Ray Ban u suradnji s Facebookom izbacio naočale koje snimaju slike i video. Društvene mreže će imati još veći značaj za turizam

Bilo je puno pokušaja plasiranja naočala koje snimaju video i fotografija, te da imaju opciju slušanja glazbe ili primanja poziva, no do sada niti jedne naočale nisu uspjele probiti...

Bilo je puno pokušaja plasiranja naočala koje snimaju video i fotografija, te da imaju opciju slušanja glazbe ili primanja poziva, no do sada niti jedne naočale nisu uspjele probiti tržište i biti zaokružen gotovo proizvod. Svi se možemo sjetiti ogromnih očekivanja od Google Glass, pogotovo jer iza njih stoji moćni Google, no ipak proizvod nije zaživio na tržištu.

Nije do sada, koliko izgleda. Naime, Ray Ban i Facebook predstvaili su naočale koje rade upravo sve to – Ray Ban Stories. Također, putem naočala, kako je prezentirano, može se slušati glazba, kao i javiti na poziv. Posebna pažnja je posvećena privatnosti, što je u slučaju Facebooka dodatno izraženo.

Društvene mreže će imati još veći značaj za turizam, a to je odlično prepoznao i Facebook. Slikanje i snimanje, a time i dijeljenje, do sada nikada nije bilo lakše i praktičnije. A tu priliku je prepoznao i Facebook suradnjom s Ray Ban. Odlična prirodna suradnja, a koja će sasvim sigurno otvoriti jedan totalno novi svijet i tržište.

Također, putem naočala, kako je prezetirano, može se sluati glazba, kao i javiti na poziv. Posebna pažanja je posvećena privatnosti, što je u slućaju Facebooka dodatno izraženo.


Svi smo svjesni utjecaja društvenih mreža na sektor turizma, a ovim potezom društvene mreže će dodatno dobiti na značaju i doživjeti novi uzlet. Kako je slikanje i dijeljenje sadržaja nikada lakše, tako će potrošači sve više i dijeliti svoje sadržaje, a turizam tu svakako ima priliku jer što se više dijeli sadržaj na društvenim mrežama, to ima veći doseg, kao i mogućnost za toliko željenu viralnost. 

No blagodati naočala mogu imati i puno veće primjene u turizmu nego što se očekivano na prvu. Osim više snimljenih doživljaja, sigurno kako će se iste snimke koristiti i za kadrove promotivnih video, virtualne šetnje, a Airbnb Online doživljaji dobivaju novo značenje ili će ga tek dobit. Svakako će storytelling dobiti na novom značenju jer ćemo imati uvid u point of view ( POV ) snimku tj. video iz perspektive korisnika.

Tako se sada na jednostavan način putem interneta, neometano i u stvarnom vremenu, može prenositi ono što korisnik vidi, radi i čuje i to hands free.

Kroz opciju POV video poziv, vlasnici smještajnih kapaciteta mogu vidjeti svoju priliku, pogotovo hoteli. Naime kroz POV poziv možemo direktno pokazati gostima naše apartmane, sobe, hotel, pogled s terase, a gost može i birati sobu sukladno pogledu njegovog balkona. Direktna prodaja na jedan novi i drugačiji način. Sigurno kako će biti još mnogo primjena, a kako je turizam među prvim industrijama koji prati sve nove trendove, tako ćemo uskoro vidjeti i POV video materijale iz neke destinacije. 

Kako je rekao Thomas Edison” I have not failed 10,000 times—I’ve successfully found 10,000 ways that will not work.” U svakom slučaju bilo je pitanje vremena kada će naočale dobiti i spomenutu funkciju, a očito je “10.001 pokušaj” koji je probio granicu “nemogućeg” i sada imamo Ray Ban Stories.

Kako ističe Zuckerberg, potrebno nam je još puno tehnoloških rješenja, prvenstveno u smanjenju raznih tehnoloških dijelova, kao i novih inovacija, da jednog dana možemo naočale koristiti i kroz proširenu stvarnost i druge tehnološka dostignuća o kojima još samo sanjamo. No važan korak naprijed je napravljen. Uživajte. Bit će svakako uzbudljivo.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN