Predstavljeni rezultati dosadašnjeg dijela turističke godine

U dosadašnjem dijelu godine ostvareno 53 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju Danas su u Ministarstvu turizma i sporta predstavljeni rezultati dosadašnjeg dijela turističke godine te su najavljeni planovi...

U dosadašnjem dijelu godine ostvareno 53 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju

Danas su u Ministarstvu turizma i sporta predstavljeni rezultati dosadašnjeg dijela turističke godine te su najavljeni planovi i aktivnosti za nadolazeće razdoblje.

U srpnju i kolovozu ostvarili smo 5.2 milijuna dolazaka ili 54% prometa na razini 2019. godine, dok je ostvareno 39.8 milijuna noćenja ili 62 posto noćenja u srpnju i kolovozu u odnosu na 2019. 

Kada se gledaju rezultati od početka godine do kraja kolovoza ( siječanj – kolovoz ) u usporedbi s istim razdobljem u 2019., ostvareno je 6,8 milijuna dolazaka ( 41% na razini 2019. ) te 47,5 milijuna noćenja ( 53% ). Od toga su strani turisti ostvarili 5,5 milijuna dolazaka i 38,3 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 1,3 milijuna dolazaka i 9,2 milijuna noćenja. 

Kada se gleda po vrstama smještaja, hoteli su na 40% prometa u odnosu na prošlu godinu, kampovi na 57%, objekti u domaćinstvu i OPG-ovima 66% te nautički charter na razini 70%.

Prednjači Istarska županija, zatim Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska u broju dolazaka i noćenja, a u srpnju i kolovozu prema klasterima najviše prednjači zadarski i kvarnerski klaster, dok su najmanje stope zabilježene u gradu Zagrebu i Dubroviku, koji su vezani uz zračni promet.

Tijekom prvih osam mjeseci 2020. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri (11,9 milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (9,7 milijuna), dok je u Zadarskoj županiji ostvareno 8,6 milijuna noćenja. Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 8,3 milijuna noćenja i Šibensko-kninska županija s 3,6 milijuna noćenja. Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila je 2,5 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija 1,7 milijuna noćenja, dok je Zagreb ostvario 550.000 noćenja, a ostale kontinentalne županije 835.000 noćenja. 

U razdoblju srpanj-kolovoz najuspješniji indeks realizacije turističkog prometa, u usporedbi s 2019. bilježi domaće tržište, a potom Poljska, Slovenija, Njemačka i Češka.

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (11,2  milijuna), Slovenije (7,6 milijuna), Poljske (4 milijuna), Češke (3,1 milijun), Austrije (2,3 milijuna), Italije (1,4 milijuna), Mađarske (1,3 milijuna) i Slovačke (1,1 milijun), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (20,3 milijuna) i kampovima (7,9 milijuna) te hotelima (5,9 milijuna).

Top destinacije u prvih osam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica i Mali Lošinj. 

Vir, Rovinj i Medulin vodeće su destinacije tijekom srpnja i kolovoza, prema ukupnom prometu mjerenom noćenjima. Poreč, Rovinj i Dubrovnik zabilježili su najviše hotelskih noćenjaCrikvenica je vodeća destinacija obiteljskog smještaja, ispred Raba i Medulina.Kada je riječ o kampingu, vodeći je Rovinj, ispred Funtane i Tara.

Cijelu prezentaciju pogledajte u prilogu.

Prilog: Analiza turističkog prometa i pregled provedenih aktivnosti tijekom srpnja i kolovoza 2020. godine

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta: Iza nas je, s obzirom na okolnosti, veoma uspješnih osam mjeseci turističke godine

Dosadašnji rezultati turističkog prometa u Hrvatskoj premašili su inicijalna predviđanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o ostvarivanju 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, naglasila je u uvodu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako kako je iza nas, s obzirom na okolnosti, veoma uspješnih osam mjeseci turističke godine u kojoj su naši turistički djelatnici i oni koji rade u djelatnostima vezanim uz turizam, još jednom pokazali kako su izuzetno prilagodljiviji i inovativni.

Ova Vlada prepoznaje turizam i sve dosadašnje mjere, od samog početka pandemije, pred ljeto i sad za nastavak godine, na kojima smo surađivali s brojnim dionicima unutar i izvan sektora, stvorile su temelje za ove rezultate. Pred nama je sada realizacija ostatka turističke godine te priprema za sljedeću godinu, izrada novog strateškog dokumenta te niz aktivnosti koji imaju za cilj održavanje stabilnosti turističkog sustava, jačanja njegove otpornosti te ubrzavanja procesa oporavka. Naša želja je da turizam bude instrument i ogledni primjer kao što je dosad bio, za razvoj gospodarstva i poticanje drugih industrija“, ističe Brnjac.  

U glavnom ljetnom dijelu turističke godine ostvarili smo odličan rezultat koji Hrvatsku svrstava u vrh Mediterana po ostvarenom turističkom prometu, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić te dodao: ”U tijeku su završne pripreme za provedbu aktivnosti koje će za cilj imati promociju posezone tijekom koje ćemo u fokus promidžbe staviti nautiku, kontinentalnu ponudu, eno-gastronomiju te ponudu hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode. Također, kroz rujan ćemo provest kampanju na nama najvažnijim tržištima u sklopu koje ćemo svim turistima izraziti zahvalnost na iskazanom povjerenju prilikom odabira hrvatskih destinacija za svoja odredišta u ovoj godini. Vrlo intenzivno radimo i na pripremi 2021. godine u kojoj ćemo Hrvatsku još snažnije pozicionirati kao sigurnu turističku destinaciju s fokusom na tržišta koja su najbolje reagirala na promotivne aktivnosti u ovoj godini, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovačke i Mađarske

Foto: Casanova Tour, Istra Inspirit

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN