Predstavljeni natječaji za bolju konkurentnost turizma u vrijednosti 53 milijuna kuna

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli danas su u Banskim dvorima predstavili javne natječaje za programe za dodjelu bespovratnih sredstava „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ i...

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli danas su u Banskim dvorima predstavili javne natječaje za programe za dodjelu bespovratnih sredstava „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ i „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je turizam u Programu Vlade definiran kao jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva te ima veliki potencijal daljnjega razvoja. Podsjetio je da je tijekom 2016. godine u Hrvatskoj ostvareno 91 milijun noćenja te ju je posjetilo oko 16 milijuna turista, a sve skupa dovelo je do 9,5 milijardi primitaka. „Hrvatski turizam u udjelu BDP-a iznosi oko 18 posto i to dovoljno govori koliko je turizam važan za naše gospodarstvo i za hrvatski nacionalni identitet, kao i za promociju i atraktivnost naše zemlje“, kazao je Plenković te podsjetio kako je Hrvatska u 2015. od deviznih prihoda imala 7,9 milijardi eura.

Predstavljajući nacionalni program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, predsjednik Vlade pojasnio je da su sredstava osigurana u proračunu Republike Hrvatske, dok  je program „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ukupno je riječ o iznosu od 53,4 milijuna kuna. Ciljevi programa su povećati konkurentnost hrvatskog turizma, omogućiti nova ulaganja u kvalitetnije objekte te što bolju i veću uključenost ranjivih skupina u zapošljavanju u turističkom sektoru te se pritom posebno misli na one koji su nezaposleni, mlađi od 24 i stariji od 54 godine te na osobe s invaliditetom.

Ove godine u turizam se planira uložiti više od 800 milijuna eura ističe Plenković, dodavši da je to 21 posto više u odnosu na prošlu godinu. „Planira se otvoriti 40-ak novih ili novoobnovljenih hotela čime se proširuje ponuda i diže kvaliteta hrvatskog turizma. Očekujem da će ovi programi podići kvalitetu i što je najvažnije produljiti turističku sezonu“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako u prva dva mjeseca 2017. u Hrvatskoj imamo povećanje turista preko 20 posto te je dodao da Vlada čini sve kako bi se turistička sezona produžila na cijelu godinu. ”U tom smjeru idu i četiri mjere u sklopu programa “Konkurentnost turističkog gospodarstva”. Kroz mjeru A podupiru se hoteli, kampovi, seljačka domaćinstva i objekti u domaćinstvu, mjera B se odnosi na se posebne oblike turizma kao što su ciklo-turizam i zdravstveni turizam, mjera C odnosi se na dostupnost i sigurnost turista, dok se četvrta mjera, mjera – D odnosi na prepoznatljivost. Ukupan iznos namijenjen za ove četiri mjere jest 21,9 milijuna kuna, dok su korisnici mjera obrti i zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te fizičke osobe, odnosno privatni iznajmljivači”, istaknuo je Cappelli te dodao kako su ciljevi programa razvoj ponude turističkih složenih, inovativnih, kreativnih proizvoda, povećanje razine zauzetosti,  produljenje sezone na destinacijama, povećanje potrošnje, povećanje zaposlenosti i samozapošljavanja.

Ministar je posebno istaknuo izgradnju bazena za koje je kazao da značajno podižu popunjenost u pojedinim objektima i dodao da je u Hrvatskoj izgrađeno više 600 bazena, za koje se godišnje izdvaja 7 milijuna.

Također, apostrofirao je i gastronomiju koja je vrlo važna za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a koja značajno pridonosi razvoju kontinentalnog turizma. Najavio je da je u pripremi i novi program koji će se odnositi na sve županije na kontinentu, a koji će financirati Ministarstvo turizma.

Više informacija o  otvorenim natječajima pogledajte u prilogu:  PROGRAMI DODJELE BESPOVRATNIH POTPORA ZA TURIZAM U 2017.

Foto: Vlada.hr

 

POVEZANE VIJESTI:

INTERVJU S MINISTROM TURIZMA / CAPPELLI: U PLANU JE OTVARANJE PET DO SEDAM CENTARA KOMPETENCIJA

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA OBJAVILA JAVNI POZIV ZA EDEN

NOVE MJERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

DANI POSLOVA U TURIZMU U OSIJEKU, KNINU I ZAGREBU

MINT RADIONICE U SKLOPU PROJEKTA „POBOLJŠANJE PRISTUPA RANJIVIH SKUPINA TRŽIŠTU RADA U SEKTORU TURIZMA I UGOSTITELJSTVA”

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN