Vukušić Sebo
arhitektura: Studio UP – Lea Pelivan, Toma Pleić, krajobrazna arhitektura: Ksenija Jurčić Diminić

Tako su nedavno u Studio UP u suradnji s Damirom Gamulinom i Nenadom Vukušićem svojim novim rješenjem signalizacije oduševili struku na svečanosti dodjele nagrada i priznanja najboljim dizajnerskim radovima, gdje je njihovo rješenje za hotel Amarin dobilo Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva.

Inače, Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva ( HDD ) dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, bitno obilježila posljednje dvije godine u hrvatskom dizajnu svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom.

Tako je prema HDD-u prostorna grafika i signalizacija Hotela Amarin izvanredan primjer integralnog arhitektonsko-dizajnerskog rješenja. Horizontalna i vertikalna signalizacija izniču iz forme prostora te stvaraju njegov bogat, suvremen karakter. Multisenzornim sustavom interpretacije sadržaja potiče se kreativni (emotivni) odgovor svakog gosta. Interakcijom među elementima interijera i eksterijera čitav objekt postaje veliko igralište, što je najvrednija karakteristika ovog jedinstvenog obiteljskog hotela.

Kako ističe Nenad Vukušić, jedan od kreativaca koji se krije iz ove signalizacije, naručitelj je hotel Amarin zamislio kao obiteljski hotel, a mi smo ga pretvorili u igralište i avanturu za velike i male, zajedno ili odvojeno. “Svaki je korak kroz hotel pretvoren u igru, bilo da ste na recepciji, gdje je razvučena velika mreža s pogledom na bazen, na brežuljku s kog trebate gledati zvjezdano nebo ili u svojoj sobi, koja je cijela velika mozaik igra za sve uzraste. “ ističe Vukušić.

Foto: Goli i Bosi design hostel

Sve je u ovim projektima stavljeno u svrhu stvaranja doživljaja, koji je sveden na jednu rečenicu koju će gosti kasnije moći ponijeti kući: Bio sam u hotelu koji je iznutra turistički vodič ili bila sam u hotelu koji je bio jako zabavan i šaren, klinci su uživali ili napokon sam naučio kako se kaže Š, kao u whoosh – svaka od ovih rečenica tek je početak razgovora u kome će se neki gosti sjetiti svakog detalja interijera – a neki će tek zapamtiti kako su se sjajno proveli.” govori Vukušićem.

Upravo je dizajn ono što donosi dodanu vrijednost svakom projektu, a iako na svijetle primjere u nazad godina, i dalje je nedovoljno prisutan u brendiranju hrvatskog turizma. S druge strane, upravo kroz dizajn možemo stvoriti privlačnost i diferencijalu spram konkurencije, jer kvalitetne goste ne možemo impresionirati s luksuzom, ali s dizajnom i jedinstvenom pričom svakako da. Suvremeni turist želi vidjeti nešto autentično, originalno i kreativno.

I zadnje, upravo je dizajn alat za pričanje priča, te daje potpunu sliku tj. nezaboravan cjelokupni doživljaj. Beton sam po sebi nema priču, no ako ga oplemenimo kroz priču tj. dizajn onda i običan sivi i dosadan beton oživi i počinje pričati priču.

A da je tome tako, govori još jedan odličan projekt na koji mi je Vukušić skrenuo pažnju, gdje je također u suradnji s Stuidom UP, ispričao priču o vjetru ( vitru ), Bolu i Mediteranu. Radi se o hotelu Vitar na Bolu, koji je kako ističe Vukušić na tragu concrete poezije gdje se na zidovima ispisuju zvučne slike Bola koje tvori vjetar i otok, učeći usput strance izgovoru naših palatala kroz prepjev istih tih slika.

Tekstovi su ovdje slika, a i zvuk. Svaki je detalj promišljen i kao stvoren za fotografiranje. “ istaknuo je Vukušić.

Hotelu su puno više od običnih spavaonica, oni su interpretatori i naratori autentične priče koju hotel priča, od cijelog brenda, koncepta te dizajna cjelokupnog prostora. Svako slovo, boja, predmet… ima svoje zašto i kako. Naravno ako želimo pričati o kvalitetnom turizmu s dodanom vrijednošću te gostima veće platežne moći, onda je svakako pri pristup gradnji i uređenju hotela jedna od prvih osnova nam mora iti dizajn u svakom obliku.

Dakle, da krenemo ispočetka. Koja je vaša priča? Koju priču priča Vaš hotel?

PRILOG:

Istražite malo dublje kako je dizajn oblikovao ove odlične turističke priče

Hotel Amarin, Rovinj

Lifestyle hotel Vitar, Bol 

Goli i Bosi design hostel 

Vijesti: