S ruskog tržišta bilježi se rast bukinga od 20 do 35 posto

Ruskim turistima posebno je zanimljiv zdravstveni i kulturni turizam,

Tijekom drugog dana službenog boravka u Rusiji, ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na sastanku Udruženja hrvatskih putničkih agencija i ruskih putničkih agencija (ATOR), a u nastavku dana, ministar se sastao sa zamjenicom ruskog ministra kulture, zaduženom za turizam Allom Manilovom.

Na sastanku s turoperatorima s ruske strane sudjelovala je direktorica udruženja turističkih agencija i turoperatora – ATOR, Maja Lomidze te predstavnici TUI Rusija, Corala, Paksa i Ruskog Expressa, koji su ministru pojedinačno predstavili stanje bukinga i interes za Hrvatskom za 2017. godinu. Većina turoperatora bilježi rast ranog bukinga od 20 do 35 posto za Hrvatsku te su pohvalili odličnu suradnju s predstavništvom HTZ u Moskvi.

Također su istaknuli kao jednu od konkurentskih prednosti Hrvatske sigurnost destinacije. Ministar Cappelli izvijestio je predstavnike turoperatora o novim investicijama u hrvatskom turizmu, naglasivši kako je u posebnom fokusu razvoj cjelogodišnjeg turizma te kako će se jača potpora davati turoperatorima koji dovode goste i izvan ljetnih mjeseci. „Hrvatska će ove godine u turizam investirati nešto više od 800 milijuna eura, što će pridonijeti dodatnom rastu kvalitete ponude i usluge u turizmu, a posebno nam je važan zdravstvenog turizma koji ima veliki potencijal te je zanimljiv turistima iz Rusije, ali i razvoj ostalih turističkih proizvoda dostupnih tijekom cijele godine. Trebamo snažnije pozicionirati i zračne luke kao što su primjerice Rijeka i Zadar jer su to područja gdje imamo prostora za rast ruskih turista“ istaknuo  je ministar.

U skladu s navedenim, nakon što je u 2016. godini zaustavljen snažan pad prometa iz Rusije, koji je otpočeo s 2013. godinom, izgledno je kako prodaja (i potražnja) za Hrvatsku ponovno kreće uzlaznim trendom. Prošle su godine turisti iz Rusije ostvarili 119,7 tisuća dolazaka (+7%) i 879,1 tisuća noćenja, što je na razini godine ranije, no u prva dva mjeseca ove godine bilježi se rast od 20-ak posto.

Dani hrvatskog turizma u Rusiji

Na sastanku u Ministarstvu kulture razgovaralo se o zajedničkim aktivnostima s ciljem dodatnog jačanja turističkog prometa iz Rusije. Ministar Cappelli je predstavio glavne aktivnosti i aktualno stanje turizma Hrvatske, uz naglasak na zdravstveni turizam te izrazio želju za dodanim jačanjem turističkog prometa iz Rusije, ali i realizacijom zajedničkih projekata vezanih uz turističku suradnju. Razgovaralo se i o važnosti povezivanja kulture i turizma jer je riječ o segmentima koji se nadopunjavaju i potiču na međusobni razvoj. Razgovaralo se također i o mogućnostima održavanja Godine hrvatske kulture i turizma u Rusiji 2020. godine.  „Rusija je važno emitivno tržište za Hrvatsku. Shvaćajući potencijal ruskih turista, svakako nam je vrlo važno da nastavimo dobru turističku suradnju, ali da isto tako pokrenemo realizaciju nekih zajedničkih projekata. Posebno zanimljivo bilo bi nam održavanje Godine ili dana hrvatskog turizma u Rusiji jer bi na taj način dobili priliku predstaviti sve što naša prekrasna zemlja ima i može ponuditi gostima tijekom cijele godine. Posebno bih ovdje istaknuo ponudu zdravstvenog, nautičkog i kulturnog turizma koji su vrlo traženi i zanimljivi među ruskim turistima, a u čijem segmentu Hrvatska zaista može mnogo toga ponuditi, posebice u periodu pred i posezone.“, istaknuo je ministar.

Zamjenica ministra Manillova istaknula je tom prilikom kako je Hrvatska zaista zanimljiva destinacija među Rusima, ali da isto tako imamo sve preduvjete za realizaciju još boljih rezultata s ruskog tržišta. Hrvatska za Ruse predstavlja prijateljsku destinaciju, a posebno nam je važna činjenica da je riječ o istoj slavenskoj kulturi. Ruskim turistima posebno je zanimljiv zdravstveni i kulturni turizam, a veliku ulogu ima gostoprimstvo i ponuda na ruskom jeziku. istaknula je Manillova.


Turistički promet i profil turista iz Rusije

Turisti iz Rusije ostvarili su u 2016. godini 119,7 tisuća dolazaka (+7%) i 879,1 tisuća noćenja, što je na razini rezultata u 2015. Najviše noćenja ruski turisti ostvaruju u hotelima i objektima u domaćinstvu. Najposjećenije županije su Istarska (328,7 tisuća), Splitsko-dalmatinska (192 tisuće) i Primorsko-goranska županija (102 tisuće), odnosno po gradovima – Poreč, Umag, Dubrovnik, Rovinj i Opatija.

INače, za omiljene destinacije i dalje su ključni organizatori putovanja i turističke agencije, odnosno ruski turisti su u 2015. preferirali bukiranje putem organizatora putovanja. Ruski turisti uglavnom preferiraju hotelski smještaj, naročito segment all inclusive ponude, a više od 50 % putovanja bilo je motivirano turizmom i to uglavnom u potrazi za suncem, morem i plažama. Prosječan budžet po putovanju iznosio je oko 1.500 eura po osobi.

Profil ruskog tržišta pogledajte ovdje, dok novo 2017. izdanje ključnih odlika turističkog prometa na emitivnim tržištima možete pogledati u prilogu.

Prilog: SAZNAJTE KLJUČNE ODLIKE TURISTIČKOG PROMETA NA ZNAČAJNIJIM EMITIVNIM TRŽIŠTIMA 2017

Povezane vijesti: