Postignut dogovor oko granice: Na granicama će se najduže čekati 15 minuta

Na marginama Europskoga vijeća u Bruxellesu, hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar postigli su u subotu, na trilateralnom sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, dogovor...

Na marginama Europskoga vijeća u Bruxellesu, hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar postigli su u subotu, na trilateralnom sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, dogovor o primjerenijem protoku prometa i izbjegavanju gužvi na granicama tj. da se ukoliko se na granici čeka duže od 15 min odmah prijeđe sa sustane na ciljane kontrole.

,,Danas smo dogovorili da će nam Komisija pomoći u provedbi novih pravila na način da će se sa sustavnih na ciljane kontrole, temeljem vodiča koji je Komisija izradila, moći prelaziti kada granična policija utvrdi da su čekanja na granicama veća od 15 minuta.Ovakva situacija trebala bi smanjiti gužve, omogućiti primjereniji protok prometa i izbjeći velike gužve, osobito u turističkoj sezoni“, kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade potvrdio je da Hrvatska 27. lipnja ulazi u Schengenski informacijski sustav što znači da će hrvatska policija i sve naše službe imati jednak pristup bazi podataka kao i sve ostale članice koje su u Schengenu.

Povezane vijesti: