Pola Europljana želi na odmor do kraja kolovoza

Pola Europljana (56%) navodi kako će na odmor otići do kraja kolovoza 2021., bilo u zemlji ili u drugu europsku zemlju. Sa druge strane, 27% ispitanika još uvijek ne...

Pola Europljana (56%) navodi kako će na odmor otići do kraja kolovoza 2021., bilo u zemlji ili u drugu europsku zemlju. Sa druge strane, 27% ispitanika još uvijek ne planira putovati u sljedećih šest mjeseci.

Rezultati su to najnovijeg izvješća „Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 6“ koje je objavilo Europsko putničko povjerenstvo (ETC). Ovo mjesečno izvješće pruža uvide o utjecaju COVID-19 na putničke planove i preferencije Europljana u vezi s vrstama odredišta i iskustva, razdobljima odmora u sljedećim mjesecima.

Uvođenje cjepiva povećava povjerenje u ljetne praznike

Unatoč sporom početku uvođenja cjepiva u Europu, samopouzdanje putnika nastavlja se povećavati na valu nade u što brži oporavak. Istraživanje pokazuje da 48% ispitanika dijeli osjećaj optimizma u vezi s planiranjem putovanja i odobravanjem cjepiva COVID-19. Samo 21% nije optimistično u vezi s planiranjem putovanja, bez obzira na cijepljenje.

Među europskim putnicima 9 od 10 već ima planirano vrijeme odmora, uglavnom promatrajući srpanj i kolovoz (46%). Drugih 29% navodi da svoje sljedeće putovanje namjeravaju krenuti još prije, u svibnju ili lipnju. Od njih je 49% spremno otputovati u drugu europsku zemlju, dok se 36% odlučuje za boravak.

Odmor ostaje dominantna motivacija putovanja za Europljane: 66% putnika putovat će s ciljem odmora, dok je posjećivanje prijatelja i rodbine glavna motivacija za putovanje 19% putnika. Preko polovice putnika (52%) pokazuje spremnost za putovanje zrakoplovom, premda je u Britaniji došlo do pada samopouzdanja ( pad za 11% ). Putovanje automobilom ostaje drugi najpopularniji izbor za 36% Europljana s kratkoročnim planovima putovanja.

Porastaju zabrinutosti zbog mogućnosti maksimalnog korištenja praznika

Dok Europljani počinju razmišljati o ljetnim praznicima, središte pozornosti trenutno pada na to; može li se u predstojećim praznicima putovati i koje sadržaje ili aktivnosti mogu koristiti.

Iako mjere karantene i dalje je kao vodeća briga za 16% putnika, ograničeni opseg aktivnosti za odmor na odredištu zbog ograničenja COVID-19 postaje sve značajna bolna točka (11%).

Uz to, sada postoji pojačani osjećaj opreza prilikom posjećivanja barova i restorana kako biste iskusili kulinarsku ponudu na odredištu. 13% ispitanika smatra da ta mjesta predstavljaju određeni stupanj rizika za njihovo zdravlje. U međuvremenu, zrakoplovna putovanja još uvijek su na vrhu liste rizika od virusa, a 17% Europljana identificira letenje kao potencijalno opasno.

Hrvatska u TOP 10 destinacija

Poljaci i Talijani najpozitivniji su prema ljetnim putovanjima

Iako su ljetni praznici na listi želja većine ispitanih Europljana, zemlje se razlikuju u stupnju entuzijazma. Poljaci (79%) i Talijani (64%) zagovaraju trend planiranja putovanja prije kraja kolovoza, a slijede stanovnici Austrije (57%), Njemačke i Nizozemske (oboje 56%).

Među prvih 5, Talijani se naginju domaćim putovanjima (53%), dok više od 2 od 5 ispitanika s ostalih tržišta ima jasnu sklonost putovanjima u inozemstvo.

Cijeli izvještaj pročitajte u prilogu.

Prilog: ETC / MONITORING SENTIMENT FOR DOMESTIC AND INTRA-EUROPEAN TRAVEL WAVE 6 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN