Općina Motovun donijela Odluku o naplati ulaza na Motovunske zidine

TZ Motovun / Foto: Martin Močibob

Općina Motovun na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća donijela je odluku o naplati ulaza za obilazak Motovunskih zidina.

Kako ističu iz Općine Motovun, prepoznajući da je Motovun vodeća turistička destinacija središnje Istre međunarodne prepoznatljivosti i kvalitete koju posjećuje nekoliko stotina tisuća jednodnevnih posjetitelja svake godine, Općina Motovun odlučila je poduzeti aktivnosti kojima će olakšati organizaciju upravljanja turističkom destinacijom te izgradnje i poboljšanja postojeće infrastrukture u Motovunu kroz projekt Doživljaj Motovuna! / Motovun Impressions.

Kako je to uobičajeno u destinacijama razine Motovuna diljem Europe i Svijeta, razumijevajući da postoji jasno izražena svijest posjetitelja da naplatom ulaznice sudjeluju u održivom upravljanju, izvršili smo analizu prema kojoj ulaznice u gradićima slične veličine, uređenosti i prepoznatljivosti iznosi prosječno 5 eura, pa smo predvidjeli nekoliko razina cijene ulaznica po pojedinim skupinama posjetitelja“ ističu iz Općine Motovun

Tako će individualni gosti plaćati cijenu ulaznica od 25,00 kn, a organizirane grupe po cijeni od 20,00 kuna. Cijena ulaznice koju će platiti posjetitelj uključivat će i mogućnost posjećivanja dodatnih sadržaja unutar motovunske citadele, poput galerije umjetničkih slika, umjetničkog postava u vrtu unutar zidina, mogućnost korištenja dvogleda na zidinama, photo point i druge sadržaje koje će se pripremiti u sljedećim mjesecima.

Naplata ulaznica se predviđa u razdoblju od 1. ožujka do 15. studenog, u vremenu od 9:00 do 21:00 sati. Organizirane grupe su skupine koje imaju najmanje 10 ljudi i koje najave svoj dolazak najmanje jedan dan prije dolaska. Obiteljski paket uključuje dvije odrasle osobe, uz koji se iz statističkih razloga za svako dijete mlađe od 15 godina naplaćuje jedna kuna ulaznice. Djeca starija od 14 godina ne ulaze u obiteljski paket.

Foto: Martin Močibob

Motovun godišnje posjeti oko 400.000 jednodnevnih posjetitelja, a u noćenjima je Motovun već u rujnu nadmašio prošlogodišnju brojku od 40.000 noćenja. Ove godine u Motovunu je bilo 12 posto više dolazaka i preko 47.000 noćenja, a do kraja godine se očekuje i dostizanje „magične“ granice od 50.000 noćenja.

U  sklopu projekta posjetiteljima već sada omogućujemo obilazak motovunskih zidina – najočuvanijeg fortifikacijskog sustava u Istri, s dva dvogleda i photo pointom, crkve Sv. Stjepana, gradske lože, galerije „Pet kula“ i kule „Nova vrata“ ističe Iva Jeletić Prodan, direktorica TZ Općine Motovuna „Naša je obveza da aktivno radimo na dodatnim sadržajima, kojima će se Projektu Doživljaj Motovuna! / Motovun Impressions! pridružiti etnografski muzej, kiparska radionica na otvorenom, sakralni muzej, obilazak svih pet motovunskih crkava, uređenje javnih slavina i mnogi drugi sadržaji. Projekt Doživljaj Motovuna! / Motovun Impressions! će na svojem vrhuncu zaokružiti sve što Motovun može ponuditi, integriranu ponudu koja će našeg posjetitelja voditi od samog podnožja pa sve do najviše točke motovunskog pogleda.“ ističe Jeletić Prodan te dodaje kako će se sva sredstva koja će Projekt Doživljaj Motovuna! / Motovun Impressions! prikupiti, ulagat će se u održavanje motovunske baštine i njezino obogaćivanje novim sadržajima kako bi svaki novi dolazak naših posjetiteljima postao novi, drukčiji, još bolji doživljaj Motovuna.

Malo je nezgodno i nespretno što se odluka o naplati ulaza na Motovunske zidine donosi krajem mjeseca prosinca kada su već odavno dogovorene i definirane turističke ture, što je dovelo u neugodni položaj razne agencije i organizatore. Sada svi koju su već definirali cijene i uvijete,  moraju kontaktirati svoje klijente i tražiti ih promjenu cijene, što svakako nije profesionalno niti dobro. Nadam se kako su u Općini Motovun toga svjesni, te kako će naći neko rješenje, kao možda recimo da se ova Odluka ne odnosi na već dogovorene ture, koje svi organizatori mogu dokazati.

To je najmanje što Općina Motovun može napraviti, naravno ako im je stalo do kvalitetnog odnosa s partnerima i razvoja turizma. Sve je do ljudi.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN