Promet u zračnim lukama i dalje u porastu, zračna luka Split ruši sve rekorde

Prometna povezanost, a pogotovo putem zračnog prometa je ključna za produženje turističke sezone, kao i za otvaranje novih tržišta. Ove godine je Hrvatska povezanija nego ikada prije, a zračni...

Prometna povezanost, a pogotovo putem zračnog prometa je ključna za produženje turističke sezone, kao i za otvaranje novih tržišta. Ove godine je Hrvatska povezanija nego ikada prije, a zračni promet iz mjeseca u mjesec bilježi rast.

Tako su i u kolovozu 2019. hrvatske zračne luke zabilježile 1 951 tisuću putnika ili 7,8% više nego u istome mjesecu prošle godine, govore podaci DZS-a.

Najveći promet putnika ostvarila je zračna luka Split sa 669 tisuća putnika (porast od 7,1% u odnosu na kolovoz 2018.), slijedi zračna luka Dubrovnik s 522 tisuće putnika (porast od 9,2% u odnosu na kolovoz 2018.) i zračna luka Zagreb s 374 tisuće putnika (porast od 0,6% u odnosu na kolovoz 2018.).

Izvor: DZS

Njemačko tržište i dalje kao naše glavno emitivno tržište

Najznatniji međunarodni putnički promet u kolovozu ostvaren je sa zračnim lukama Njemačke, 367 tisuća putnika, što je porast od 11,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupan broj slijetanja i polijetanja zrakoplova u zračnim lukama u kolovozu 2019. iznosio je 19 847, što je u usporedbi s kolovozom 2018. porast od 3,0%.

Zračna luka Split kao vodeča zračna luka u Hrvatska

Zanimljivo kako se zračna luka Split s ovogodišnjem proširenjem i modernizacijom pozicionirala kao naša glavna zračna luka, barem po godišnjem prometu. U deset godina je udvostručen promet u Zračnoj luci Split.

Izravnim letovima 60-tak europskih zrakoplovnih kompanija s više od stotinu letova dnevno tijekom ljetnih mjeseci Zračna luka Split povezuje grad Split kao glavno središte Dalmacije sa više od 100 gradova širom Europe. Prema najavama odlične posezone, do kraja ove godine očekuje se da će kroz Zračnu luku Split proći oko 3,3 milijuna putnika.

Tijekom prvih devet mjeseci 2019 g. ostvaren je promet više od 2,9 milijuna putnika, što je rast od 6 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. Samo u srpnju 2019.g. kroz Zračnu luku Split prošlo je 723.000 putnika, što je rekordan broj putnika u jednom mjesecu u povijesti ne samo Zračne luke Split nego i ostalih hrvatskih zračnih luka.

Foto:Pixabay.com

Naravno, to je imalo direktni pozitivan učinak na cijelu regiju tj. Dalmaciju. Tako Split iza sebe ima devet najboljih mjeseci u turističkom prometu ikada u kojima ga je posjetilo 837.125 tisuća gostiju sa gotovo 2,5 milijuna turističkih noćenja. Rezultat je to kojim je Split lanjsku najbolju turističku godinu nadmašio za cijelih 8 posto u broju posjeta gostiju, a broj njihovih noćenja veći je za 9 posto od lanjskoga.

Turistički promet Splita u prvih devet ovogodišnjih mjeseci razlikuje se od svih ostalih u Hrvatskoj i po tome što je Split jedini grad kojemu su Amerikanci tijekom cijele godine na prvom mjestu po broju posjeta. Tako ih je samo u rujnu stiglo gotovo 18 tisuća, dok je ukupno ove godine Split ugostio tek nešto malo manje od 100 tisuća turista iz SAD-a.

Također, Splitsko – dalmatinska županija je u prvih devet mjeseci prema podacima iz sustava e Visitor ugostila ukupno 3,4 milijuna gostiju ( rast od 5 posto ) koji su ostvarili 17,2 milijuna turističkih noćenja ( rast od 5 posto ).

Naslovna fotografija: Pexels.com

Povezane vijesti: