Prodaja njemačkih putničkih agencija ponovno se pogoršala u travnju: Većina očekuje pad potražnje u sljedećih 6 mjeseci

Nakon malih znakova poboljšanja u ožujku, situacija prodaje u njemačkim putničkim agencijama ponovno se pogoršala u travnju. Samo nekoliko turističkih agenata vidi svjetlost na kraju tunela, dok se velika...

Nakon malih znakova poboljšanja u ožujku, situacija prodaje u njemačkim putničkim agencijama ponovno se pogoršala u travnju. Samo nekoliko turističkih agenata vidi svjetlost na kraju tunela, dok se velika većina boji trajne krize na putničkom tržištu.

Kako javlja njemački fvw, ukidanje zabrane putovanja za Mallorcu, jedno od omiljenih odredišta njemačkih turista, u ožujku je poslalo kratki signal nade njemačkim putničkim agencijama. No, povjerenje stručnjaka za turističku prodaju kratko je trajalo. S porastom broja novooboljelih, pa čak i pooštravanjem mjera i daljnjim ograničenjima putovanja u Njemačkoj, raspoloženje u turističkim agencijama ponovno se pogoršalo u travnju.

Kao i prethodnih mjeseci, niti jedan putnički agent trenutnu situaciju prodaje ne opisuje kao “dobru”. Postotak “loših” odgovora čak se povećao sa 96,1% na 97,7% prema trenutnom indeksu prodaje za travanj 2021. godine, koju je zabilježila konzultantska agencija Dr. Fried & Partner.

Dr. Fried & Partner mjesečno pripremaju turistički indeks (TVKI) prodaje od 2005. godine, a koji služe kao rani pokazatelj gospodarskog razvoja i pruža pregled prošlosti, sadašnje i buduće tržišne situacije kao i raspoloženja u putovanjima prodajni.

Izvor: Dr. Fried & Partner

Također, postotak ispitanika koji očekuju porast potražnje za putničkim uslugama u sljedećih 6 mjeseci iznosi 21,4% u odnosu na 21,9% od ožujka.

Velika većina, 57,0% (ožujak: 56,5%) i dalje očekuje pad potražnje u sljedećih 6 mjeseci u odnosu na prethodnu godinu. Manje od jedne četvrtine (22,1% u travnju, 21,1% u ožujku) očekuje da će prodaja ostati stabilna – što je, prema niskoj razini prodaje, također prilično pesimistično gledište.

Procjena putničkih agencija i njihove buduće zarade također se pogoršala. Samo 11,5% agenata (u usporedbi sa 16,5% u ožujku) očekuje poboljšanje u sljedećih 6 mjeseci. Postotak ispitanika koji očekuju stabilnu situaciju zarade povećao se s 23,3% na 25,2%.

Gotovo dvije trećine agenata (63,4% u odnosu na 60,5% u ožujku) očekuju da će se situacija s zaradom čak pogoršati u budućnosti.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN