Projekt InterWine među 6 odobrenih projekata EU programa Interreg Slovenija-Hrvatska

TZZŽ još je jednom pokazala stručnost i sposobnost na europskoj razini.

Autor:  HrTurizam Promo

29. svibnja 2024.

Turistička zajednica Zagrebačke županije ( TZZŽ ) još je jednom pokazala stručnost i sposobnost na europskoj razini.

Projekt InterWine: Spajanjem kulturne baštine i eno-turizma do stvaranja održive prekogranične destinacije, odabran je među samo šest uspješnih projekata od ukupno 73 prijavljenih na natječaj prekogranične suradnje Interrega Slovenija-Hrvatska, Jačanje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i socijalnim inovacijama.

Cilj projekta je jačanje uloge kulture i održivog turizma kroz razvoj novog zajedničkog turističkog proizvoda koji povezuje kulturnu baštinu i tradiciju vinarstva i vinogradarstva. Ovaj inovativni turistički proizvod razvijat će se participativnim pristupom koji uključuje lokalne zajednice i ključne dionike iz Hrvatske i Slovenije.

Projekt će uključivati brojne aktivnosti kao što su fokus grupe i radionice za definiranje i izradu plana uspostave zajedničke destinacije. Razvijat će se novi turistički proizvod koji će se prezentirati kroz opipljive i online elemente.

InterWine prostorije u Velikoj Gorici, Pušći i Brežicama bit će opremljene kako bi povezivale kulturnu baštinu i vinsku ponudu. Također će se izraditi zajednički suvenir, itinereri i turistički vodič te intuitivna online platforma za promociju eno-gastronomske ponude i kulturne baštine.

Foto direktorica tzzz
Foto: direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović

Gradonačelnik Grada Velike Gorice, gospodin Krešimir Ačkar naglasio je:Ovo je još jedan u nizu kvalitetno osmišljenih i pripremljenih projekata za koji su osigurana sredstva iz fondova Europske unije. Po prvi puta osigurana su sredstva za razvoj i promociju vinarstva i vinogradarstva u našem kraju. Grad Velika Gorica u suradnji sa Turističkom zajednicom Zagrebačke županije i ostalim partnerima ovim će projektom značajno obogatiti našu turističku ponudu.“

Ovakav sveobuhvatan pristup unaprijedit će kvalitetu i atraktivnost destinacije te osigurati održivost i otpornost turizma i kulture. Projekt će također uključivati edukacije i motivacijske radionice za ključne dionike, pilotiranje elemenata turističkog proizvoda te aktivnu promociju.

Kako bi se kapitalizirali rezultati projekta i osigurala trajna suradnja, partneri će izraditi InterWine priručnik i potpisati Sporazum o budućoj suradnji, čime će se osigurati trajnost rezultata i predanost partnera i dionika nakon završetka projekta.

Foto tzzz

Foto tzzz large

Ovaj uspjeh predstavlja veliki korak naprijed za Turističku zajednicu Zagrebačke županije i sve partnere, te nas približava stvaranju održive i atraktivne prekogranične turističke destinacije koja spaja bogatu kulturnu baštinu i iznimnu eno-gastronomsku ponudu naših regija.“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Ovaj iznimno važan projekt, koji će trajati 30 mjeseci, ima ukupni budžet od 1.383.080,02 EUR.

Projektni partneri uključuju Grad Veliku Goricu, Općinu Pušća, Obrtničko učilište – ustanovu za obrazovanje odraslih, Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice, Univerzu v Mariboru, Fakultet za turizam, Brežice i Posavski muzej Brežice.

Foto: TZZŽ

Autor:  HrTurizam Promo

29. svibnja 2024.