Putničke agencije uvode vaučere. Putnici će realizirati uplaćena putovanja, a agencije osigurati nastavak poslovanja

Širenje koronavirusa izazvalo je nezapamćene poremećaje u svakodnevnom životu, mnogim djelatnostima i gospodarstvu – pa tako i u industriji putovanja. Od preporuka nadležnih institucija da se privremeno odgode putovanja...

Širenje koronavirusa izazvalo je nezapamćene poremećaje u svakodnevnom životu, mnogim djelatnostima i gospodarstvu – pa tako i u industriji putovanja.

Od preporuka nadležnih institucija da se privremeno odgode putovanja do obustave redovnih prometnih linija, zatvaranja granica i potpune zabrane putovanja bilo koje vrste, koronavirus je turističkim agencijama, organizatorima putovanja i pružateljima usluga u turizmu, zadao snažan udarac.

Posljedice trenutne situacije osjećaju i putnici –  individualni gosti i grupe, poslovni ljudi na putovanjima i organiziranim kongresima, školarci i njihovi roditelji te svi ostali. Svi oni uredno su uplatili svoja putovanja  koja se zbog više sile, u ovim izvanrednim okolnostima, neće realizirati te očekuju kompenzaciju.

Putničke agencije uvode vaučere koji će putnicima omogućiti da realiziraju već plaćena putovanja, dok će agencije ovim putem osigurati nastavak poslovanja

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain naglašava da uplaćeni novac nije izgubljen, te kako putničke agencije u Hrvatskoj, a u sklopu UHPA-e, planiraju uvesti vaučere.

Planiramo krenuti s izdavanjem vaučera putnicima za uplaćene aranžmane koje će, u visini uplaćene svote, moći iskoristiti za neko drugo putovanje, kada sve ovo prođe, a kao što to već rade naše kolege u mnogim europskim zemljama“ naglašava Fain.

Putnici moraju znati da njihov novac nije ostao na računu turističke agencije već je isti proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku… dakle obrtna sredstva pojedine turističke agencije, uglavnom malog ili srednjeg poduzetnika, su ograničena i povrat sredstava korisniku usluge, uslijed stagnacije bukinga i nametnutih zabrana, bio bi koban za mnoge od njih.

Stoga nudimo rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane – putnicima omogućiti da realiziraju putovanja, a agencijama osigurati nastavak poslovanja. U nadi da ćemo brzo prevladati ovu krizu i iz nje izaći podignutih glava, pridružujemo se apelima Stožera civilne zaštite da se pridržavamo uputa koje izdaje“, naglašava Fain.

Foto: UHPA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN