Plastične slamke razgrađuju se čak 500 godina, zato Valamar Riviera izbacuje plastične slamke iz upotrebe

Najveća hrvatska turistička kompanija pridružila se ekološkoj akciji zaštite okoliša koju su nedavno unutar svojih hotela, restorana i barova pokrenuli i najveći svjetski hotelski lanci Marriott i Hyatt. Tako...

Najveća hrvatska turistička kompanija pridružila se ekološkoj akciji zaštite okoliša koju su nedavno unutar svojih hotela, restorana i barova pokrenuli i najveći svjetski hotelski lanci Marriott i Hyatt.

Tako će gosti Valamar Riviere od 1. kolovoza više neće moći dobiti klasične, plastične slamke već isključivo biorazgradive slamke od celuloze. Naime, najveća hrvatska turistička kompanija tako se pridružuje svjetskoj zelenoj akciji izbacivanja plastičnih slamki iz upotrebe. Isto su nedavno učinili i neki od najvećih svjetskih hotelskih lanaca među kojima su i Marriott International i Hyatt Hotels.

Plastične slamke koje se proizvedu u nekoliko sekundi, u prosjeku se koriste svega desetak minuta, a razgrađuju čak 500 godina, a 80% plastike u moru dolazi s kopna.

Izbacivanje plastičnih slamki iz upotrebe dio je ambicioznog europskog plana prema kojem do 2030. godine sva plastična ambalaža na tržištu Europske unije mora biti pogodna za recikliranje. Stoga Europska komisija predlaže zabranu plastičnih proizvoda, među kojima i plastičnih slamki, koji čine čak 70 posto smeća na europskim plažama te otprilike polovicu smeća koje zagađuje more. Dobro je poznato da se plastika u prirodi vrlo sporo razgrađuje, a direktno negativno utječe na brojne životinjske vrste koje žive u moru.

Izvor: Facebook

Inače, znanstvenici procjenjuju da Mediteranom već sada pluta 1455 tona plastike, s prosječnom gustoćom od jednog komada na 4 kvadratna metra, čime se Sredozemlje svrstava među najugroženija morska područja.Ponosni smo što smo prva hrvatska turistička kompanija koja više neće koristiti za okoliš štetne plastične slamke. Slamke se više neće davati u pićima, već će standard naših objekata postati isključivo biorazgradive slamke na upit gosta. Najprije ćemo ih ukloniti iz uporabe u svim Valamar Collection i Valamar Hotels & Resorts objektima, te u svim restoranima i barovima u Valamar Rivieri. Mi smo i inače iznimno posvećeni očuvanju okoliša i održivom poslovanju te vjerujemo da je ovo vrlo važan korak ka smanjenju plastičnog otpada“, rekao je Dario Kinkela, direktor hrane i pića u Valamar Rivieri. 

U okviru krovnog programa društveno odgovornog poslovanja Zeleni Valamar, objedinjene su inicijative i projekti iz područja zaštite okoliša na kojima Valamar sustavno radi. Posebna briga posvećuje se smanjenju emisija stakleničkih plinova, smanjenju potrošnje vode, smanjenju proizvodnje otpada, recikliranju, pročišćavanju otpadnih voda i ponovnom korištenju za navodnjavanje te u procesu pranja u praonicama rublja, unaprjeđenju korištenja solarnom energijom, nabavi ekološki prihvatljivih materijala, osobito kod ključnih investicija, ali i edukaciji gostiju, zaposlenika i lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja jadranske obale i mora te organizaciji akcija čišćenja obale i podmorja. S istim ciljem Valamar Riviera izbacuje iz upotrebe i plastične slamke. 

Čestitam Valamaru da kao vodeća turistička kompanija potiče i postavlja ljestvicu na viši nivo te da budu primjer održivom razvoja. Sada su na redu i druge turističke kompanije, da se uključe u ne samo ovu ekološku akciju, nego općenito na održivi razvoj poslovanja.

Za kraj citirat ću francuskog astronauta koji govori o Zemlji gledajući je iz Međunarodne svemirske postaje ( ISS ) te za dokumentarnu emisiju „Budućnost prema Starcku„ ističe: ” Kada gledate Zemlju iz svemira, nemoj se začuditi ako se naježite ili ako zasuzite. Toliko je dojmljivo. Putovanje ISS-a oko Zemlje traje sat i pol, 45 min vidite dio Zemlje gdje je dan, a sljedećih 45 minuta dio gdje je noć. Vidite munje koje osvjetljavaju oblake, auroru borealis… Ako letite oko ekvatora, 45 min vidite sjevernu polutku gdje je zima, sve je bijelo i savršeno čisto, a idućih 45 minuta gledate ljeto. I to je nešto posebno.Da svi ljudi mogu vidjeti zemlju iz svemira, shvatili bi da smo svi isti, da smo svi u istoj letjelici – i to malenoj ! Paralela je još jasnija u našem brodu. Imate ograničene resurse pa pazite na svaku kap vode koju pijete, kojom se perete, pazite na potrošnju struje jer vam je ne smije ponestati. Moramo na Zemlji razmišljati kao i na brodu. Što je naš cilj na Zemlji ? Da živimo svi zajedno. Da svi budemo sretni, da djeci prenesemo radost življenja, stvaranja, otkrivanja i da nađemo način da ljudski rod opstane što dulje u budućnosti.

Prekrasna paralela, kad bi bar svaki čovjek mogao vidjeti Zemlju iz svemira.

POVEZANE VIJESTI:

SMEĆE KAO PLATFORMA ZA RAZVOJ TURIZMA

PROJEKT „PLAVA VREĆA“ S OTOKA KRKA KAO ODLIČAN PRIMJER OČUVANJA ČISTOĆE MORA

GREENPEACE HRVATSKA: JADRANSKI OTOCI GUŠE SE U PLASTICI

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN