Po prvi puta ostvareno 10 milijuna putnika u zračnom prometu

Izvor: Večernji list / Dubrovački vjesnik

Kroz hrvatske zračne luke ove je godine prvi put u povijesti prošlo više od 10 milijuna putnika, a taj je rekord srušen u prvih 10 mjeseci ove godine.

Cijele prošle godine kroz hrvatske aerodrome prošlo je nešto više od 9,5 milijuna putnika, piše Večernji list.

Pri tome glavnina zračnih putnika u Hrvatsku stiže u ljetnim mjesecima odnosno za vrijeme turističke sezone kad se ostvaruje i najveći porast prometa na domaćim aerodromima. I upravo u tome leži najveći problem. Trebamo otvoriti zračne linije van špice sezone kako bi produžili turističku sezonu.

Kako piše Mark Tomas za Dubrovački vjesnik u razgovoru s Peter Greenber-om, urednikom i jednim od najprepoznatljivijih lica američkog CBS TV kanala, postoji veliki broj putnika koji ne traže isključivo sunce i more, oni putuju kako bi upoznali i doživjeli drukčije kulture. Zrakoplovne kompanije nas drže u šaci i vrijeme je da se počnemo boriti protiv toga. Istog je mišljenja i Greenber koji ističe “Vaš grad je zapravo talac zrakoplovnih kompanija, one su te koje odlučuju kad ćete zarađivati, a kad nećete. To se mora promijeniti” govori Greenber referirajući se na Dubrovnik.

“Ja nisam došao u Dubrovnik kako bih se sunčao; lijepo vrijeme svakako je bonus. Došao sam ovdje kako bih uživao u kulturi i povijesti vašega Grada. I, vidio sam jako puno novih i uzbudljivih stvari jer imam dovoljno vremena za to”, rekao je Greenberg.

Cijeli intervju s Peterom Greenbergom pročitajte ovdje 

Problem slabe povezanosti van sezone najbolje se vidi i u pregledu direktnih letova i direktne zračne povezanosti hrvatskih zračnih luka s 12 značajnijih emitivnih tržišta, koje je za zimu, objavio Odjel za istraživanje tržišta i strateško planiranje Hrvatske turističke zajednice.

POVEZANA VIJEST:

RASTE INTERES BRITANSKIH TUROPERATORA I AVIOPRIJEVOZNIKA ZA HRVATSKU

PREGLED DIREKTNE ZRAKOPLOVNE POVEZANOSTI HRVATSKE – ZIMA

ZAPOČELI RADOVI NA UZLETNO-SLETNOJ STAZI ZRAČNE LUKE DUBROVNIK

 

Povezane vijesti: