Osniva se radna skupina za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda

Cijepljenje djelatnika u turističkom sektoru započinje s trećom fazom cijepljenja i vjerujem kako će to biti vrlo brzo, izjavila je danas ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, te dodala...

Cijepljenje djelatnika u turističkom sektoru započinje s trećom fazom cijepljenja i vjerujem kako će to biti vrlo brzo, izjavila je danas ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, te dodala kako na temeljem do sada zaprimljenih podataka u okviru predloženih anketa broj zaposlenih koji bi ušli u prioritetno cijepljenje u sektoru turizma iznosi oko 68.000.

S obzirom na prirodu posla kao i značajan broj kontakata koji turistički djelatnici ostvaruju, nužno je da se cijepe prije početka sezone” naglasila je Brnjac.

Osniva se radna skupina za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda sukladno razgovorima na razini EU.

Na današnjoj, 52. sjednici Vlade, Ministarstvo unutarnjih poslova ( MUP ) predložilo je Prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda.

Uskoro započinjemo s izradom digitalnog sustava potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju kako bismo građanima RH te EU omogućili slobodnu i epidemiološki sigurnu prekograničnu mobilnost kao i boravak u našoj zemlji“, istaknuo je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Naime, Europska komisija koordinira zajednički europski odgovor na pandemiju koronavirusa SARS-CoV-2 te sukladno razvoju epidemiološke situacije, osim zdravstvenih i medicinskih mjera potrebno je razvijati i druge učinkovite mjere za suzbijanje bolesti COVID-19 i omogućavanje slobodnog kretanja u državama članicama EU i trećim državama ili zelene digitalne potvrde tzv. covid putovnice.

Zato je prepoznata potreba osiguranja slobode prekograničnog kretanja kroz uspostavu sustav za izdavanje, provjeru i prihvaćanje potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšavanja slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19 (digitalna zelena potvrda) koji bi bio interoperabilan među državama članicama Europske unije i trećim zemljama.

U tom smislu Europska komisija je 17. ožujka 2021. predstavila Prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o okviru za izdavanje, provjeru i prihvaćanje prekogranično interoperabilnih potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšavanja slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19 (digitalna zelena potvrda).

/ / / Digitalne zelene potvrde mogle bi biti prihvaćene već do lipnja

Hrvatska je iskazala spremnost za uspostavu nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda te njihove prekogranične interoperabilnosti putem EU pristupnika koji Europska komisija planira uspostaviti tijekom travnja, svibnja i lipnja 2021. godine, navode iz MUP-a.

Radi uspostave tehničkog rješenja, a u cilju izrade nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti, zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova da sklopi ugovor s AKD d.o.o. (Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o.), s obzirom da je AKD osnovan za potrebe obavljanja poslova izrade osobe iskaznice, putovnice, vize, vozačke i drugih rješenja u području identiteta i sigurnost.

Također, Odlukom se zadužuje Ministarstvo zdravstva da Radnoj skupini iz ove Odluke pruža svu potrebnu stručnu podršku, a posebno u ispunjavanju sljedećih zadaća: predstavljanje Hrvatske u operativnim radnim skupinama Mreže e-zdravstva (eHealth Network) Europske komisije na kojoj se koordinira provedba pilot projekta tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda; osiguravanja cjelovitosti, povjerljivosti, raspoloživosti i neporecivosti strojno čitljivih podataka o cijepljenim, testiranim i oboljelim osobama automatski i u stvarnom vremenu dohvatljivih iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva, koji će biti podloga za izdavanje prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda.

/ / / Nacionalni stožer u pripremi sezone traži veću odgovornost županijskih stožera. Logistika i infrastruktura na terenu je ključna, a za to nam treba sinergija

Podsjetimo, prema novim i proširenim kriteriji za ulazak turista u Hrvatsku, turisti koji su ili cijepljeni, preboljeli Covid19 ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test s liste testova EU, mogu ući u Hrvatsku.

/ / / Novi uvjeti za prelazak granice: Privremena zabrana i ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza RH

Foto: MINT

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN