Pula: Za uređenje kompleksa Kupalište Stoja predviđeno preko 5 milijuna eura

Zahvati su brojni, iznosi veliki, a radovi su planirani u sljedećih pet godina.

Autor:  HrTurizam.hr

8. veljače 2024.

Pulski kompleks kupališta Stoja neizostavni je dio identiteta grada. Riječ je o jednom od najuspjelijih arhitektonskih ostvarenja talijanske međuratne moderne arhitekture sačuvanom na prostoru Hrvatske i upisanom u Registar kulturnih dobara RH. 

Ovo izuzetno vrijedno arhitektonsko djelo danas se zbog zuba vremena i blizine mora nalazi u vrlo derutnom stanju, stoga je planirana njegova cjelovita obnova i vraćanje u izvornu funkciju vrhunski opremljenog kupališta s brojnim pratećim sadržajima.

Obzirom na stroge uvjete obnove i zahtjevnost propisane dokumentacije, koje sa sobom nose visoke troškove, pronalaženje prihvatljivog modela obnove utvrđeno je kao jedan od važnijih izazova gradske uprave, priopćili su iz Grada Pule.  

Uz očuvanje prirodnog ambijenta, spriječavanje daljnje devastacije i propadanja postojećih građevina te unaprijeđenje postojećeg zelenila, cilj projekta je kroz razvoj kvalitetne turističke ponude - temeljene na kulturnom nasljeđu - stvoriti mogućnosti gospodarskog razvoja lokalne zajednice.  

/// Eko plaža - Otok Veruda, poznatiji kao Fratarski otok, dobio je veliko priznanje

Brojni zahvati

Izmjenama Plana upravljanja pomorskim dobrom od 2024. do 2028. godine predviđena je stavka od 30.000 eura za uklanjanje nezakonito sidrenih blokova, lanaca, konopa i plutača za privez brodova.

Time će se ukupan iznos predviđen za održavanje i gradnju na pomorskom dobru u idućem petogodišnjem razdoblju popeti na ukupno 5,17 milijuna eura

Spomenuti dokument usvojen je na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća. Njime je na pomorskom dobru planirano uložiti 5,14 milijuna eura u pet godina, a najveći dio tog iznosa, čak dva milijuna, usmjerit će se u obnovu kupališta Stoja

Za rekonstrukciju i dogradnju istočne obale kupališta Valkane predviđeno je 385.000 eura, a riječ je o rekonstrukciji i dogradnji planiranoj unutar petogodišnjeg razdoblja.

/// Referendum u Puli: Hotel Valkane ide dalje

Iznos od 1,5 milijuna eura uložit će se u obnovu urušenog obalnog sunčališta te izgradnju kompozitnog lukobrana na kupalištu Mornar. Niti taj zahvat nije planiran u ovoj godini.

Šetnica, igralište, rampa...

Za izgradnju obalne šetnice, Planom je predviđeno ulaganje od 240.000 eura. Unutar šetališta planirana su dva odmorišta na kojima će se postaviti urbana oprema i koja će se hortikulturno urediti autohtonim raslinjem.

Planom je predviđeno i uređenje obalnog pojasa ispod kampa Brioni na Puntiželi u što se planira uložiti 150.000 eura.

Predviđena je također izgradnja dječjeg igrališta i igrališta za pse na kupalištu Hidrobaza u što će se uložiti 230.000 eura.

U montažne nadstrešnice i modularne sanitarne čvorove na plažama planira se utrošiti 55.000 eura, dok će uklanjanje građevina i drugih samostalnih infrastrukturnih objekata stajati 200.000 eura.

Rekonstrukcija rampe za osobe s invaliditetom i one smanjene pokretljivosti, na zapadnoj obali kupališta Valkane koštat će također 200.000, a obnova mola na otoku Veruda 180.000 eura. 

/// U Puli blizu mora uređeno parkiralište

Foto: Grad Pula

Autor:  HrTurizam.hr

8. veljače 2024.