Šibenik: Kreće izgradnja čvora Mandalina poznatog po velikim gužvama tijekom ljeta

Autor:  HrTurizam.hr

15. veljače 2024.

Osvrnuvši se na neke od realiziranih projekata čvorova na državnoj cesti D8, ministar Oleg Butković u srijedu je istaknuo kako je došao red i na čvor Mandalina koji je jako značajan jer se u ovom dijelu ulaza u Šibenik, osobito u turističkoj sezoni, stvaraju gužve pa će se u tom smislu rješavanjem ovoga to dodatno rasteretiti.

Svečanost potpisivanja ugovora za projekt 'Rekonstrukcija raskrižja državne ceste D 8 i ul. V. Škorpika u Šibeniku - čvor Mandalina - 1. faza (1 kolnik)' održala se 14. veljače u Šibeniku.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju raskrižja, odnosno izgradnju čvora u dvije razine s dva kružna toka te će se jedan denivelirani kružni tok nalaziti na mjestu sadašnjih semafora, a drugi u Ulici Velimira Škorpika s odvojcima prema TC Dalmare, gradskoj četvrti Mandalina i novom vatrogasnom domu. 

Izgradnjom predmetnog zahvata znatno će se povećati propusna moć kako samog križanja tako i DC8 za vozila u tranzitu, a značajno će se poboljšati povezanost poslovne zone sa DC8 i spojnom cestom prema autocesti.

Navedenim projektnim aktivnostima podignut će se nivo prometne usluge na tom području čime će se povećati i prometna sigurnost.

Rok izvođenja 

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković podsjetio je na prošlogodišnji obilazak radova obnove državne ceste D8 kroz Vodice koji idu vrlo dobro te bi trebali biti gotovi do turističke sezone, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Spomenuvši još Brodaricu i obilaznicu Drniša, istaknuo je kako su svi ti projekti pokazatelj da su Hrvatske ceste, ne samo u Šibensko-kninskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj, kontinuirano prisutne u obnovi državnih cesta, ali i izgradnji velikih infrastrukturnih projekata te da prate sve potrebe koje se javljaju na terenu. 

Ugovor vrijedan 6.892.030,38 eura (bez PDV-a) potpisao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić s odabranim izvođačem radova, tvrtkom Sarađen, s rokom izvođenja radova od 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

"Drago mi je da smo danas ovdje, da smo u kontinuitetu prisutni u obnovi i izgradnji cestovne infrastrukture, i ne samo cestovne infrastrukture nego i lučke i druge infrastrukture koju pokrivamo kao Ministarstvo", izjavio je ministar Butković naglasivši jako dobru suradnju s Gradom Šibenikom i sa Županijom. 

Građevinska dozvola

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako će se u radove za navedeni projekt krenuti u dogovoru s Gradom, odmah nakon ishođenja građevinske dozvole, koja se očekuje do kraja ovog mjeseca. 

"S obzirom na važnost ovog projekta i na to da svakako moramo praktički jednu turističku sezonu žrtvovati, jer je rok dvanaest mjeseci, mislim da ćemo morati što je ranije moguće pristupiti radovima", nastavio je Škorić naglasivši kako će ovaj projekt u konačnici donijeti dobrobit građanima Šibenika i riješiti prometne gužve, pogotovo na ovom području gdje su trgovačke zone i gdje su jedne od najvažnijih i najprometnijih čvorišta u Gradu Šibeniku.

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić naglasio je izuzetnu suradnju s Hrvatskim cestama kod realizacije postojećih projekata.

"Sve što smo realizirali u suradnji s Hrvatskim cestama je izuzetno funkcionalno, ekonomično i ja bih rekao pun pogodak, i čvor Meterize, i čvor Rokići", istaknuo je šibenski gradonačelnik, dok je šibensko-kninski župan Marko Jelić izrazio zadovoljstvo s onim što se radi na području Grada Šibenika izrazivši nadu da će što prije početi radovi i na drniškoj obilaznici.

/// Hrvatske autoceste među najboljima u svijetu

Foto: Pixabay

Autor:  HrTurizam.hr

15. veljače 2024.