Priča iza statistike: Brodsko-posavska županija bilježi najveći rast broja noćenja

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Brodsko-posavske županije od siječnja do lipnja 2023. godine na ovom području zabilježen je najveći rast po ostvarenim noćenjima

Autor:  HrTurizam Native

25. srpnja 2023.

I dok još uvijek traju rasprave o tome koliko će još uvijek tekuća sezona biti uspješna, rezultati prvog dijela godine ukazuju na porast zanimanja turista za hrvatske destinacije. 

Dolaskom ljeta težište zanimanja prebacuje se na obalne destinacije, no i kontinent ima svoje adute. Jedan od njih je i Brodsko-posavska županija koja je u odnosu na prošlu godinu zabilježila izvrsne rezultate.

Po broju posjetitelja rijetko se koja kontinentalna destinacija može usporediti s onom na našoj obali, a razvoj cjelogodišnjeg turizma nije samo floskula kojom se hvalimo svake godine, nego je potreba, jer bez sunca i mora, kvalitetna ponuda i sadržaji su na prvom mjestu. 

Inače, cjelogodišnji turizam na kontinentu je nešto normalno, jer svi hoteli, restorani i drugi sadržaji otvoreni su tijekom cijele godine, a ne samo sezonski. 

Potpore Hrvatske turističke zajednice za obogaćivanje ponude na turistički nerazvijenim područjima daje kontinentalnim destinacijama dodatni vjetar u leđa. No financijska pomoć je uzaludna, ako nema projekata koji na najbolji način istu ne pretvara u dodanu vrijednost.

I tako se vraćamo na početak priče odnosno turizam u Brodsko-posavskoj županiji. Pa predstavimo ovu uspješnu priču u statistici, odnosno sirovim brojkama.

Brodsko-posavska županija prva u Hrvatskoj po rastu broja noćenja turista: Zabilježen 42,55% porast broja noćenja u u prvih šest mjeseci 2023.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Brodsko-posavske županije od siječnja do lipnja 2023. godine na ovom području zabilježen je najveći rast po ostvarenim noćenjima. Rast iznosi više od 42%, a pri tome treba naglasiti kako je domaćih turista, u odnosu na prošlu godinu bilo čak 56% više. I strani turisti otkrivaju Brodsko-posavsku županiju, a bilo ih je 31% više nego 2022. Uz sve navedeno treba naglasiti kako je porastao i broj dolazaka, 24% više domaćih i 36% više stranih gostiju, a ukupan porast je veći od 30%.

Sve navedeno je statistika, ali i činjenica. Svaki rast broja noćenja na kontinentu veseli, a podaci rastu iz godine u godinu. S druge strane, rast od preko 40% u broju noćenja je značajan. 

Ostaje pitanje zašto su se domaći i strani turisti odlučili za posjetu Brodsko-posavskoj županiji koja ne krije zadovoljstvo ovakvim rezultatima. Porast broja kvalitetnog smještaja, sadržaja, manifestacija... samo su dio priče. 

Arhiva ranc ramarin 01
Ranč Ramarin

Željeli smo iz prve ruke doznati o "stanju na terenu" i što je potrebno za dodatni porast prometa na ovom području. Zato smo kontaktirali dionike u turizmu na ovom području koji su nam rekli nešto više o trenutnoj situaciji, ali i iznijeli svoje planove za budućnost... a planova sigurno ne nedostaje.

Ranč Ramarin u Garčinu

Ranč Ramarin je osnovan 2013. godine, a ime mu je proizašlo iz troje djece vlasnika ranča: Rea, Anja i Marin. Radi se o obiteljskom poslu, a vole reći kako su njihovi konji najviše zaslužni za ovaj lijepi početak. Pomno su osluškivali želje tadašnjih posjetitelja pa su odlučili stvoriti nove užitke na ranču. 

Ubrzo su otvorili restoran koji i dan danas nudi raznovrsnu gastro ponudu, ali u još modernijem ruhu. Svakim danom ulažu u nove aktivnosti kako bi posjetitelji doživjeli divan odmor u čistoj prirodi. Aktivnosti u Ramarinu su brojne. Jahanje, pecanje, biciklizam, dječje aktivnosti, team building, vjenčanja, pub kvizovi, yoga, meditacija... samo su neki od sadržaja koje nude posjetiteljima, a smještaj u hostelu, bungalovima i kampu svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

"Osjetan je porast prometa koji smo ostvarili u prvih šest mjeseci ove godine. Porastao je za 47% u odnosu na prošlu godinu, a to se posebice vidi u novom restoranu kojem smo proširili kapacitet uz pomoć EU fondova. Omjer porasta domaćih i stranih turista je podjednak, a trenutno ponajviše ulažemo u online marketing i oglašavanje. Sve je veći broj onih koji se raspituju za team building no najčešće naši gosti koriste sadržaje kao što su jahanje, bicikliranje i restoran", otkriva nam Anja Galović, članica Uprave Ranča Ramarin.

Inače Ranč Ramarin je obiteljski posao koji ima 23 zaposlenih. Uz 11 bungalova i šest soba tu je i kamp kojeg najčešće posjećuju obitelji, a u planu je i izgradnja difuznog hotela uz pomoć EU projekta. No to je samo jedan od brojnih planova kojima će Ranč Ramarin u sljedeće dvije godine proširiti svoju ponudu.

Salas savus 02 foto ena kokanovic nagy
Salaš Savus

"U planu su nam teniski tereni, mini golf, električna punionica, ponuda električnih bicikala i endurance centar, koji bi bio prvi ili među prvim takvima u Europi. Sve navedeno ostvarili bismo uz pomoć Europske unije koja bi sufinancirala projekte u iznosu od 75%. Na taj način dodatno bismo produžili sezonu koja trenutno traje od početka travnja do, najčešće kraja listopada. Tome bismo pridonijeli i montažnom natkrivenom terasom koja bi bila na raspolaganju tijekom cijele godine", dodaje Galović.

Prema trenutnoj situaciji broj posjetitelja i noćenja, u prvoj polovici srpnja, također je veći nego u istom razdoblju prošle godine. Ako se ostvare predviđanja i rezervacije do kraja ovog mjeseca i tijekom kolovoza, Ranč Ramarin ostvarit će osjetno bolje rezultate u odnosu na 2022.

Hotel i Eko etno salaš Savus

U središtu Slavonskog Broda smjestio se hotel Savus koji posluje već dugi niz godina. Preživjeli su koronakrizu nakon koje se poslovanje oporavilo, ali... Direktora hotela i obližnjeg Eko etno salaša Savus, Ivana Bogovića, zatekli smo na godišnjem odmoru, pa iako su izostali točni statistički podaci, doznali smo kako oba objekta bilježe bolje rezultate.

"Nakon koronavirusa započeo je oporavak kojem je, uz programe na ovom području, zasigurno doprinjeo i ulazak Hrvatske u Schengen. Bilježimo veći broj noćenja no unatoč inflaciji i porastu troškova, cijene nismo mijenjali. U hotel Savus najčešće nam dolaze poslovni gosti, kako domaći tako i strani, a njih je sve više. Zamjetan je porast dolazaka turističkih grupa. Nedavno su nas posjetile dvije takve grupe iz Slovenije koje su iz Slavonije, baš kao i velika većina naših gostiju, ponijeli najljepše uspomene", ističe Bogović.

Oporavak i povećanje broja noćenja mnogo je zamjetnije od povećanja broja gostiju u restoranu i Eko etno salašu Savus na kojem je trenutno najtraženija team bulding ponuda. Prema najavama u planu je zadržati kvalitetu hotela Savus koji ima četiri zvjezdice te dodatno poboljšati ponudu autohtonih ekoloških proizvoda odnosno suradnju s domaćim proizvođačima, posebice iz Brodsko-posavske županije.

Adrenalinska šuma Bebrina

Adrenalinski park 56 1024x683
Izvor fotografije: Adrenalinska šuma Bebrina

U odnosu na prošlu godinu u Brodsko-posavskoj županiji zamjetan je i veći broj turističkih sadržaja. Jedan od takvih je i Adrenalinska šuma Bebrina. Radi se o projektu Općine Bebrina vrijednosti oko 2 milijuna kuna, a sufinanciran je od strane Europske unije. U sklopu Šume nalaze se brojni sadržaji na otvorenom od kojih svakom zaljubljeniku u aktivni turizam rastu zazubice.

"Naš adrenalinski park namijenjen je svim dobnim skupinama, a prema najavama i rezervacijama očekujemo uspješno ljeto. Zip line, zid za penjanje, vidikovac, poligon... samo su neki od sadržaja u našem parku za kojeg još mnogi nisu ni čuli. Adrenalinska šuma službeno je otvorena još u studenom prošle godine no tek od 15. lipnja uvedena je naplata za korištenje sadržaja", objašnjava upraviteljica Adrenalinske šume Bebrina, Sabina Orešković.

Trenutno jedini adrenalinski park u Brodsko-posavskoj županiji zasigurno će dodatno doprinijeti povećanju posjetitelja željnih aktivnosti u prirodi. Za one koji žele nešto mirniji odmor uz uživanje u prirodnim ljepotama tu je i edukativna staza te dječji park. 

"Trenutno najviše imamo grupnih posjeta no sve je više pojedinaca te obitelji koji se zanimaju za naše sadržaje. Sada nam je u planu započeti radove na restoranu, a dogovaramo i suradnju s lokalnim proizvođačima i pružateljima usluga kako bismo dodatno obogatili našu ponudu u budućnosti", dodaje Orešković.

Na kraju iz svega navedenog možemo zaključiti kako porast broja domaćih i stranih turista, a samim time i porast zanimanja za Brodsko-posavsku županiju daje razloga za optimizam. Pozitivni trendovi koji su zabilježeni u prvih šest mjeseci ove godine jedan su od razloga zbog kojih su naši sugovornici najavili i dodatno obogaćenje ponude. 

Sadržaj nastao u suradnji s TZ Brodsko-posavske županije.

 

Logo tz bpz i htz

Naslovna fotografija: Ranč Ramarin
Izvor fotografija: Turistička zajednica Brodsko-posavske županije

Autor:  HrTurizam Native

25. srpnja 2023.