Predstavljen destinacijski časopis Via Slavonija i Baranja: fokus na aktivnosti koje destinacija nudi

Fokus na goste koji ne traže više uslugu smještaja, već aktivnosti koje se nude.

Autor:  Goran Rihelj

15. lipnja 2024.

Jučer je u Osijeku predstavljan novi destinacijski časopis Via Slavonija i Baranja, koji je nastao u produkciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjske županije, u suradnji s domaćim novinarima, vodičima i turističkim zajednicama.

Prema riječima Ivana Jurić, direktorice TZ OBŽ, novi destinacijski časopis namijenjen informiranju gostiju koji su došli u samu destinaciju i ne traže više uslugu smještaja, već aktivnosti koje se nude.

Prema primjerima iz drugih zemalja i regija, pripremljen je lako čitljiv, „sezonski“ tiskani materijal koji se može naći u sobama tako da se gost može informirati dok se odmora i priprema za obilazak destinacije.

“Namjera je da i goste koji prvi put dođu poslovno i/ili u obilazak jednog dijela destinacije, zainteresiramo na povratak u drugom aranžmanu. Iskustvo u sektoru pokazuje da gost još uvijek voli i papirna izdanja.” navodi Ivana Jurić, direktorice TZ OBŽ.

Prvi broj časopisa je fokusiran na ponudu destinacije, dok će u sljedećim brojevima biti uključeni i razgovori s kreatorima ponude.

Sadrži informacije o ponudi s naglaskom na doživljaje, poput ponude muzeja, posjetiteljskih i prijemnih centara, restorana, aktivnog odmora, vinarija i drugih ponuđača, ali i zanimljive informacije o samoj destinaciji.

Via slavonija i baranja

Tako se u časopisu mogu naći tekstovi o top iskustvima koje nude Osijek, Đakovo, Baranja ili erdutski dunavski trio, ali i o tajnama pripreme dobrog fiš-paprikaša, nabavci najboljih rakija ili kulena i aktivnostima za obitelj za vrijeme sunčanih i kišnih dana.

Dva izdanja časopisa godišnje - naklada 20.000 primjeraka

Plan je izdavanje brojeva koji pokrivaju sezonu od svibnja do listopada te od studenog do travnja. Naklada na hrvatskom jeziku iznosi 20.000 primjeraka, a u tijeku je i produkcija izdanja na engleskom jeziku. 

U tijeku je distribucija časopisa prema većim smještajnim objektima i turističkim zajednicama na području Osječko-baranjske županije, a svi zainteresirani ponuđači mogu se javiti turističkoj zajednici na svom području kako bi dobili svoje primjerke. 

Glavna urednica časopisa je Ivana Rab Guljaš, poznata osječka novinarka, a autor dizajna Marko Jovanovac iz studija Symbol.

Osječko-baranjska županija kontinuirano bilježi rast što se očituje kroz 9,50 % rasta broja noćenja od početka godine do danas, u odnosu na isti period lani. 

Autor:  Goran Rihelj

15. lipnja 2024.