Predstavljena prva halal kuharica u Hrvatskoj

S ciljem promidžbe halal prehrane i podizanja svijesti o njenoj važnosti, djevojke i žene okupljene kroz Vijeće žena MIZ Sisak „Nahla“ osmislile su i pripremile prvu halal kuharicu u...

S ciljem promidžbe halal prehrane i podizanja svijesti o njenoj važnosti, djevojke i žene okupljene kroz Vijeće žena MIZ Sisak „Nahla“ osmislile su i pripremile prvu halal kuharicu u Hrvatskoj, pod nazivom „Iz Nahline halal kuhinje“.

Izdavač kuharice je Centar za certificiranje halal kvalitete, a halal prehrana po svojim je karakteristikama u punoj suglasnosti sa suvremenim načelima pravilne prehrane, a to su: jesti zdravo, često, umjereno i raznovrsno.

Kuharica ima preko osamdeset recepata tradicionalne i moderne kuhinje koje su autorice ili same osmislile ili ih obogatile svojim vlastitim idejama, a pečat njezinoj unikatnosti i vrijednosti dala su dvojica stručnih recenzenata, chef Goran Raguž i chef Nihad Mameledžija. U njoj možete naći širok izbor: od predjela do glavnih jela, od juha i tjestenina do ukusnih slastica, od okusa Orijenta do okusa Mediterana istaknuo je Chef Nihad Mameledžija.

Prva halal kuharica također je i promocija Siska koji će se uz kuharicu spominjati na mnogim svjetskim Halal kongresima, a njena dvojezičnost omogućit će prelaženje jezičnih barijera prilikom promocije i upotrebe.

Halal tržište je jedno od najperspektivnijh tržišta

Svjetsko halal tržište je unatoč globalnoj krizi raslo u zadnjim godinama 40%, a u idućih deset godina očekuje se njegov rast od 20 do 25%. Trenutno se svjetsko halal tržište se procjenjuje na 635 milijardi dollara.  Također, potrošnja halal hrane sve je veća u europskim zemljama, a naročito u Francuskoj kao najvećem tržištu. Halal tržište u ovoj zemlji se povećava 7-10% godišnje. Procjenjuje se da vrijednost halal tržišta Europske Unije iznosi 66 milijardi američkih dolara, od čega samo na Francusku spada 3 milijarde eura. Halal tržište Velike Britanije se procjenjuje na oko 2,8 milijardi funti, a prema podacima britanske Agencije za sigurnost hrane, halal hranu konzumira oko 6 milijuna krajnjih korisnika. Za prehrambenu industriju Hrvatske i zemalja regije halal tržište EU je najperspektivnije s obzirom da su europski pripadnici islamske vjeroispovijesti najbliži, a i njihova kupovna moć je na visokom nivou.

O Halal prehrani

Riječ Halal je arapska riječ koja znači čisto ili dozvoljeno i označava u islamu sve stvari i djela, koje su prema islamskom zakonu dozvoljene. Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju zahtjeve propisane kvalitete.

Kur´an posvećuje 119 redaka (ajeta) jelu i piću. Devedeset redaka posvećeno je dozvoljenim (halal) jelima i pićima, a 29 kur´anskih redaka donosi određene zabrane glede jela i pića. Iz tih redaka vidljiva je stroga zabrana (haram) svinjskog mesa i svih proizvoda koji se dovode u vezu s tim, alkohola i svih proizvoda koji se dovode u vezu s tim, strv, krv, konzumiranje mesa životinje koje je zaklano u nečije drugo ime, a ne u ime Boga, konzumiranje mesa životinja koje su zadavljene, pretučene, strmoglavljene, probodene rogom, načete od zvijeri i onih koje su žrtvovane na žrtvenicima. Pored gore navedenih zabrana postoji i zabrana konzumiranja mesa životinja koje imaju kandže.

Više o certificiranju o halal prehrani u turizmu potraite u Centra za certificiranje halal kvalitete u sklopu Islamskog centra u Zagrebu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN