Projekt Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ bliži se kraju. Hoće li zaživjeti na tržištu?

Krčki knezovi Frankopani ostavili su dubok trag na Kvarneru, a zbog izuzetnog međunarodnog utjecaja mnogi ih smatraju najznačajnijom obitelji u povijesti Hrvatske, a najbolja riječ kojom bi ih se...

Krčki knezovi Frankopani ostavili su dubok trag na Kvarneru, a zbog izuzetnog međunarodnog utjecaja mnogi ih smatraju najznačajnijom obitelji u povijesti Hrvatske, a najbolja riječ kojom bi ih se moglo opisati jest diplomati.

Povijest Krčkih knezova Frankopana trajala je više od pet i pol stoljeća: članovi ove velikaške obitelji bili su nositelji političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja na svojim prostorima, prvenstveno na području današnje hrvatske regije Kvarner.

Vlastelinska obitelj čije se ishodište vezuje uz otok Krk, a svoj su utjecaj proširili na područje Kvarnera, dijela Like, te dijela unutrašnjosti Hrvatske.

Kako je osim povijesne baštine i značaja obitelji Frankopan za cijeli Kvarner, na naslijeđe ostalo nam je mnogo kaštela i dvoraca, te je pokrenut projekt razvoja i revitalizacije Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ obuhvaća 17 kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca i 3 sakralna kompleksa. Ruta se dijeli u četiri teritorijalne cjeline koje naglašavaju raznovrsnost krajolika regije Kvarner, a to su otok Krk, Gorski kotar, Rijeka s okolicom i Vinodol.

Cilj projekta je razvoj kulturno-turističkog proizvoda čiji će sadržaji privući veći broj posjetitelja na lokacije kaštela koji nisu bili u prvom planu turističke ponude regije Kvarner te tako oživjeti dosad manje razvijene krajeve Primorsko- goranske županije. 

Projektom se štiti kulturno nasljeđe obitelji Frankopan na području regije Kvarner i stvara nova društveno-ekonomsku vrijednost kroz njegovu turističku valorizaciju.

Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a partneri su gradovi Rijeka, Kraljevica, Bakar i Čabar, općine Čavle, Lokve i Općina Vinodolska te Biskupija Krk, Prirodoslovni muzej Rijeka, Centar za kulturu Grada Krka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera.

Ukupna vrijednost projekta je 64.116.001,04 kuna, a bespovratna sredstva EU iznose 47.306.235,33 kuna.

Prva faza odvijala se u vremenu od 2005. do 2008. godine, kada je ulagano u obnovu deset frankopanskih kaštela u Vinodolskoj dolini; druga faza projekta trajala je od 2013. do 2016. godine, u okviru EU projekta HERA iz IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, kada je zahvat obnove proširen na Rijeku, Krk i Gorski kotar, odnosno na ukupno dvadeset objekata, s namjerom stvaranja kulturno-turističke rute koja će trajno uklopiti objekte u kulturni život šire društvene zajednice. Treća faza započela je 2015. godine, prijavom projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.Za obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar odobreno je 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, dok je ukupna vrijednost projekta 61 milijun kuna.

Projekt završava krajem 2019. godine te će Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ dati novu dodanu vrijednost projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Nakon obnove i revitalizacije određenih kaštela i dvoraca, te definiranja turističkog proizvoda, sada ostaje onaj najvažniji korak – da Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ zaživi “punim plućima” na tržištu kao zanimljiv zaokružen turistički proizvod.

Forma je tu, sada nam treba kvalitetni i zanimljiv sadržaj i storytelling.

Više o Kulturno-turističkoj ruti „Putovima Frankopana“ saznajte OVDJE

Povezane vijesti: