Poreč proteklog vikenda ostvario milijunto noćenje

Osim što je u godini obilježenoj koronavirusom jedan od voedećih hrvatskih destinacija po posjetama i noćenjima, Poreč se može pohvaliti još jednim uspjehom. Naime, 16. kolovoza Poreč je upisao...

Osim što je u godini obilježenoj koronavirusom jedan od voedećih hrvatskih destinacija po posjetama i noćenjima, Poreč se može pohvaliti još jednim uspjehom. Naime, 16. kolovoza Poreč je upisao milijun turističkih noćenja.

Najbrojniji su već tradicionalno turisti iz Njemačke s učešćem od 36%, a slijede turisti iz Slovenije sa 15%. Turisti iz Austrije nalaze se na trećem mjestu s učešćem od 12%, na četvrtom su gosti s domaćeg tržišta s učešćem od 6%, a na petom i šestom mjestu su turisti iz Italije i Češke a učešćem od 5%.

Najviše noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju, ukupno 27% u odnosu na prethodnu godinu, zatim u objektima u domaćinstvu, ukupno 60% u odnosnu na 2019. godinu. U kampovima je ostvareno 110.000 noćenja što predstavlja 48%, dok je u nekomercijalnom smještaju (kuće i stanovi za odmor, prijatelji) ostvareno 106.000 noćenja što je 66% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Iz Turističke zajednice grada Poreča poručuju kako s obzirom na situaciju trebaju biti zadovoljni ostvarenim turističkim prometom, iako smatraju kako je isti boljom epidemiološkom komunikacijom mogao biti daleko bolji. Naime, Istra bilježi vrlo nisku stopu zaraženih prema broju stanovnika i prema broju stranih gostiju, te u TZ grada Poreča ne mogu prihvatiti generalno svrstavanje na crvenu listu zemalja naših emitivnih tržišta, poglavito Austrije, Italije ili Slovenije. S tim u vezi Istarska županija, istarski gradonačelnici kao i cjelokupni sustav turističkih zajednica uputili su apel predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kao i HZJZ da komuniciraju o broju zaraženih selektivno prema realnom stanju u županiji. Time će dati šansu Istri da nesmetano odradi ostatak turističke sezone i posezone, pa će turistički rezultati će biti kudikamo bolji, poručuju iz TZ grada Poreča.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN