Otvara se virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada

Ivanić-Grad se priključuje drugim hrvatskim gradovima (Sisak, Rijeka, Karlovac, Zagreb, Labin…) koji istražuju i prezentiraju industrijsku baštinu. Naime, u Ivanić-Gradu u ponedjeljak otvara se virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada....

Ivanić-Grad se priključuje drugim hrvatskim gradovima (Sisak, Rijeka, Karlovac, Zagreb, Labin…) koji istražuju i prezentiraju industrijsku baštinu.

Naime, u Ivanić-Gradu u ponedjeljak otvara se virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada.

Cilj projekta je digitalizacija i suvremena interpretacija bogate industrijske baštine grada te uvrštavanje na Europsku rutu industrijske baštine, ističu iz Udruga Prijatelja baštine koja provodi projekt “Industrijska baština Ivanić-Grada” u sklopu kojeg se otvara Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada.

Istraživanje industrijskog naslijeđa Ivanić-Grada od iznimnog je značaja za lokalnu zajednicu jer se prvi puta želi sustavno istražiti razvoj industrije na ovom području od kraja 19. stoljeća te kroz cijelo 20. stoljeću” ističu iz Udruge Prijatelja baštine.

Projekt ujedno želi senzibilizirati i lokalno stanovništvo za ovu tematiku kako bi se podigla svijest o važnosti valorizacije industrijskog naslijeđa. Nadalje, ovim istraživanjem otvara se prostor za promišljanje o modelima interpretacije industrijske baštine, edukacije, promocije, održivog upravljanja, te korištenja u programima kulturnog turizma.

Industrijska baština Ivanić-Grada u kontekstu šireg moslavačkog industrijskog razvoja u Sisku i Kutini ima predispozicije za uvrštavanje na europske rute industrijske baštine (European routes of Industrial Heritage) kako bi se njezin razvoj i značajke mogle promatrati u europskom kontekstu.

Iz Udruge Prijatelji baštine najavljuju kako iduće godine planiraju nastavak istraživanja industrijske građe te mogućnosti interpretacije industrijskog naslijeđa, kreiranje tematskih obilazaka za posjetitelje grada, interaktivne radionice za djecu i drugi suvremeni edukativni sadržaji.

Više detalja o virtualnom muzeju industrijske baštine Ivanić-Grada saznajte OVDJE

Foto: Udruga Prijatelji baštine

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN