papuk destinacija

Ravnatelj PP Papuk Alen Jurenac: Želimo biti generator razvoja turizma ovog područja

Iz Parka prirode Papuk prošle su godine stizale fascinantne vijesti. Iako je 2020. za brojne turističke destinacije u Hrvatskoj i svijetu bila vrlo teška, Papuk je posjetiteljima bio omiljena...

Iz Parka prirode Papuk prošle su godine stizale fascinantne vijesti. Iako je 2020. za brojne turističke destinacije u Hrvatskoj i svijetu bila vrlo teška, Papuk je posjetiteljima bio omiljena destinacija. Porast broja posjetitelja u razdoblju obilježenom pandemijom, epidemiološkim mjerama i zabranama, nešto je čime se ne mogu svi pohvaliti. No ovaj rezultat, odnosno uspjeh nije došao slučajno. Rezultat je to ulaganja u razvoj Papuka kao turističke destinacije i pri tome ne mislimo samo na financijska ulaganja.

“Želimo biti generator razvoja turizma na ovom području. Ulagali smo i nastavit ćemo s ulaganjima u budućnost, no pandemija koronavirusa ubrzala je cijeli proces, pa možemo reći kako se budućnost događa već sada. Posjetitelji su prepoznali naša nastojanja i dali nam povjerenje. To nas motivira za dodatno obogaćivanje sadržaja, posebice za obitelji” – rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac.

U siječnju broj posjetitelja porastao za 400%

I upravo su obiteljske posjete Parku prirode Papuk obilježile proteklu godinu, a i početak ove. Naime, samo u siječnju tekuće godine porast broja posjetitelja Park šume Jankovac povećan je za nevjerojatnih 400 % u odnosu na siječanj 2020. godine, odnosno govorimo o 4452 ovogodišnja posjetitelja naprama 882 prošlogodišnja. U prilog su svakako išle i vremenske prilike i snijeg u kojem su jednako uživali i djeca i odrasli. Važno je napomenuti kako se porast broja posjetitelja dogodio unatoč epidemiološkim mjerama zbog kojih je zatvoren i Planinarski dom Jankovac.

“Papuk smo do sada, u turističkom smislu, spominjali kao destinaciju koja nudi sve sadržaje za aktivan ljetni odmor u kojemu možemo parirati i Jadranu, a od ove zime Papuk se promaknuo i u sve traženiju zimsku destinaciju. Hladni zimski dani postali su tako prilika za najljepša obiteljska okupljanja. Ove brojke obvezuju nas na dodatna ulaganja kako bismo Papuk približili posjetiteljima kroz svih 365 dana u godini” – izjavio je Jurenac.

Park prirode Papuk kao destinacija za višednevne posjete

No osim najavljenih ulaganja u cjelogodišnji turizam, nužno je dodatno poraditi i na motivaciji lokalnog stanovništva da se bave turizmom i prate razvoj Papuka kao turističke destinacije. Činjenica je kako se Papuk razvija u dobrom smjeru, a u prilog tome idu i statistički podaci. Naime, iz godine u godinu vidljiv je porast broja posjetitelja, kao i sadržaja u Parku prirode Papuk.

“Želja nam je da postanemo destinacija u kojoj će turisti provesti nekoliko dana. Cijela priča se zahuktava. Na Zvečevu je već izraslo vikend naselje s luksuznim vilama za koje vlada veliko zanimanje. Vile su preko vikenda stalno popunjene, a i zanimanje za kupnju nekretnina na ovom području sve je veće. Sada želimo ostvariti još bolju suradnju s domaćim stanovništvom. Time bismo povećali broj smještajnih kapaciteta i omogućili turistima da se duže zadrže na Papuku” – napominje Jurenac.

U vremenima ograničenih mogućnosti, Papuk dakle postaje destinacija za neograničeno uživanje u ovom jedinstvenom daru prirode. Ova godina nestrpljivo je dočekana u nadi kako će novi početak donijeti bolja vremena, a ako se po jutru dan poznaje, u Parku imaju razloga za optimizam.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN