Predstavljen Rolla – prvi hrvatski električni romobil prilagođen konceptu najma

Domaća start-up tvrtka IDDI predstavila je Rolla – prvog električnog romobila-turističkog vodiča, a cijeli projekt je dizajniran i proizveden u Hrvatskoj, tako da se radi o prvom hrvatskom električnom...

Domaća start-up tvrtka IDDI predstavila je Rolla – prvog električnog romobila-turističkog vodiča, a cijeli projekt je dizajniran i proizveden u Hrvatskoj, tako da se radi o prvom hrvatskom električnom romobilu.

Iza cijelog projekta stoji mlada tvrtka iz Zagreba, Iddi d.o.o. čiji tim čini osam stručnjaka iz područja elektronike, elektrotehnike, strojarstva i drugih srodnih područja..

Važno je za istaknuti kako je cijeli projekt rađen upravo s ciljem najma električnih romobila, pa je zato Rolla i robusnija, ali i puno otpornija, kako protiv krađe, tako i na sve vremenske uvijte i vožnje tj. ima puno duži vijek trajanja. Romobil će jednim punjenjem baterije imati doseg do 50 km odnosno 2 sata kontinuirane vožnje, a za bolje uvjete vožnje i lakšu upravljivost romobil ima veći promjer kotača (11“) i gume poluterenskog profila. Snažan motor omogućava savladavanje uzbrdica do 30 % nagiba, kako bi se električni romobil mogao koristiti i priobalnim i brdskim mjestima.

Rolla se sastoji od prvog hrvatskog električnog romobila, pripadajuće mobilne aplikacije te punionica.

Rolla električni romobil siguran je, ali i odvažan, a kombinacija sa Rolla aplikacijom kao vašim osobnim turističkim vodičem omogućava nezaboravnu avanturu o kojoj ćete pričati još dugo. Rolla je paket koji čine električni romobil, punionica i pripadajuća mobilna aplikacija, dizajnirani i izrađeni u Hrvatskoj zahvaljujući snažnom timu mladih stručnjaka. Paket je namijenjen promicanju turizma, ekologije i mikromobilnosti kroz koncept najma“, izjavio je izvršni direktor tvrtke Ivan Šimatović. 

Sama naplata ima tri etape u vremenu korištenja. Aplikacija Rolla povezuje romobil i korisnika te zahtijeva registraciju i odabir načina plaćanja usluge (Google pay/Apple store ili kreditna kartica). Početna fiksna cijena otključavanja, a tokom vožnje cijena se mijenja ovisno vozite li aktivno romobil ili ste odlučili svratiti na kupanje ili u kafić na piće.

U tom drugom slučaju romobil stavljate u pasivni mod (Pause) i time vam se naplaćuje samo pola aktivne cijene najma. Naplata je koncipirana na ovaj način kako bi omogućili korisniku veću posvećenost zabavi, uz što manju opterećenost troškom, navode iz tvrtke IDDI.

Naša tvrtka IDDI osnovana je službeno početkom prošle godine, iako su dečki priču o prvim idejama i samom konceptu započeli još pola godine ranije. Ta ideja i koncept razvijen je danas pod našim brendom Rolla koji predstavlja paket – električni romobil, mobilnu aplikaciju, i punionicu koja upotpunjuje koncept automatiziranog najma. Cijela ideja pretočena je u konkretni paket proizvoda samo i isključivo zahvaljujući cijelom timu bez čijeg znanja, volje i požrtvovnosti ovo danas zaista ne bi bilo moguće“, rekla je Nikolina Tarnovski, PR i marketing menadžerica tvrtke IDDI. 

Bazna punionica sadrži 5 parkirnih mjesta za romobile te se može nadograđivati sa dodatnim modulima, ovisno o količini vozila dostupnih na pojedinoj lokaciji. Punionica je mjesto početka i kraja najma, te prilikom ponovnog zaključavanja romobila u punionicu aplikacija automatski detektira kraj pružanja usluge i vrši obračun i naplatu usluge.

No, Rolla je puno više od električnog romobila, iako je i sama proizvodnja u Hrvatskoj više nego impresivna, radi se o cijeloj platformi ciljano upravo za turističke destinacije i prilagođena konceptu najma.

Platforma sadrži romobil, punionicu, automatizirani princip najma i mobilnu aplikaciju koja ima funkciju turističkog vodiča.

Aplikacija omogućava korisniku personalizirane rute koje može odabrati ovisno o osobnim preferencijama i načinu zabave koji želi iskusiti. Opis lokalnim znamenitosti s dodatnim linkom na web mjesto s podacima i pričama o znamenitostima te informacije o aktualnim događanjima u okolici, poput koncerata, festivala, predstava, aplikaciju čine dodatno zanimljivom i zabavnom. Omogućena je i navigacija s prikazima prirodnih i kulturnih znamenitosti okolice i dostupnim sadržajima (restorani, kafići, zabavni parkovi…). 

Rolla električni romobil razvili smo baš imajući u vidu najam odnosno naš doprinos poticanju globalne mikromobilnosti i ekološke osviještenosti. Korisnici će kroz Rolla aplikaciju u kombinaciji s romobilom moći birati personalizirane rute i prema odabranim parametrima dobivati informacije o lokalnim znamenitostima i događanjima. Puno je neprospavanih noći iza nas, puno uloženog truda i rada i nadamo se da će i korisnici prepoznati sve odlike Rolle kao što mi vjerujemo da smo napravili odličan, siguran i zabavan proizvod za naše korisnike“, dodaje Šimatović.

Poslovni model

Poslovni model usmjeren je B2B partnerstvu u vidu kampova, hotela, marina, pa i turističkih agencija, kroz Rolla franšizne modele Rolla Pro i Rolla Premium. Prvi model namijenjen je partnerima koji žele aktivno naplaćivati uslugu najma paketa korisnicima, a Premium model je namijenjen turističkim objektima koji žele ponuditi svojim posjetiteljima dodatnu atrakciju bez naplate same usluge korisnicima. 

U oba poslovna modela postoje dvije osnovne naknade – ulazna naknada i mjesečna naknada kroz % prihoda lokacije, a prve isporuke prema navedenim modelima moguće su za kraj ove 2021. godine. 

Prva serija paketa već je završena jer ovogodišnja sezona počinje već u prvoj polovici svibnja. Tako će se Rolla od svibnja 2021., moći unajmiti na tri destinacije u Hrvatskoj. Dvije su u blizini Plitvičkih jezera, Camping Plitvice i Plitvice holiday resort, a treća je u Istri na Premanturi, u sklopu hotela Premantura na samom početku zaštićenog područja rta Kamenjak. 

Za kraj, Projekt Rolla bio je i dio natjecanja Startup factory by Zicer.hr, a kako bi tim mogao što prije i kvalitetnije krenuti sa unapređenjem i razvojem još boljih proizvoda, pokrenuta je crowdfunding kampanja u sklopu hrvatske platforme Croinvest.eu kojom žele izraditi studiju za razvoj komponenti romobila od biorazgradivih materijala poput konoplje.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN