Ritam kulturizma i ove godine u Zadru u još boljem izdanju

Studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i ove su se godine po deveti put udružili u humanitarnom projektu Ritam kulturizma kako bi svojim sugrađanima predstavili...

Studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i ove su se godine po deveti put udružili u humanitarnom projektu Ritam kulturizma kako bi svojim sugrađanima predstavili nove ideje iz polja kulture i turizma te stvorili atraktivan program u predsezoni.

Ove godine Ritam kulturizma održava se od 25. do 27. travnja na različitim lokacijama u Zadru – Novi kampus Sveučilišta u Zadru, HNK Zadar, ŠRC Franka Lisice i dr.

Svečano otvorenje projekta održat će se kroz humanitarni koncert u srijedu, 25. travnja s početkom u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. S obzirom na to da je Europska komisija 2018. godinu proglasila godinom kulturne baštine, tema ovogodišnjeg Ritma kulturizma je „Doživi kulturnu baštinu“. U skladu s tim glavni dio programa otvorenja svojim će nastupima uveličati klape Intrade, Idro i Kandelora, kulturno umjetnička društva Donat, Kveštura i Vrana, Zadarski plesni ansambl te studenti Sveučilišta u Zadru koji će kroz pripovijedanje i recitacije prezentirati kulturnu baštinu zadarske regije. Nakon završetka koncerta u predvorju HNK Zadar bit će postavljena izložba starih i novih fotografija Zadra te prigodni domjenak.

Kako Ritam kulturizma i ove godine ‘Zrači dobrotu’ sav prihod od prodaje ulaznica i promotivnih materijala projekta bit će doniran Onkološkom odjelu Opće bolnice Zadar za potrebe kupnje linearnog akceleratora, aparata za zračenje onkoloških bolesnika. Drugi dan Ritma kulturizma, četvrtak 26. travnja, započinje edukativnim dijelom u 9 sati u Multimedijalnoj dvorani (117) na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Na temu kulturne baštine govorit će: Gorana Barišić-Bačelić (Tvrđava sv. Mihovil) te Boris Filipović Grčić (Muzej Sinj) te putem videozapisa Jasminko Halilović (Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo). U sklopu edukativnog dijela programa svoje radove na ovu temu prezentirat će i studenti Sveučilišta u Zadru, a najbolji od njih bit će nagrađen.

Isti dan od 16 sati do 20 sati na ŠRC Franka Lisice održat će se sportski dio projekta „Čovječe, igraj se kulturnom baštinom!“. Naglasak će biti na tradicionalnim sportskim aktivnostima koje podsjećaju na djetinjstvo (graničar, preskakanje laštika, kartanje, boćanje i potezanje konopa), ali i košarci kao sportskom simbolu grada Zadra. Posjetitelje očekuje bogata tombola, kao i uvijek atraktivan dvoboj pod obručem profesora i studenata.

U petak, 27. travnja, od 9 sati nastavlja se edukativni dio programa u multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu. Kroz virtualne turističke ture provest će vas Mateo Brajek (Krug Travel) te Kata Barišić (Zagreb Time Travel), nakon čega je na rasporedu panel rasprava s predstavnicima kulturnih i drugih institucija na temu „Pritisak turizma na kulturnu baštinu, komodifikacija, vulgarizacija i obezvrjeđivanje kulturne baštine te gubitak kulturnog identiteta urbanih područja s osvrtom na Grad Zadar“. Sudjeluju: izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić – Sveučilište u Zadru (moderator), doc. dr. sc. Igor Kulenović – Sveučilište u Zadru, prof. dr. sc. u miru Pavao Pavuša Vežić, dr. sc. Vinko Bakija – predsjednik udruge turističkih vodiča grada Zadra Donat, gosp. Mladen Masar – Gradska knjižnica Zadar, gosp. Vanja Čvrljak – TZ Benkovac i gosp. Lovro Jurišić – Zadarska županija.

Sve informacije vezane za projekt Ritam kulturizma 2018. možete pronaći na web ( https://ritamkulturizma.com/) i Facebook stranici (https://www.facebook.com/ritamkulturizma/).

Povezane vijesti: