Promicanje kulturnih ruta kroz partnerstvo Vijeća Europe i UNWTO-a

Prepoznavanje dodane vrijednosti koju kulturne rute nude za održivi razvoj turizma, kao i očuvanje kulturne baštine i međukulturni dijalog ciljevi su zajedničke akcije Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO)...

Prepoznavanje dodane vrijednosti koju kulturne rute nude za održivi razvoj turizma, kao i očuvanje kulturne baštine i međukulturni dijalog ciljevi su zajedničke akcije Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) i Vijeća Europe.

Zajedno će se raditi na razvoju mogućnosti koje turizam nudi lokalnim zajednicama i na poboljšanju turističkog iskustva duž kulturnih ruta europske regije.

Suradnja će također dodatno naglasiti potencijal ruta za unapređenje društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja, od koristi i Europi i njezinim partnerskim zemljama jačanjem kulturnih i povijesnih veza.

Dvije organizacije najprije će surađivati ​​u sferi kreativnog turizma, kako bi predstavile dobre prakse u skladu s Međunarodnom godinom kreativne ekonomije 2021., te dalje promovirale destinacije obuhvaćene Proširenim djelomičnim sporazumom o kulturnim rutama Vijeća Europe .

“Duž kulturnih ruta turizam ima moć podržati radna mjesta i stvoriti druge razvojne prilike za zajednice. To je također prilika za zaštitu i promicanje kulturne baštine te za slavljenje kreativnosti”, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

“Program Kulturne rute, osim što je učinkovit alat za poticanje međukulturalnog dijaloga i transnacionalne suradnje, igra važnu ulogu u promicanju bogate europske kulturne baštine”, dodala je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Program Kulturne rute Vijeća Europe pokrenut je 1987. godine s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora. Program je do sada iznjedrio više od 40 međunarodnih ruta i promiče održivi razvoj, obrazovanje, kulturnu razmjenu, čuva prirodnu i kulturnu baštinu te obogaćuje turističku ponudu i produžuje turističku sezonu. Gotovo 90% ruta prolazi ruralnim područjima, čime program oživljava zanimanje za manje poznate destinacije i u njima potiče lokalni i regionalni kulturni, društveni i ekonomski razvoj.

UNWTO i Vijeće Europe iskoristit će svoju individualnu stručnost i tehničke sposobnosti za daljnji razvoj kulturnih ruta, kroz istraživanje, obuku i kreiranje politika. Posebna će se pozornost posvetiti mapiranju kulturnih ruta i promicanju veće dostupnosti za osobe s invaliditetom i specifičnih zahtjeva za pristup.

Izvor: Kulturne rute Vijeća Europe
Naslovna fotografija: Udruga Staza željeznog doba Podunavlja

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN