Panel „One Wine Story“ powered by InterWine: Hrvatska i Slovenija traže zajednički put prema održivom enoturizmu

Vinarija Dobra Berba u Sv. Jani jutros je bila domaćin panel rasprave "One Wine Story - Hrvatska i Slovenija nazdravljaju istoj priči" u sklopu Via Vi...

Autor:  HrTurizam Promo

11. listopada 2025.

Vinarija Dobra Berba u Sv. Jani jutros je bila domaćin panel rasprave "One Wine Story - Hrvatska i Slovenija nazdravljaju istoj priči" u sklopu Via Vino Festivala 2025., koja je okupila ključne glasove održivog enoturizma s obje strane granice.

Panel rasprava, koja se u sklopu promocije EU projekta InterWine, održala se u prostorijama Vinarije Dobra Berba u Sv. Jani pokrenula je važna pitanja o tome kako vinsku tradiciju pretvoriti u odgovoran i dugoročno održiv turistički proizvod koji poštuje prirodu, zajednicu i baštinu, pritom stvarajući zajedničku, održivu, destinaciju.

Rasprava je uključila predstavnicike zaštite okoliša, vinare, udruge, lokalnu samouprava i struku s jednim ciljem, a to je razgovarati o tome kako enoturizam može biti motor pozitivne promjene, i to kao zajednička priča Hrvatske i Slovenije.

U panelu su sudjelovali Petra Boić Petrač (WWF Adria), Saša Štula (Vinarija Dobra Berba), Vlado Mikulčić (Udruga vinogradara i vinara "Grozd" Velika Gorica), Katja Pinterič (Vina Pinterič, Slovenija), Filip Bernardić (Općina Pušća) i Andreja Mihelin (Vinarija Mihelin, Slovenija).

Alilović: Naša vizija nije masovni turizam

"Via Vino Festival iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja i zato smo jako sretni što ovaj veliki priljev ljudi možemo iskoristiti za promociju projekta InterWine, na koji smo iznimno ponosni. Na području Plešivice imamo više od 40 vrhunskih i nagrađivanih vinara, uključujući i prepoznato biodinamičko vino Tomac. Naša vizija nije masovni turizam, već održiv i regenerativan razvoj koji čuva autentičnost i kvalitetu naše vinske regije. Kroz panel raspravu 'One Wine Story' vjerujem da smo pokazali da enološka kultura i vinska tradicija mogu biti most između zemalja, kultura i generacija", poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Foto panelisti one wine story powered by interwine large

Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija i donacija WWF Adria, odgovorila je na ključno pitanje: može li vinogradarstvo i proizvodnja vina biti održivo i profitabilno istovremeno?

"Vinski turizam ima ogroman potencijal biti primjer kako turizam može pozitivno utjecati na očuvanje krajolika, bioraznolikosti i lokalnih zajednica. Enoturizam se razvija sve više, ali moramo sagledati i izazovne aspekte, ako imamo turizam s velikim priljevom gostiju, imamo i preveliko trošenje vode i energije te generiranja otpada. Vinarije mogu biti edukativni centri, a vinograd po modelu regenerativnog turizma izgleda potpuno drugačije od običnog vinograda. Kroz praksu poput eko otoka u vinogradima s posađenim ružmarinom i drugim biljem koje okuplja nametnike i odvlači ih od vinove loze, možemo smanjiti potrebu za kemikalijama i pesticidima. Važno je da vinari, destinacije i svi uključeni prepoznaju svoju odgovornost prema zemlji koja im daje plodove kao sastavni dio identiteta", istaknula je direktorica komunikacija i partnerstava s korporacijama WWF Adria Petra Boić Petrač.

Saša Štula, domaćin panela, sažeo je filozofiju Via Vino Festivala i drugih sličnih manifestacija: "Mi smo primarno vinarija, proizvodimo vino, ali naša intencija je organizirati ovakve projekte jer volim vidjeti nove ljude svake godine. Uvijek sugeriram posjetiteljima da obiđu kolege vinare u blizini - to je poanta". Kao primjer balansa tradicije i inovacije, Štula je istaknuo kako Dobra Berba koristi napredne tehnologije poput dron tretmana vinograda i digitalizaciju proizvodnje, ali istovremeno čuva baštinu kroz pjenušac poput Piene napravljen od četiri autohtone sorte kraja.

Tu viziju povezivanja podržali su i ostali sudionici. Vlado Mikulčić iz Udruge vinogradara i vinara "Grozd" upozorio je kako urbanizacija vinogradarskih područja predstavlja prijetnju održivosti, dok Katja Pinterič iz Slovenije naglasila je da projekti poput InterWinea pomažu malim proizvođačima otvoriti nova tržišta kroz zajedničko nastupanje. Filip Bernardić iz Općine Pušća objasnio je koncept okrupnjavanja ponude: "Sutlanska dolina i Bregi okupili su se da možemo nastupiti s više sadržaja i zadržati ljude. Želimo biti destinacija koja pruža vrhunski smještaj, gastronomiju i vina".

Foto panel one wine story powered by interwine large

Andreja Mihelin zaključila je da prekogranična suradnja ima smisla jer „smo blizu velikih gradova odakle možemo privući ljude u naše krajeve i najbitnije je da se sretnemo te izmijenimo znanja."

Posebnu vrijednost panel raspravi pridonijelo je prisustvo 50 učenika Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, budućih kreatora turističke ponude, kojima je na ovaj način, iz prve ruke, preneseno praktično znanje o tome kako tradicija, ekologija i turizam mogu stvoriti održiv model razvoja.

EU projekt koji ne poznaje granice

Inače, panel rasprava dio je EU projekta „InterWine: Spajanjem kulturne baštine i eno-turizma do stvaranja održive prekogranične destinacije“, sufinanciranog iz programa Interreg Slovenija-Hrvatska uz potporu Europskog fonda za regionalni razvoj. InterWine je ambiciozan projekt vrijedan 1.383.080,02 eura koji traje 30 mjeseci, odabran među samo šest uspješnih projekata od ukupno 73 prijavljenih.

Cilj projekta je jačanje uloge kulture i održivog turizma kroz razvoj novog zajedničkog turističkog proizvoda koji povezuje kulturnu baštinu i tradiciju vinarstva i vinogradarstva Hrvatske i Slovenije. Projektni partneri su Turistička zajednica Zagrebačke županije, Grad Velika Gorica, Općina Pušća, Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih, Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice, Univerza v Mariboru – Fakultet za turizam i Posavski muzej Brežice.

Od podneva, posjetitelje očekuje deset sati vina, pizze i zabave

Nakon završetka panela, Via Vino Festival nastavlja s onim što najbolje zna - zabavom koja traje do 22 sata. Posjetitelje očekuje vrhunska degustacija vina lokalnih vinara, savršeno uparena s autentičnim pizzama iz ruku The Pizza Whisperera, poznatog majstora tradicionalne talijanske pizze. Za atmosferu od podneva do kasne večeri pobrinut će se trio popularnih event DJ-eva – Mirzaisfab, Oysha i Leggero, koji će svojim dinamičnim setovima stvoriti savršen soundtrack za druženje, razgovore i uživanje u pjenušavim vinima.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Autor:  HrTurizam Promo

11. listopada 2025.