Portugal će EK predstaviti prijedloge za aktivaciju putovanja unutar EU-a

Portugal planira podnijeti prijedlog za aktivaciju slobode kretanja unutar Europske unije što je prije moguće, istaknuo je portugalski državni ministar za gospodarstvo i digitalnu tranziciju Pedro Siza Vieira. Vieirini...

Portugal planira podnijeti prijedlog za aktivaciju slobode kretanja unutar Europske unije što je prije moguće, istaknuo je portugalski državni ministar za gospodarstvo i digitalnu tranziciju Pedro Siza Vieira.

Vieirini komentari stigli su tijekom sastanka ministara Europske unije, koji je održan kako bi se razgovaralo o trenutnoj turističkoj situaciji. Portugalski je ministar nadalje dodao da će mjere biti predložene na kratki, srednji i duži rok u nastojanju da se kretanje unutar EU nastavi u kratkom roku, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Prema Vieriji, nedavno raspravljene mjere također će podržati milijune tvrtki, posebno malih i srednjih poduzeća, kako bi se riješili problemi solventnosti i pomoglo turističkoj industriji da se “transformira u novu paradigmu održivosti, digitalizacije i osposobljavanja radnika. “

/ / / EU do kraja mjeseca uvodi digitalne certifikate kao potvrde o cjepivu?

Portugalska vlada naglasila je da je sastanak ministara Europske unije, održan u ponedjeljak, održan kako bi države članice Europske unije mogle pronaći nove načine za vraćanje povjerenja među putnicima.

Pokušaji pokretanja putovanja unutar EU nedavno su intenzivirani, usred povećanja broja cijepljenih Europljana i porasta broja zemalja EU koje daju certifikate o cjepivima.

Još u travnju prošle godine, govorilo se kako će je važno definirati dva ključna pitanja: postupak testiranja i lansiranju potvrda o cijepljenju. O takvim su zahtjevima uskoro počele raspravljati mnoge zemlje širom svijeta.

Što se tiče lansiranja potvrde o cijepljenju koje bi olakšalo putovanje i pomoglo oživjeti turistički sektor, Portugal je također slijedio primjer nekih zemalja EU-a i podržao tu ideju. Portugalska ministrica zdravstva Marta Temido naglasila je da će takva potvrda koju će ovog mjeseca uručiti Europska komisija “omogućiti ponovno uspostavljanje normalnosti u svakodnevnom životu europskih građana u najboljim mogućim uvjetima”. Digitalna putovnica cjepiva važan alat koji će omogućiti “povratak u normalu” europskih građana u “najboljim mogućim uvjetima” dodala je Temido i zaključila kako nam je danas više nego ikad potreban zajednički pristup sigurnom kretanju naših građana”, prenosi theportugalnews.com.

Visit Portugal je još u kolovozu 2020. godine pokrenuo Portugal Travel Insurance, putno osiguranje prilagođeno pandemiji Covid-19, kao i platformu Clean & Safe tj. potvrdu sigurnosnih protokola za cijeli turistički sektor.

/ / / Portugal uveo neobavezno putno Covid osiguranje za strane turiste

S druge strane, Španjolska je zaprijetila kako razmatra “zeleni koridor s Velikom Britanijom” za cijepljene britanske turiste ako ne bude postignut sporazum EU-a o putovnicama o cijepljenju.

U ponedjeljak je potpredsjednica Europske komisije Margaritis Schinas rekla da će EK predstaviti zakonodavni prijedlog za pokretanje digitalne putovnice s besplatnim tranzitom kako bi se građanima EU omogućilo ponovno putovanje, posebno tijekom ljeta, usred pandemijske situacije s Coronavirusom.

Europska komisija bi plan oko covid putovnica ili potvrdama trebala predstaviti 17. ožujka 2021. Dok EK i dalje vijeća, u međuvremenu je sporazum između Grčke, Cipra i Izraela potaknuo Royal Caribbean da krene s putovanjima iz Izraela.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN