Postavljene besplatne jednokratne pepeljare na gradskoj plaži u Pagu. Priključite se ovomo odličnom projektu

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga postavljeni su nosači sa info tablama i besplatnim pepeljarama na dvije lokacije na glavnoj gradskoj plaži Prosika u Pagu. Radi se o odličnom...

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga postavljeni su nosači sa info tablama i besplatnim pepeljarama na dvije lokacije na glavnoj gradskoj plaži Prosika u Pagu. Radi se o odličnom projektu Udruge Volim Vlašić, koji je pokrenut 2018. godine, a proširio se i na druge naše destinacije.

Opušci od cigareta predstavljaju veliki ekološki i estetski problem na paškim plažama. Kao rješenje tog problema izrađene su jednokratne pepeljare od biorazgradivog papira, a na info tablama prikazani su predmeti od različitih materijala i vremensko razdoblje koliko treba da se isti razgrade. Pepeljare na sebi imaju imaju upute za jednostavno sastavljanje te se nakon korištenja opušci s pepeljarom bacaju u obližnje kante za smeće. 

Kako cijela stvar funkcionira? Jednostvano, funkcionalno i efektno.

Koriste se na način da se unutra stavi pijesak, a pepeljare zabodu u pijesak da mogu nesmetano stajati. Nakon korištenja pepeljara se izvadi iz pijeska, a pijesak koji je unutra izađe kroz rupice na pepeljari. Opušci s pepeljarom bacaju se u obližnju kantu za smeće. Također, kako su pepeljare kao i info table i prostor za oglašavanje, moguće je cijeli projekt i tržišno zatvoriti, ukoliko općina ili grad ne vidi interes za isti.

Ciljevi projekta su smanjenje onečišćenja plaža od opušaka te poticanje na odgovornije ponašanje mještana, turista i posjetitelja, očuvanje prirode i bioraznolikosti u kroz edukaciju, informiranje i senzibilizaciju javnosti. Osim na gradskoj plaži u Pagu, u suradnji s udrugom Volim Vlašići postavljeni su novi nosači sa besplatnim pepeljarama i info tablama na plaži u Vlašićima.

Inače, većina opušaka na plažama nažalost završi u pijesku ili u moru pod utjecajem oseke i plime. Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci, a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina. Ovo je tako jednostavno i efektno rješenje ovog problema, da bi se isti princip trebao proširiti po cijeloj obali

Pozivaju se pušači da koriste besplatne pepeljare i na taj način doprinesu očuvanju prirode i okoliša na otoku Pagu. Pored Paga, projekt su ranijih godina implemetirali i Splitsko-dalmatinska županija i grad Hvar.

Ako i vi želite papirnate pepeljare u vašoj destinaciji i plažama, kontaktirajte Udrugu Volim Vlašić i priključite se projektu. 

Foto: Udruga “Volim Vlašići” 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN