Projekt Dalmatia storytelling destination ide dalje: predstavljena turistička digitalna platforma

Dalmatia storytelling destination

Autor:  HrTurizam.hr

12. veljače 2024.

Splitsko-dalmatinska županija nastavlja s danjom razradom i širenjem fenomenalnog projekta - Dalmatia storytelling destination.

Dalmacija storytelling destinacija je projekt Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije koji za cilj ima podići kvalitetu kulturne turističke ponude korištenjem storytelling metode pri prezentaciji i interpretaciji baštine.

Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti  cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije. Kroz projekt kreirani su novi i komercijalno dostupni turistički proizvodi, tematske interpretacijske šetnje i muzejska vođenja s oživljenim baštinskim likovima, a radi se i na kreiranju registra postojećih tematskih doživljaja s područja Županije. 

Nakon edukacije i certificiranje interpretatora baštine za kustose i turističke vodiče, snimanja promotivnih video priča, sada je pokrenuta i web platforma, za sve ljubitelje tematskih doživljaja i baštinskih priča, www.dalmatiastorytelling.com. 

Koncept stranice potiče krajnjeg korisnika na istraživanje dalmatinskih priča kroz komercijalno dostupnu ponudu putem pretraživača Pronađi svoju priču i Pronađi svoj izlet. Također, posjetitelji imaju mogućnost objaviti svoj kratki putopis o jednoj baštinskoj priči koju su otkrili te tako se pridružiti projektnoj inicijativi Postani lovac na priče. 

Screenshot 2024 02 12 at 12

Screenshot 2024 02 12 at 12 2

Kroz kategoriju Događaji i Vijesti lokalne  turističke zajednice i ostali dionici u turizmu i kulturi mogu podijeliti vijest o održavanju manifestacija i ostalih događaja koji se odnose na očuvanje tradicije, narodnih običaja i baštinskih priča. Na ovaj način stvara se digitalni katalog događanja koji su usko vezani za baštinsko pripovijedanje.  

Za dizajn i programiranje platforme zadužena je tvrtka Prospekt d.o.o. iz Rijeke, a temeljna inspiracija za dizajn stranice je slogan projekta, ''jedan oblutak, jedna priča'' i važnost odmicanja tipičnih asocijacija na  ''more i sunce''.

Uz stvaranje prepoznatljivog vizualnog koncepta težilo se i stvaranju stranice koja je funkcionalna i doprinosi pozitivnom korisničkom iskustvu, kako krajnjem korisniku-posjetitelju tako i mnogobrojnim partnerima  koji samostalno unose svoj sadržaj u  bazu platforme. 

Matea Dorčić, pročelnica UO za turizam, pomorstvo i promet istaknula je ''DalmatiaStorytelling je jedinstvena platforma koja objedinjuje tematske doživljaje s područja Splitsko-dalmatinske županije. Njih trenutno 40-tak, dostupno je na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovom platformom odmičemo se od koncepta ''more i sunce'' te pružamo uvid u ponudu doživljaja koji su komercijalno dostupni ''365'' dana u godini. Cijeli koncept Dalmacija storytelling projekta je održiv, zelen i spada pod kategoriju koju danas nazivamo ''pametni turizam'', a ova platforma doprinosi jačanju takve vrste turizma u našoj Županiji te boljoj vidljivosti na globalnoj turističkoj karti.''  

Screenshot 2024 02 12 at 12

Web stranica Dalmatiastorytelling.com je rezultat poduzetničkog promišljanja u okvirima javnog sektora što je i prepoznato od strane različitih dionika koji su dio ove lijepe turističke priče, naglasila je Renata Tešija, voditeljica projekta.

"Želim se zahvaliti svim turističkim vodičima, muzejima, turističkim zajednicama, baštinskim dionicima i poduzetnicima u turizmu, koji su prepoznali projekt te nam se pridružili u DalmacijaStorytelling konceptu definiranja destinacije. Također, ovim putem pozivamo i ostale ponuditelje tematskih doživljaja s područja Županije da objave svoju ponudu u sklopu platforme i/ili kreirati novu ponudu. Vjerujem kako će platforma postati mjesto gdje će turisti i domaće stanovništvo uroniti u dušu Dalmacije istražujući priče i običaje naših predaka kroz različite oblike turističke ponude.'' zaključila je Tešija. 

Više o projektu saznajte na /// Projekt godine: Splitsko-dalmatinska županija pokrenula Dalmatia storytelling destination.

 

Autor:  HrTurizam.hr

12. veljače 2024.