Pokreće se inicijativa 'Tourism Open Minds' s ciljem promjene navike putovanja

Predstavljen je i novi simbol inicijative, inspiriran bojama zastava svih zemalja.

Autor:  HrTurizam.hr

2. listopada 2023.

UNWTO je pokrenuo novu globalnu inicijativu osmišljenu kako bi ujedinio i potaknuo države, čelnike turističkog sektora i potrošače da pri odabiru destinacije budu što otvoreniji.

Najavljena tijekom proslave Svjetskog dana turizma u Rijadu, inicijativa 'Tourism Open Minds' ('Turizam otvara umove') prikazat će snažnu ulogu koju ovaj sektor ima u premošćivanju kultura i promicanju međusobno povezanijeg i skladnijeg svijeta. 

Kako bi obilježili pokretanje, delegatima okupljenima u Rijadu prezentiran je 'Pledge calling', poseban zahtjev kojim se pozivaju na aktivan rad na promoviranju novih i nedovoljno cijenjenih destinacija.

Turizam se oporavlja – ali stari obrasci ostaju

Svjetski dan turizma 2023. održan je nakon što su novi podaci UNWTO-a ukazali na oporavak sektora od pandemije.

Istovremeno, međutim, istraživanja impliciraju kako samo manji postotak turista namjerava istražiti nova ili drugačija odredišta kada ponovno krenu na putovanja.

Prema Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, globalni je turizam na putu da se do kraja 2023. oporavi u obimu između 80% do 95% broja međunarodnih dolazaka prije pandemije.

Međutim, nedavna anketa tvrtke specijalizirane za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja putem interneta, YouGov, pokazala je kako 66% turista vjeruje da je važno uputiti se na otprije poznato mjesto. Nešto manje od polovice ispitanika osjeća se nelagodno putovati na odradišta o kojima ne znaju dovoljno.

Navodi su takvi unatoč činjenici da se, od onih koji putuju na nove destinacije, 83% slaže kako se vraćaju s promijenjenom ili proširenom perspektivom.

Podaci pokazuju potrebu za inicijativama poput 'Tourism Open Minds' radi poticanja potrošača da diverzificiraju svoje navike putovanja, a UNWTO ujedinjuje globalni sektor iza tog cilja. 

Inicijativa također ima za cilj vladinim dužnosnicima, čelnicima sektora i potrošačima, omogućiti pomoć u ublažavanju utjecaja neuravnoteženog / prekomjernog turizma, u poticanju međusobnog razumijevanja, očuvanju okoliša i osiguravanju ravnomjernog rasta sektora.

'Ujedinjujuća sila' dobra

"Da bismo osigurali stvarni globalni prosperitet, moramo svi zajedno raditi kako bi svaka zemlja mogla iskoristiti potencijal rastuće turističke industrije. Sektor služi kao sila ujedinjavanja, potičući kulturno razumijevanje, jačajući veze među društvima te zalaganje za očuvanje okoliša", izjavio je glavni tajnik UNWTO-a, Zurab Pololikashvili.

"Inicijativa 'Tourism Opens Minds' šalje uvjerljivi poziv putnicima na širenje svojih pogleda i otkrivanje neistraženih kutaka svijeta. Čineći to, ne samo radi otkrivanja ljepote različitih destinacija, već i zbog njegovanja poštovanja prema kulturama i ljudima koji ova mjesta nazivaju domom", dodao je.

"Otkako je krenula na turističko putovanje, Saudijska Arabija je predana poboljšanju sektora i stvaranju utjecaja koji se proteže izvan granica. Naši doprinosi uključuju ključna partnerstva kao što je osnivanje ureda UNWTO-a za Bliski istok u Rijadu, osnivanje Škole za putovanja i ugostiteljstvo u Rijadu i održavanje rekordnih izdanja Globalnog foruma WTTC-a te Svjetskog dana turizma UNWTO-a, koji naglašavaju golemi potencijal sektora kada su ljudi iz cijelog svijeta ujedinjeni i povezani", kazao je Ahmed Al-Khateeb, ministar turizma Saudijske Arabije.

On smatra kako je inicijativa UNWTO-a 'Tourism Opens Minds' još jedna važna prekretnica za turistički sektor, a njezino pokretanje na Svjetskom danu turizma u Rijadu, nastavak brojnih prethodno preuzetih obveza Saudijske Arabije prema globalnom turističkom sektoru.

Čelnici obećavaju djelovati

Visoki gosti na proslavi Svjetskog dana turizma pozvani su na obećanje koje predstavlja predanost zajedničkom radu. Od prisutnih se zatražilo da se:

  • manje poznata odredišta učine gostoljubivijima i pristupačnijima
  • pomogne u kreiranju i njegovanju okruženja koje putnike usmjerava na manje poznata odredišta
  • bude otvoreniji prema novim kulturama i destinacijama

Također je predstavljen novi simbol inicijative. Inspiriran bojama zastava svih zemalja, simbol djeluje kao vizualni prikaz zajedničkog rada na prepoznavanju moći turizma u poticanju kulturnih veza i održivog rasta za sve.

Foto: UNWTO
Izvor: UNWTO

Autor:  HrTurizam.hr

2. listopada 2023.