Samoborska češnofka postala treći zaštićeni proizvod Zagrebačke županije. Ključno je što su sva tri proizvoda dostupna i tržišno pozicionirani

U relativno kratkom razdoblju iz Samobora su došle tri dobre vijesti, kako za njegove građane, tako i za sve ljubitelje izvorne domaće kuhinje. Nakon rudarske greblice i samoborske kremšnite,...

U relativno kratkom razdoblju iz Samobora su došle tri dobre vijesti, kako za njegove građane, tako i za sve ljubitelje izvorne domaće kuhinje.

Nakon rudarske greblice i samoborske kremšnite, i samoborska češnofka postala je treći zaštićeni proizvod Zagrebačke županije. Članovi Udruge Samoborska češnofka koja okuplja renomirane proizvođače sa samoborskog područja uspjeli su u naumu da zaštite još jedan tradicijski samoborski proizvod – Samoborsku češnofku.

Greblica je otišla najdalje i izborila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji, kremšnita je ušla u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, dok je češnofka dobila rješenje o nacionalnoj zaštiti zemljopisnog podrijetla. Zaštita na državnoj razini važan je prvi korak do istaknutog položaja na europskoj gastronomskoj karti.

Zaštitili smo proizvod na europskoj razini, no pravi posao tek sada počinje! 

Sama zaštita proizvoda koliko god je važna, nema smisla ako zaštićeni proizvodi tržišno nisu prepoznati. I zato nakon dugotrajnog procesa zaštite, pravi posao tek počinje. Ako zaštićeni proizvodi nemaju veću cijenu, dodanu vrijednost i nisu lokalno, pa tako i od turista, prihvaćeni onda nema održivosti jernitko ih ne bi niti prozivodio i nudio na tržištu. Važno je nakon zaštite raditi na promociji i brendiranju, kako bi proizvod postao prepoznatljiv i tržišno opravdan.

I zato je odlična vijest, kako se sva tri proizvoda mogu konzumirati u Samoboru: samoborske kremšnite u Kavani i hotelu Livadić i slastičarnici “U prolazu”, rudarsku greblicu u Pekarnici Nikl, a samoborsku češnofku u Mesnicama Igomat, restoranu Gabrek, Samoborska Klet i drugim ugostiteljskim objektima i proizvođačima koje možete pronaći ovdje.

Više o tome saznajte u prilogu:

PRILOG: ZAŠTILI SMO PROIZVOD NA EUROPSKOJ RAZINI, NO PRAVI POSAO TEK SADA POČINJE!

Europska komisija izradila portal koji daje pregled svih zaštićenih proizvoda u EU

Europska komisija izradila je portal GIview koji daje pregled svih zemljopisnih oznaka proizvoda zaštićenih u EU, uključujući oznake u postupku zaštite te zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU. Hrvatska je u šest godina zaštitila 31 hrvatski autohtoni proizvod.

Više o portalu GIview pročitajte OVDJE

Foto: TZ Samobor

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN