Riječki korzo po 8.put postao Zagorje u malom

Po osmi put u Rijeci se 27. i 28. kolovoza 2021. godine održava manifestacija 100% Zagorsko, koja promovira Zagorje kao turistička destinacija s bogatom ponudom. Inače, upravo su gosti...

Po osmi put u Rijeci se 27. i 28. kolovoza 2021. godine održava manifestacija 100% Zagorsko, koja promovira Zagorje kao turistička destinacija s bogatom ponudom. Inače, upravo su gosti iz Primorsko-goranske županije, nakon posjetitelja iz Zagreba, najbrojniji domaći gosti u Zagorju.

U Rijeku iz Krapinsko-zagorske županije ove godine stiže čak 51 izlagač, koji će Riječanima i njihovim gostima ponuditi poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvode tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

U sklopu manifestacije su organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, uz popratni glazbeni program. Manifestacija će trajati od petak, 27. kolovoza od 8 do 22 sata, do subote, 28. kolovoza od 8 do 15 sati.

Kao i svake godine, pripremili smo vrlo zanimljiv program i predstavljanje Krapinsko – zagorske županije kao najbolje kontinentalne turističke destinacije u Hrvatskoj. Moram se pohvaliti da, nakon Grada Zagreba, najveći broj domaćih gostiju u Krapinsko – zagorsku županiju upravo dolazi iz Primorsko – goranske županije, a vjerujem da je to rezultat našeg predstavljanja u Rijeci kroz 8 godina“ – rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako mi je drago što se od manifestacije nije odustalo ni ove godine. „Zagorce nakon 8 godina u Rijeci više ni ne promatramo kao goste. Suradnja Primorsko – goranske županije, Grada Rijeke i KZŽ rezultirala je cijelim nizom projekata. KZŽ donirala je našem dječjem vrtiću drvene dječje igračke, preuzela je model građanskog odjela koji se provodi u našim školama, a nakon potresa Grad Rijeka i Primorsko – goranska županija pomogli su potresom pogođena područja. Suradnja postoji i među našim građanima, a i naši gospodarstvenici su počeli intenzivnije surađivati, neki proizvođači su otvorili i svoje dućane na području Rijeke“ kazao je gradonačelnik Filipović.

Zamjenica župana Primorsko – goranske županije Marina Medarić rekla je da je sigurna da će manifestacija privući niz Riječana i za dolazak u Zagorje. „Drago mi je čuti da je veliki broj turista koji dolaze u Zagorje s našeg područja, a ima i niz Zagoraca koji borave u našoj županiji. Pozivam sve Riječane i stanovnike Primorsko – goranske županije da dođu na Korzo, bit će ne samo gastronomski, već i bogata turistička ponuda, lijepa za uši i oči, stoga dođite na Korzo u petak i subotu“ pozvala je zamjenica župana Medarić.

Pročelnica Županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić  naglasila je kako će se na Korzu nuditi i zaštićeni proizvodi na europskoj razini, meso zagorskog purana, zagorski mlinci, zagorski štrukli te zagorski bagermov med. „Dičimo se tim proizvodima i oni će biti i ove godine u Rijeci. Gosti i građani moći će ih okusiti i kupiti. Ove godine će biti u ponudi i bučino ulje. Na međunarodnoj izložbi u Varaždinu imamo pobjednika, OPG Sinković, a i druge proizvođače koji su ocijenjeni zlatom. Tu su i med i medenjaci, voće, rakije, likeri, sirevi, sokovi, suhomesnati proizvodi, zagorsko vino, a tu su i naše tradicijske igračke koje su interesantne svim kupcima i na UNESCO–voj listi su“ rekla je pročelnica Mihovilić.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar je iz bogatog programa izdvojila predstavljanje zagorskih termi, glazbeni program u kojem će nastupati Črleni lajbeki i Duo Hands&voice te animacijski program i neizostavne neandertalce koji promoviraju Muzej krapinskih neandertalaca.

U Krapinsko-zagorskoj županiji imamo 97 tisuća dolazaka, što je 83 % ostvarenih dolazaka u 2019. i 193 tisuće noćenja, 78 % ukupno ostvarenih noćenja tijekom 2019. godine. Godine 2019. imali smo 78 kuća za odmor, sada ih imamo 98, otvaraju se i dalje, to je ono što koronavrijeme traži, distanciranje, a da se opet gosti mogu odmoriti. Naši kapaciteti još su puni i nadam se da će sezona još potrajati“ rekla je voditeljiac Škrinjar te Riječane, osim za vikend na Korzo, pozvala da dođu i izravno u Zagorje – bajku na dlanu.

Inače, manifestacija 100% Zagorsko se osim u RIjeci, održava i u Zagrebu, a od 2018. godine i u Puli. Pohvala za Krapinsko-zagorsku županiju i Turističku zajednicu Krapinsko-zagorske županije koje razmišljaju van okvira, ne kukaju i čekaju, nego su proaktivni i pokušavaju na razne načine doći do ciljne skupine, pogotovo u kontinentalnom turizmu gdje nemamo sunce i more kao motiv dolaska te je puno teže generirati turističke dolaske.

Jedan od načina je svakako i ovaj, kroz odličnu manifestaciju 100 Zagorsko koja promovira Zagorje kao zanimljivu i bogatu turističku destinaciju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN