Osam od 11 hrvatskih toplica s certifikatom “Održive toplice i terme”

Osam hrvatskih toplica ovog će tjedna dobiti certifikate “Održive toplice i terme” nakon što su kroz višemjesečno certificiranje potvrdili da u svim poslovnim procesima primjenjuju zelene i standarde održivosti,...
Foto: Terme Tuhelj

Osam hrvatskih toplica ovog će tjedna dobiti certifikate “Održive toplice i terme” nakon što su kroz višemjesečno certificiranje potvrdili da u svim poslovnim procesima primjenjuju zelene i standarde održivosti, ističu iz hotelijerske udruge UPUHH, koja je osmislila kriterije za to certificiranje, prenosi časopis Lider

Od ukupno 11 toplica u Hrvatskoj, prve certifikate održivosti osam toplica i termi primit će na svečanosti u Zagrebu u srijedu ovog tjedna, a to su Sv. Martin na Muri, Terme Tuhelj, Varaždinske Toplice, Lječilište Veli Lošinj, Terme Jezerčica, Istarske Toplice, Bizovačke Toplice i Daruvarske Toplice.

Svi su oni prošli zahtjevne kriterije certificiranja te vjerujemo da će im certifikati, kao i drugima u svijetu, donijeti ne samo više osviještenih gostiju s tržišta gdje se to već odavno primjenjuje, poput skandinavskog i drugih, nego da će time povećati i svoju konkurentnost te prihode“ ističe direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH-a) Iva Bahunek.

Podsjećajući da su slični projekt certificiranja za održive objekte u UPUHH-u već ranije proveli i za hotele, Bahunek napominje da je ovo s toplicama nastavak projekta “Zeleno poslovanje u hotelijerstvu”, kojeg je UPUHH pokrenuo još 2012. sa ciljem definiranja kriterija i uvođenja tzv. zelenog poslovanja u hotele, a time i podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma. „Do sada su 42 hotela u Hrvatskoj dobila certifikat održiv ili Sustainable Hotel, nakon čega smo prošle godine u proljeće pokrenuli i projekt certificiranja Održive terme i toplice, čiji je cilj bio do kraja prošle godine uvesti zeleno poslovanje u objekte koji zadovolje kriterije UPUHH-ovog certifikata Sustainable Thermal Spa and wellness“ ističe Bahunek.

Dodaje da hotelska industrija u svijetu još od 1990. uključuje i provodi zelene poslovne prakse te da je to danas postao gotovo imperativ konkurentnosti. Kao dio hotelske industrije razvijeni su standardi i za terme/toplice koje uz hotelski smještaj pružaju i dodatne usluge vezane uz lječilišni/zdravstveni turizam. „Ovim certifikatima i hrvatske se terme i toplice uključuju u rastuće svjetske trendove ‘green’ ponude i potražnje, a postoje brojne zelene prakse koje ti objekti mogu implementirati poput energetske učinkovitosti, recikliranja, zelenih krovova i drugih čime se postiže i reduciranje operativnih troškova te smanjenje štetnih utjecaja na okoliš“ zaključuje Bahunek.

Izvor: HINA/Liderpress

Povezane vijesti: