Priča koja 'drži vodu': Inicijativa za dostupnost, očuvanje i promociju pitke vode Šibensko-kninske županije

Napuniti ponovno bocu vode ne bi trebalo biti teško, zar ne?

Autor:  HrTurizam.hr

28. lipnja 2024.

'Voda znači život', poznati je izraz koji podsjeća na važnost očuvanja pitke vode. Znači li to kako bi pitka i kvalitetna voda trebala svima biti dostupna bez naknade? 

U tome smjeru razmišljaju u Šibensko-kninskoj županiji koja od početka godine provodi konkretne korake prema spajanju održivog turizma i lokalne zajednice s ciljem zajedničkog poticanja zaštite prirodnih resursa. 

Inicijativom koja promovira korištenje višekratnih boca za vodu, ugostiteljsku ponudu primarno pitke vode iz slavine svojim gostima, te javno dostupnu pitku vodu, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije predvodi pokret mijenjanja navika nužnih u svrhu očuvanja prirodnih resursa, smanjenja otpada i promicanja vrijednosti regije koja je dom Malih Divova. 

Što je Voda Malih Divova?

Dok se globalno nižu alarmantne projekcije o naglom smanjenju količine pitke vode, šibenski kraj njome obiluje.

Voda Malih Divova inicijativa je za dostupnost, očuvanje i promociju pitke vode Šibensko-kninske županije, a koja je bila predmetom brojnih istraživanja. Danas, upravo voda - u kombinaciji s morem - čini ovu regiju iznimno privlačnom destinacijom za posjetitelje koji cijene očuvanu prirodu i autohtoni ambijent. 

Ono što daje posebnu motivaciju svima uključenima je činjenica da mreža punionica funkcionira kao velika obitelj prijatelja vode, koja čini partnere inicijative ponosnima što zajednički promiču zdrave navike i pozitivan stav prema vlastitom kraju, stoji na stranicama inicijative Voda Malih Divova.

Foto: Voda Malih Divova
Foto: Voda Malih Divova

Mreža punionica vode / refill stanica

Kroz umrežavanje domaćina na lokalnoj razini u Mrežu punionica pitke vode / refill stanica, projekt donosi dugoročan zaokret u načinu ponašanja, te pridonosi osvještavanju o blagodatima u kojima živimo.

Zahvaljujući mreži punionica pitke vode u ovoj županiji nitko ne ostaje žedan ni tijekom najtoplijih dana.

Kako bi pronašli pitku vodu, posjetitelji (i građani) jednostavno trebaju na karti pronaći najbližu punionicu (refill stanicu) prepoznatljivo označenu kao Voda Malih Divova, ili jednu od javnih česmi. Nakon toga preostaje samo uživati u ovom dragocjenom resursu.

Karta je dostupna na poveznici: https://vodamalihdivova.com/punionicerefill-stanice/

Projektom mapiranja želi se također podsjetiti na važnost smanjenja plastičnog otpada, posebice jednokratnog, i pozvati sve prolaznike i turiste da napune svoje boce svježom vodom iz špine.

Svjetski trend

U gradovima diljem svijeta sve su glasnije inicijative za postavljanjem javno dostupnih slavina. Urbana područja sve više promoviraju održive navike potičući građane na korištenje javnih slavina kao alternativnog izvora pitke vode.

U Hrvatskoj već imamo odličan primjer Rijeke koja nudi interaktivnu kartu s lokacijama slavina s pitkom vodom. Naime, riječko komunalno društvo Vodovod i kanalizacija (ViK) na svojim mrežnim stranicama ima kartu s lokacijama svih riječkih javnih slavina (špina) kako bi se svima koji borave u 'Gradu koji teče' olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.

Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka

Interaktivna karta na jednom mjestu objedinjuje detaljne lokacije riječkih špina, njih ukupno 46, baš kao što su to učinili i drugi europski javni isporučitelji u gradovima poput Beča, Pariza i Berlina. 

Svi željni osvježenja krškom izvorskom riječkom vodom mogu jednostavno pretražiti interaktivnu kartu i saznati gdje se nalazi njima najbliža špina. Karta daje također mogućnost navigacije do željene lokacije.

Riječke špine postavljene su na lokacijama visoke protočnosti u centru grada, u parkovima i na dječjim igralištima kako bi se svim skupinama građana, ali i životinjama, omogućilo osvježenje. 

"Ovdje biram parišku vodu!"

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je prošle godine inicijativu s ciljem poticanja smanjenja upotrebe štetne jednokratne plastike te konzumacije besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

S tim ciljem Eau de Paris je pokrenuo kampanju "Ovdje biram parišku vodu" ("Ici, je choisis l’eau de Paris"). Kampanjom se pariške trgovine, tvrtke i ugostiteljski objekti pozivaju da građanima i posjetiteljima otvore svoja vrata i omoguće im besplatno punjenje višekratne boce vodom iz slavine. 

Trgovine i ugostiteljski objekti koji sudjeluju u kampanji, označeni su plavom naljepnicom. Time se proširuje prilično razgranata pariška mreža punktova s besplatnom pitkom vodom.

Foto: NatureFriend / Pixabay
Foto: NatureFriend / Pixabay

Diljem grada raspoređeni su različiti modeli fontana s besplatnom pitkom vodom kao i Wallaceove fontane koje predstavljaju dio pariškog kulturnog nasljeđa i ukras su javnog prostora, a za njihovu izradu se još uvijek koristi izvorni kalup iz 19. stoljeća.

Bez jednokratne plastike

Grad Pariz je u lipnju 2019. najavio da će do 2024. godine postati prvi grad bez jednokratne plastike koja je jedan od najvećih uzroka onečišćenja tla, rijeka, mora i oceana.

U Francuskoj se svake godine koristi 8,7 milijardi litara vode koja se prodaje u plastičnim bocama, a plastične boce su jedan od najčešćih vrsta otpada koja se pronalazi na plažama i u morima. 

Ne iznenađuje stoga da se kao vrlo važna navika potiče dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru i konzumacija vode iz slavine, i to svakodnevno - kod kuće i na otvorenom. 

"Pitka voda iz slavine najjednostavniji je, najekološkiji i najekonomičniji način za učinkovitu i održivu borbu protiv onečišćenja plastikom", poručio je Dan Lert, zamjenik gradonačelnice zadužen za ekološku tranziciju, klimatski plan, vodu i energiju, ujedno i predsjednik uprave Eau de Paris.

Foto: Pete Linforth / Pixabay
Foto: Pete Linforth / Pixabay

Poduzetnici koji sudjeluju u kampanji registriraju se putem ove mrežne stranice i potom dobivaju naljepnicu koju stavljaju na izlog. Građanima je na raspolaganju također online karta na kojoj su označeni svi dućani i ugostiteljski objekti koji sudjeluju u projektu. 

"Osim promicanja mreže punktova s besplatnom pitkom vodom, ova kampanja ima za cilj potaknuti usvajanje jednostavne navike konzumiranja vode iz slavine i sprječavanje upotrebe štetne plastične ambalaže", istaknuo je Benjamin Gestin, direktor Eau de Paris. 

Voda s pričom

Šibensko-kninska županija ima više od pitke vode koja izvire iz dalmatinskog krša - ima vodu s pričom!

Naime, liječnici su istraživanjem došli do saznanja kako su novorođene bebe u Šibeniku najveće u Hrvatskoj, ali i u Europi, a čak druge po veličini promatrajući globalno - odmah poslije najvećih novorođenih beba koje su potekle iz indijanskog plemena Cherokee.

Među najvišima na svijetu su Skandinavci koji se također mogu pohvaliti iznimno kvalitetnom vodom za piće. Prosječna visina šibenskog srednjoškolca je 184,2 cm. Za usporedbu, najviši narod na svijetu su Nizozemci s prosječnom visinom 180 cm.

Kroz spomenuto istraživanje donijet je zaključak kako broj sunčanih sati, kvaliteta ishrane te kvaliteta vode ovog kraja igraju važnu ulogu u pojavi rađanja velikih beba.

"Presretni smo koliko je ova inicijativa naišla na plodno tlo, na svoje ljude koji su pozdravili i prigrlili inicijativu Voda Malih Divova. Ovo je priča o vodi, onoj koja se ne može upakirati i koja nema cijenu, a neprocjenjiva je, ali i osjetljiva, pa ju treba posebno čuvati", rekla je za HrTurizam Tina Vickov, jedna od autorica projekta.

Tina vickov i natalia kresic autorice projekta
Foto: Voda Malih Divova

Na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku bilo je ove godine riječi i o Malim Divovima, pričalo se o pitkoj vodi, mjerila se visina srednjoškolaca, igrale igre, osvajale nagrade...

"Ne želimo vodu zarobljenu u plastici, želimo pitku, slobodnu i živu vodu s izvora. Zato smo sve uputili na česme u gradu i kod Zaštitnika Vode Malih Divova, ugostitelja koji su dio mreže Punionica Vode Malih Divova", dodala je Vickov.

Promicanje zdravih navika

Na stranici inicijative Voda Malih Divova stoji sljedeći apel:

"Ako ste uskoro u našoj županiji, potražite prepoznatljivu ploču s oznakom Punionica vode / Refill stanica kraj ulaza u ugostiteljske objekte te znajte da ćete u ovom objektu biti posluženi besplatnom pitkom vodom, a na šanku ste dobrodošli zamoliti nadopunu svoje višekratne boce.  

Mreža punionica funkcionira kao velika obitelj ugostitelja - prijatelja vode, koji postaju time partneri inicijative ponosni što zajednički promiču zdrave navike i pozitivan stav prema vlastitom kraju i vlastitom identitetu. Čak i pod cijenu kratkoročnog profita. 

Naša voda je pitka i zdrava, ona se ne može i ne želi upakirati niti distribuirati. Nju možete naći samo na izvoru. Dobrodošli u Šibensko-kninsku! Nazdravite boljem životu Vodom Malih Divova!”

Ciljevi projekta

Jedan od ciljeva projekta je prijenos poruke široj javnosti o kvaliteti vode ove županije, a u svrhu promicanja imidža destinacije kao područja zdravog života, brige o prirodi, primjene načela održivog turizma, destinacije koja sa strategije prelazi u praksu da bi postala lider održivosti i pionir ekologije.

Vinarija prgin ivana i domagoj
Foto: Voda Malih Divova
Foto: Voda Malih Divova
Foto: Voda Malih Divova

Cilj je također paralelno na terenu podizati svijest različitih dionika u turističkoj ponudi kroz participaciju u umrežavanje u refill stanice/ punionice vode, te tim udruživanjem osnažiti osjećaj ponosa i pripadnosti te dobročinskog rada za vlastiti kraj.

Finalno, projekt cilja osvijestiti i motivirati posjetitelje županije da koriste višekratne boce te nadopunjuju vodu kroz mrežu punionica, čime se povezuju s mjestom boravka te aktivno pripomažu u očuvanju resursa i promicanju održivih praksi.

Pioniri održivosti

Ova je inicijativa također primjer kako se može na konkretan i zanimljiv način približiti problematika naših zajedničkih aktualnih ekoloških problema koji zahtijevaju konkretne poteze podizanja svijesti i očuvanja resursa za nadolazeće generacije Malih Divova.

Projekt Turističke zajednice ostvaruje potencijal da Šibensko-kninska županija od samozatajne destinacije koja sustavno radi na podizanju kvalitete i raznolikosti svoje turističke ponude i postaje lider u primjeni načela održivog turizma, navodi se na stranicama TZ Šibensko-kninske županije.

Kroz mrežu ugostitelja koji su se ujedinili u ovoj promjeni i time postali službenim Zaštitnicima vode svoga kraja, gostima će se za stolom nuditi pitka voda iz slavine te nadopunjavati njihove višekratne boce svima koji to zatraže.

Projektom Voda Malih Divova, Šibensko-kninska županija odlučila je postati pionirom održivosti.

Foto: Voda Malih Divova
Foto: Voda Malih Divova
Foto: Voda Malih Divova.
Foto: Voda Malih Divova

Naslovna fotografija: Voda Malih Divova

Autor:  HrTurizam.hr

28. lipnja 2024.