Produžena privremena zabrana prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 738, govore podaci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Stožer civilne...

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 738, govore podaci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je produžio Odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ova Odluka se ne odnosi na državljane država članica EU odnosno države članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru kao i članove njihovih obitelji, te državljana trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ o statusu državljana trećih zemlja s dugotrajnim boravištem.

I dalje se preporučuju najava dolaska ulaska u RH preko apliakcije entercroatia.mup.hr, svim turistima.

Građani BIH mogu u RH zbog turističkih razloga, no potreban je negativan PCR test, kako ne bi morali u samoizolaciju

Kako se ističe u Odluci, izuzeci su držljavni trećih zemalja koji ulaze u RH zbog turističkih ( (ugovor o zakupu ili paušalnom plaćanju kampa, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, dr.) ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes.

Građani trećih zemlja ne podliježu mjeri karantene/samoizolacije, ako na graničnom prijelazu predoče negativni nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

Ukoliko državljani trećih zemalja prilikom ulaska u Hrvatsku imaju test kojem je protekao rok od 48 sati, istima će se dozvoliti ulazak u Hrvatsku, uz određivanje mjere samoizolacije i ponovnog testiranja u Hrvatskoj o vlastitom trošku. Navedeno se može primjeniti na putnike i članove posade na jahtama.

Osobe koje ne predoče negativni nalaz PCR pretrage podliježu mjeri obavezne  14-dnevne karantene/samoizolacije.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN