TZ grada Zadra prilagodila web stranicu osobama s invaliditetom

Zadarska Turistička zajednica i Upravni odjel za EU projekte Grada Zadra realizirali su složeni posao prilagodbe weba zadar.travel za osobe s invaliditetom, a uskoro će se tiskati i promidžbeni materijali na...

Zadarska Turistička zajednica i Upravni odjel za EU projekte Grada Zadra realizirali su složeni posao prilagodbe weba zadar.travel za osobe s invaliditetom, a uskoro će se tiskati i promidžbeni materijali na Brailleovom pismu.

Koji su zadarski restorani prilagođeni osobama s invaliditetom, kojim se pravcima kretati Poluotokom ili koje su rute najpogodnije za osobe s poteškoćama u kretanju kako bi došle do muzeja ili sportske dvorane? – samo je dio novog sadržaj na mrežnim stranicama Turističke zajednice grada Zadra, a do istih i obilja drugih informacija na svojim računalima mogu doći osobe s invaliditetom. Tako je mrežna stranica zadar.travel sada pristupačna svim slijepim i slabovidnim osobama, ali uz uvažavanje različitih razina slabovidnosti. 

Pored funkcionalnih i dizajnerskih prilagodbi na fontu, odnosno veličini i razmaku koji su, primjerice, važni za disleksičare, stranica ima i mogućnost rada u dark modu, ali i integrirani čitač sadržaja na svim jezicima koji se automatski uključuje ako ga koristi slabovidna ili slijepa osoba koja ima deafultno uključen sustav na računalu.

Ovaj su projekt financirali i odradili Upravni odjel za EU projekte Grada Zadra i zadarski TZ, dok je tvrtka Llyods Designe iz Labina prilagodila funkcionalnosti i dizajn weba gradskog TZ-a (zadar.travel).

Projekt prilagodbe sadržaja na webu za invalidne osobe gradski TZ odradio je u suradnji s invalidskim udrugama u Zadru, posebno s krovnom Udrugom tjelesnih invalida Zadarske županije, kako bi sve promjene imale stvarnu vrijednost te pružale informacije gostima s invaliditetom koji posjećuju Zadar. 

Dosad nismo imali ništa, a sada imamo nešto. Ima tu još prostora za nadopunjavanje jer postoji mnogo informacija koje je vrijedno imati na webu, ali ovo je prvi i veoma važan korak. Stranica će s vremenom biti sve bolja i sadržajnija” kaže Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

Jadrijev je bio uključen u projekt za čiju je realizaciju davao savjete i prijedloge, kao što su osobe iz drugih udruga, posebno one slabovidne ili slijepe iz Udruge slijepih Zadarske županije, imale određene zahtjeve pri izradi i prilagodbi stranica.  “Projekt je veoma važan, jer nije namijenjen samo korisnicima u Zadru, nego i svim gostima s invaliditetom koji u Zadar dolaze iz cijele Hrvatske i svijeta. Kako sam tjelesni invalid koji koristi kolica za kretanje, bilo mi je važno da stranica TZ-a pruža informacije o tomu gdje se sve i kako invalidne osobe mogu kretati Zadrom, odnosno mogu li posjećivati restorane, kazalište i muzeje, ili kako pristupiti apartmanima i slično. U tom smislu očekujem kako će stranica iz dana u dan imati sve više informacija. Sada napokon imamo jedinstveno mjesto koje može posjećivati velika populacija osoba s invaliditetom, bez obzira na vrstu invalidnosti” zaključuje Jadrijev. 

Cilj europskog projekta Tourism4All jest razviti i promovirati prekograničnu mrežu turističkih destinacija pristupačnog turizma. Unaprjeđivanjem pristupačnosti prirodnih i kulturnih znamenitosti odabranih destinacija, te promocijom novih turističkih usluga potiče se socijalna uključenost osoba u nepovoljnom položaju ili s posebnim potrebama (osobe s invaliditetom, starije osobe…), ali i smanjuje sezonalnost u turizmu.

Prva web stranica neke turističke zajednice koja je prilagođena osobama s invaliditetom na ovakav način

Inače osim što je prva takva web stranica od neke turističke destinacije, stranica je napravljena i po najvišim standardima prilagodbe weba u Hrvatskoj. Za izradu tj. prilagodnu weba TZ Zadra za osobe s invaliditetom bila je zadužena labinska tvrka Lloyds Design.

Riječ je o visokom nivou prilagodbe i standardu koji je možda najviši u Hrvatskoj, a realizirali smo je u suradnji s udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom, izjavio je vlasnik labinskog Lloydsa Domagoj Ostović te dodao “Kako imamo različite razine slabovidnih osoba, isticanjem nijansi kontrasta ili boja uvažili smo sve zadanosti u prilagodbi weba. Posao se pokazao kao izrazito zahtjevan i izazovan, ali smo ponosni što smo dobili priliku”    

Projekt izrade turističko-informativnih materijala za invalidne osobe nastavit će se izradom tiskanih materijala na Brailleovom pismu i audio čitačima tiskanih info sadržaja na mobilnim uređajima.

Posebna web podstrancia sa svim važnim turističkim i informativnim informacijama za osobe s invaliditetom

Također, na web stranici TZ Zadra nalazi se i posebna podstranica za osobe s invaliditetom s raznim turističkim i važnim informacijama.

Inače, Zadarski poluotok potpuno je prikladan za kretanje osoba s invaliditetom, a rampe s prilazima postavljene su na svim mjestima gdje postoji razlika u terenu. Prilagodba nije izvršena samo na zadarskim ulicama, već i unutar većine gradskih institucija i znamenitosti koje se nalaze na Poluotoku.

Tako se na podstranici mogu naći razne važne informacije za turiste s posebnim potrebama. Od smještaja koji je prilagođen osobama s invaliditetom, plažama koje su prilagođene invalidnim osobama, hotelima i kampovima, restorana, sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom do rute za osobe s invaliditetom.

Podstranica za osobe s invaliditetom nalazi se OVDJE . Bravo Zadar.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN