Potpisan Sporazum o udruživanju turističkih zajednica s područja središnje Istre pod nazivom „Autentična Istra“

Nakon što su tijekom 2020. odrađene potrebne predradnje te je Povjerenstvo o udruživanju turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta dalo suglasnost na prijedlog Sporazuma, danas je u Pazinu potpisan Sporazum o udruživanju turističkih...

Nakon što su tijekom 2020. odrađene potrebne predradnje te je Povjerenstvo o udruživanju turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta dalo suglasnost na prijedlog Sporazuma, danas je u Pazinu potpisan Sporazum o udruživanju turističkih zajednica gradova i općina s područja središnje Istre pod nazivom „Autentična Istra“.

Potpisnice Sporazuma su TZ središnje Istre, koja je ujedno i koordinator ovog projektnog udruživanja, zatim TZ Grada Buzeta te TZ-ovi općina Barban, Žminj, Svetvinčenat i Kanfanar, ili ukupno 14 JLS-ova. Cilj udruživanja je zajedničko provođenje aktivnosti usmjerenih ka daljnjem razvoju turističkih proizvoda područja destinacije središnje, ruralne Istre – pod zajedničkim nazivom „Autentična Istra“.

Naime, navedeno područje geografski je zapravo homogena te izvrsno povezana destinacija, a kao takva, ona svojim gostima nudi slične turističke proizvode, koji se međusobno nadopunjuju, a koje svaka navedena TZ razvija zasebno, ali i u suradnji s TZ-ovima u okruženju ističe Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre te dodaje:

Upravo iz prethodne suradnje, odnosno zajedničkog osmišljavanja i provedbe raznih projekata, prije svega vezanih uz jačanje i promociju eno-gastronomske ponude, ali i njenog prožimanja sa segmentima outdoor ponude te obiljem kulturno-povijesnih i prirodnih atrakcija, početkom 2020. godine začeta je i ideja o nešto formalnijem, projektnom udruživanju u svrhu snažnije zajedničke promocije eno-gastronomske ponude i enogastronomskih manifestacija destinacije na domaćim i inozemnim tržištima. Projektna suradnja bit će realizirana kroz zajedničko osmišljavanje i provedbu programa koji će biti zajednički definirani, a sve u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima. Također, bitno je napomenuti da će se u budućnosti suradnja širiti i na druge segmente turističke ponude, odnosno da će se za svako godišnje razdoblje definirati dodatni prioritetni turistički proizvodi i projekti, koji će doprinositi daljnjem razvoju i promociji destinacije – središnje, ruralne – „Autentične Istre“. ” istaknula je Kantaruti.

POVEZANE VIJESTI:

/ / / NAPOKON PRIČA I DRUGAČIJI NARATIV U PROMOCIJI TURISTIČKE DESTINACIJE – DARE TO EXPLORE

/ / / PREDSTAVLJEN NOVI VIZUALNI IDENTITET TURISTIČKE ZAJEDNICE SREDIŠNJE ISTRE

Glavni cilj ovog projektnog udruživanja je daljnje formalnije osnaživanje suradnje i postojećih kapaciteta te zajednička promocija na domaćem i inozemnom tržištu, a sve u skladu sa smjernicama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji potiče udruživanje turističkih zajednica.

Inače, TZ središnje Istre prva je turistička zajednica područja u Hrvatskoj, osnovana 2007. godine za područje 9 JLS-ova te je spomenuto projektno udruživanje za sada među prvim primjerima udruživanja turističke zajednice područja sa susjednim lokalnim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Podsjetimo, novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, potiče se njihovo udruživanje i osnivanje za područje više jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave. Uz dodjelu financijskih sredstava iz, za tu svrhu osnovanog, Fonda za udružene turističke zajednice u koji se slijevaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, turističke zajednice imaju na raspolaganju projektno (sporazumno) ili formalno udruživanje.

Foto: TZ Središnja Istra

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN