Općina Vir krenula u tromjesečnu kontrolu nelegealnih iznajmljivača

Nelegalni iznajmljivači najveća su prijetnja legalnim iznajmljivačima koji plaćaju sve svoje obaveze prema državi. Osim što nelegalni iznajmljivači ne plaćaju poreze i sve druge namete koji su propisani Zakonom,...

Nelegalni iznajmljivači najveća su prijetnja legalnim iznajmljivačima koji plaćaju sve svoje obaveze prema državi. Osim što nelegalni iznajmljivači ne plaćaju poreze i sve druge namete koji su propisani Zakonom, također spuštaju cijene te su samim time nelojalna konkurencija.

Također, kako upravo kod nelegalnih iznajmljivača se na plaća turistička pristojba, tako se isti iznos ne ulijeva u općinsku blagajnu, a iz koje se odvajaju financijska sredstva kako za promociju tako i za razvoj i uređenja cijele infrastrukture. Upravo s ciljem suzbijanja nelegalnih iznajmljivača od kraja lipnja u Općini Vir, krenuli su u intenzivne tromjesečne turističke kontrole s krajnjim ciljem suzbijanja sive ekonomije.

Od 27.06. Komunalno redarstvo Općine Vir, TZO VIR, Državni inspektorat i MUP Odjela za strance provode kontrolu prijave turista, vikendaša i njihovih gostiju u naseljima Kozjak, Pedinka, Site, Torovi i Šepunatka, provode pojačanu kontrolu prijave turista, vikendaša i njihovih gostiju na području Općine Vir.

Kako ističu iz Općine Vir, akcija se odvija u sklopu tromjesečne intenzivne kontrole koja će se provoditi u svim virskim naseljima s krajnjim ciljem suzbijanja sive ekonomije u turizmu i zaštite svih iznajmljivača koji uredno izvršavaju svoje zakonske obaveze.

Akcije provodimo kako bi prije svega zaštitili sve legalne iznajmljivače te sve naše građane koji se savjesno i zakonski bave turističkom djelatnošću. Detaljno ćemo na terenu tijekom tri ljetna mjeseca provoditi registraciju svih gostiju, komercijalnih i nekomercijalnih, jer nam je krajnji cilj suzbiti i iskorijeniti rad na crno” govori direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić. 

Zanimljivo je kako je Općina Vir jedina turistička destinacija koja se ne ovakav intenzivan način bori protiv nelegalnih iznajmljivača. Također, uvijek se postavlja pitanje: Hoćete prijaviti susjeda koji nelegalno iznajmljuje apartman gostima? Zašto ne, jer ovako ispadate budale. Dok vi plaćate sve obveze, od PDV-a, boravišne pristojbe itd… drugi to ne rade, te vam je upravo takav susjed direktna konkurencija.

U prvih šest turističkih mjeseci Vir je ostvario bolje statističke pokazatelje dolazaka i noćenja turista nego u rekordnoj 2018. godini, pa je sa 363.671 noćenja (lani 357.654) i 30.242 dolazaka domaćih i stranih gostiju (lani 30.136) postavio nove turističke rekorde.

“Naš je zadatak turistima i svim gostima otoka pružiti vrhunsku turističku i ugostiteljsku uslugu te kreirati programe i sadržaje kako bi im boravak na otoku bio što ljepši i zabavniji. Standard događaja na Virskom ljetu još smo prije nekoliko godina podignuli na najveću moguću razinu, što su prepoznali ne samo naši gosti, već i svi žitelji Zadarske županije koji otok i u ljetnoj sezoni posjećuju kao izletničku destinaciju. Razlog je jednostavan: na Viru se uvijek nešto događa” ističe direktorica Vir turizma Kristina Perić.

Za kraj, još jedna zanimljivost je podatak da na Viru za sada nema niti jedan hotel, a svi gosti su smješteni u privatnom smještaju.

Foto: Općina Vir

Povezane vijesti: