Rekonstrukcijom povijesne kurije Zichy – Terbocz Međimurje dobiva novi heritage hotel visoke kategorije

Povrh Međimurja, desetak kilometara od Čakovca, u Železnoj Gori, na samo desetak koraka od Restorana Terbotz, stoji povijesna kurija Zichy – Terbocz....

Autor:  HrTurizam Promo

7. veljače 2025.

Povrh Međimurja, desetak kilometara od Čakovca, u Železnoj Gori, na samo desetak koraka od Restorana Terbotz, stoji povijesna kurija Zichy – Terbocz.

Već pune dvadeset i tri godine Restoran Terbotz je međimurski simbol kulinarske tradicije i mjesto na koje goste rado vraćaju ugodna sjećanja. Ohrabreni sjajnom restoranskom reputacijom, obitelj Jakopić se prije nekoliko godina odlučila na vrlo zahtjevnu i odgovornu rekonstrukciju povijesne kurije Zichy – Terbocz. U sklopu projekta „Ulaganje u rekonstrukciju kurije Zichy - Terbocz i prenamjena u hotel baština s izgradnjom prateće građevine i sadržaja“, isplanirana je obnova povijesne kurije te njezina prenamjena u hotel visoke kategorije, uz dodatne sadržaje poput wellness centra.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.931.504,48 EUR, od čega je 3.481.682,44 EUR osigurano iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru EU poziva „Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma“. Ovim ulaganjem, koje uključuje primjenu najviših ekoloških standarda i digitalnih inovacija, značajno će se pridonijeti razvoju održivog kontinentalnog turizma i smanjenju pritiska prekomjernog turizma u najrazvijenijim turističkim područjima Hrvatske.

Rekonstrukcija kurije Zichy - Terbocz, koja nosi status zaštićenog kulturnog dobra, donosi inovativan pristup povezivanju tradicije i modernih turističkih trendova. Novi hotel baština bit će prepoznatljiv po autentičnom ambijentu, visokoj ekološkoj učinkovitosti te ponudi koja će privući goste iz cijelog svijeta. Uz postojeću ugostiteljsku ponudu restorana Terbotz, ovaj projekt dodatno jača poziciju Međimurja kao vrhunske destinacije održivog i kulturnog turizma.

Investicija potvrđuje predanost Obrta Jakopić očuvanju baštine i inovativnom razvoju turističkog sektora te značajno pridonosi gospodarskom rastu sjeverne Hrvatske i stvaranju novih radnih mjesta.

SLAVLJENIČKA VEČERA VODEĆIH CHEFOVA RESTORANA TERBOTZ

Img 3406 large

Dvadesetak godina djelovanja restorana, prestižna postignuća chefova Novak & Horak te kapitalna investicija u rekonstrukciju kurije, bili su razlog za pripremu slavljeničke večere Silvije i Amosa za prijatelje, suradnike, graditelje i poslovne partnere, konzervatore, prve ljude županije, lokalne zajednice i medije. 

Chefica Silvija Horak

Tanjure s jedinstvenim okusima Međimurja od prvih dana kreira chefica Silvija Horak. Pripremaju se sezonske i svježe juhe, mesna i riblja jela, divljač, salate, maštoviti prilozi i vrhunski deserti koji nastaju od sastojaka iz vlastotog vrta, voćnjaka, imanja, okolnih šuma te Mure i Drave.

Dosezi i gastro umijeća chefice Horak priskrbili su restoranu i njoj osobno desetke najviših nacionalnih i europskih priznanja i nagrada. Izdvajamo tek prvo mjesto 2022. u večernjakovom izboru najboljih restorana „Večernjakova zvijezda”, trofej chefa tradicijske kuhinje u izboru Gault & Millau 2020., osvajanje drugog mjesta u izboru najboljih tradicionalnih restorana 2019., višestruko osvajanje Suncokreta, zlatne povelje u klasi „tradicijske ruralne gastronomije” te poziv u članstvo Chaine des rotisseurs. 

Chef Amos Novak

U restoranu, a osobito u kuhinji, bitne su se promjene počele događati dolaskom mladog chefa Amosa Novaka. Amos je u vrlo kratkom vremenu nanizao uspjehe koji su unaprijedili i revolucionirali gotovo sva jela. S Amosom chefica Horak dobila je svjež i mladenački prkosan oslonac, a restoran postojanost i mirnoću u servisu i najzahtijevnijih gostiju.

Chef Amos je u 2024. osvojio prvo mjesto na Croatia culinary cupu u Poreču, na IKA culinary olimpics Stuttgart brončanu medalju, broncu u Osijeku na državnom prvenstvu kulinarstva, drugo mjesto u Chaine des rotisseurs natjecanju mladih kuhara do 27. godina, diplomu na svjetskom kulinarskom kupu timova u Luxemburgu. 

Img 3409 large

Img 3410 large

Vina Jakopić

Vinarija Jakopić osvajač je platinaste, dviju velikih zlatnih, četiriju srebrnih i pet brončanih Decanter medalja. Pušipel je prva odrednica vinograda i podruma, odmah iza stvaranje velikog crvenog vina, sjajnog sauvignona, silvanca zelenog, muškata žutog, lepršave graševine, nove stilistike rosea, rajnskog rizlinga i nezaobilaznog pjenušca Terbotz. Restoranska vinska karta osim vina Vinarije Jakopić sadrži i ponajbolja vina eminentnih vinara s Međimurske vinske ceste.

Chefovi Amos i Silvija pripremili su pet sljedova, a vinar i ugostitelj Branimir Jakopić sa sinovima i obitelji odabrali deset vina te stvorili pamtljiv ugođaj u kojem se večer odvijala, a sve okupljene u ležernom raspoloženju upoznavalo s dosezima kuhinje i novostima koje na gradilištu kuriju Zichy – Terbocz užurbano pretvaraju u hotel baština visoke kategorije s dopunom luksuznih sadržaja. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Mehanizma za oporavak i otpornost.

Screenshot 2025 02 07 at 10

Screenshot 2025 02 07 at 10 2

Autor:  HrTurizam Promo

7. veljače 2025.