Polovicom druge godine očekuje se odluka o kandidaturi Geoparka “Biokovo-Imotska jezera“ s ciljem pristupanja u UNESCO Global Geoparks

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog geološkog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja. Upravo s ciljem zaštite, održivog razvoja i turizma, Udruga Geopark...

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog geološkog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

Upravo s ciljem zaštite, održivog razvoja i turizma, Udruga Geopark Imotska jezera i Javna ustanova Park prirode Biokovo pokrenuli su inicijativu zajedničke prijave i utemeljenja „Geoparka Biokovo-Imotska jezera“ s ciljem pristupanja u UNESCO Global Geoparks.

Do sada je napravljen geološki elaborat koji je prezentiran Ministarstvu zaštite okoliša, a koje je dalo pozitivno mišljenje. Također, tijekom zadnje dvije godine izvršena su detaljna geološka istraživanje i određene su geološke točke i staze.

Granice budućeg Geoparka Biokovo-Imotska jezera već su utvrđene, a njihova ukupna površina iznosi 431 km2, a zahvaćaju područja općine Imotski, Proložac, Podbablje, Zmijavce, Lokvičiće, Lovreć, Zagvozd i Runoviće.

Elaborat je opsežan i složen dokument koji će do kraja studenog ove godine biti poslan povjerenstvu za UNESCO-ove Geoparkove. Nakon ocjene elaborata, u ljeto iduće godine očekujemo dolazak Povjerenstva na teren i konačnu ocjenu” najavljuje Luka Kolovrat, direktor TZ Imota koja je do formiranja udruge koordinirala sve aktivnosti.

Mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značaja, dok je cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. 

Nakon geoparka Papuk kao prvog geoparka u Hrvatskoj, prošle godine je područje otoka Visa i njemu pripadajućih otočića – Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže postalo također dio UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova.

POVEZANE VIJESTI:

PARK PRIRODE PAPUK PRVI HRVATSKI GEOPARK POD ZAŠTITOM UNESCO-A

VIŠKI ARHIPELAG POSTAO DRUGI UNESCOV GEOPARK U HRVATSKOJ

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN