Propast kompanije Thomas Cook: U Dubrovniku zapelo 190 britanskih turista

Kompanija Thomas Cook, jedna od najstarijih i najpoznatijih turističkih agencija na svijetu, proglasila je bankrot te time prekinula sve svoje poslovne operacije, prenosi Skift. „Usprkos značajnim naporima, rasprave nisu...

Kompanija Thomas Cook, jedna od najstarijih i najpoznatijih turističkih agencija na svijetu, proglasila je bankrot te time prekinula sve svoje poslovne operacije, prenosi Skift.

Usprkos značajnim naporima, rasprave nisu rezultirale dogovorom između dionika tvrtke i novih investitora“, izjavili su u priopćenju iz kompanije. „Odbor tvrtke je stoga zaključio kako nisu imali drugog izbora nego poduzeti korake za uvođenje obavezne likvidacije s trenutnim učinkom.

Kompanija je u ponedjeljak Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva podnijela zahtjev za likvidaciju.

Unatoč velikim naporima tijekom niza mjeseci i intenzivnim pregovorima posljednjih dana, nismo uspjeli postići dogovor kako bismo spasili svoje poslovanje. Znam da je ovaj ishod poražavajuć te će mnogim ljudima uzrokovati puno tjeskobe i stresa“, izjavio je izvršni direktor Peter Fankhauser u ponedjeljak ujutro.

Rukovoditelji su tijekom vikenda pokušavali prikupiti dodatnih 250 milijuna dolara potrebnih za spašavanje kompanije, no čini se kako su dogovori propali zbog mnogih komplikacija, ali i količine uloženog novca.

Propast kompanije sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je osnovana 1841. godine, ostavila je tisuće ljudi u inozemstvu bez mogućnosti povratka svojim kućama. No, vlada Ujedinjenog Kraljevstva radi na planu spašavanja imena „Operacija Matterhorn“ kako bi vratila sve turiste koji su zapeli u inozemstvu.

U Dubrovniku 190 turista iz Manchestera čeka svoj povratak kući

Dubrovački dnevnik javlja kako se u Dubrovniku trenutno nalazi 190 putnika koji su jučer doletjeli avionom iz Manchestera. Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić objasnio je kako britanske vlasti trenutno organiziraju njihov povratak natrag. „Engleska služba koja je zadužena za te izvanredne situacije već organizira povratak tim putnicima. Engleske zrakoplovne vlasti, u dogovoru s engleskom vladom, imaju rješenja. Njihovi predstavnici će biti u našoj Zračnoj luci koji će putnicima davati potrebne informacije“, izjavio je.

Luetić smatra kako propast kompanije neće imati prevelik utjecaj na Zračnu luku Dubrovnik. „Malo nas je ova vijest iznenadila s obzirom na to kako je to prva turistička agencija koja je nastala u svijetu. Što se tiče Zračne luke Dubrovnik, putnici Thomas Cooka su činili jedan mali postotak ukupnog broja gostiju koji dolaze, s obzirom na ostale brojne letove i kompanije koje dolaze u Dubrovnik. U svakom slučaju, nije pozitivna vijest, mada je gotovo beznačajan postotak kad je riječ o Zračnoj luci Dubrovnik“, zaključio je.

Propast kompanije vjerojatno će se odraziti na hotelske kapacitete i privatni smještaj u Dubrovniku, no, pretpostavlja se, ne značajnije. Britanski gosti jedni su od najbrojnijih turista koji posjećuju Dubrovnik te će ukidanje jedne sezonske linije prema Dubrovniku zasigurno umanjiti njihov interes.

Izvor / foto: Skift; Dubrovački dnevnik; Facebook: Thomas Cook Airlines UK

Povezane vijesti: