Šibenik slavi svjetlost kao izvor života i struju kao izvor svjetla

Stalno ističem kako su turizam priče, a Hrvatska se može pohvaliti sa stotina autentičnih i vjerodostojnih priča. Upravo te naše autentične priče moraju biti u glavnom fokusu i moramo...

Stalno ističem kako su turizam priče, a Hrvatska se može pohvaliti sa stotina autentičnih i vjerodostojnih priča. Upravo te naše autentične priče moraju biti u glavnom fokusu i moramo ih ispričati turistima.

Nova priča dolazi nam iz Šibenika, a ide ovako nekako…

Osim datuma rođenja, svaki Šibenčanin bi trebao znati i biti ponosan na još jedan datum, točnije na 28.08. Upravo taj datum, davne 1895. godine, označio je prvi dan puštanja u rad Hidroelektrane Jaruga, dan kada je Šibenik kao jedan od prvih gradova u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

I to samo dva dana nakon što je proradila jedna od najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju, ona na Niagarinim slapovima u SAD-u. Ipak, stanovnici Buffala struju su počeli trošiti tek dogodine, dok je u Šibenik ona došla iste večeri.

HE Jaruga je ujedno bila i prva elektrana u svijetu sa cjelovitim zatvorenim sustavom proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje. Struja se prvo koristila za javnu rasvjetu, zatim i za poslovne potrebe i proizvodnju, a tek kasnije ušla je u domaćinstva i bila široko prihvaćena od stanovnika Šibenika. Zasluga za hidroelektrane sa sustavom izmjenične struje pripadaju Nikoli Tesli koji je izmislio sustav izmjenične struje i prijenosa dalekovodom, a izgrađena je na inicijativu šibenskog gradonačelnika Šibenika Ante Šupuka, njegovog sina Marka i inženjera Vjekoslava Meichsnera.

HE Jaruga / Foto: HEP

Koja fenomenalna i moćna priča, zar ne?

Priča za toliko interpretacija i temelj za razne druge ekstenzije iste ( turističke proizvode, priče, festivale itd… ) koje se vode upravo gore spomenutim činjenicama. Cijeli svijet izmišlja razno razne priče, a koje lijepo uobliče i onda prodaju kao turističke proizvode. Mi imamo ono najvažnije – istinite, autentične i toliko moćne priče koje se ne mogu kopirati i koje su jedinstvene. Nažalost u Hrvatskoj padamo na produkciji i interpretaciji, a samo ih moramo lijepo upakirati i ispričati, imamo sve resurse.

Bilo bi suludo da se ne iskoristi ova priča i činjenica, ne samo kroz turizam, nego kroz cijelo brendiranja grada. Šibenik – grad svijetla ( ne u kontekstu Las Vegasa ) uz svoje fenomenalne šibenske tvrđave i povijesnu vizuru, kroz igru svjetla i sjena cijeli grad može biti pozornica i umjetnička instalacija.

No, da ova nevjeroajtna priča ne ostane samo potencijal, nego postane vrijedan resurs, pobrinuo se jedan Šibenčanin.

Upravo to je velika vizija Zorana Lučića Luca, autora projekta ‘Light is life’ koji se uz podršku TZ grada Šibenika i sponzora, ove godine 28.08. održava po četvrti put u Šibeniku.

Svjetlosni spektakl ‘Light is life’ obilježava dan kada je Šibenik prije više od sto godina, kao jedan od prvih gradova u svijetu, dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, a festival slavi svjetlost kao izvor života i struju kao izvor svjetla.

Osim osnovne ideje i posvećenosti  ‘Light is life’-a obnovljivim izvorima energije i racionalnom korištenju energetskih potencijala, ove godine tema je obitelj i život u staroj gradskoj jezgri koji utjecajem modernih životnih i turističkih trendova polako izumire pa su i svjetlosne instalacije prilagođene temi. Upravo motiv ovogodišnjeg plakata poslužila je sačuvana originalna ulična svjetiljka za javnu rasvjetu iz 1895. godine.

Tako će se ove godine u sklopu manifestacije Šibenik postati galerija na otvorenom kroz razne svjetlosne instalacije i događanja koja će biti raspoređene po cijelom gradu.

Manifestacija “Light is Life ” mora biti TOP manifestacija u Hrvatskoj te smjer budućeg razvoja razvoja Šibenika. Ne samo kroz turizam, nego i kroz ukupno gospodarstvo.

Cijeli svijet se okreće obnovljivim izvorima i ekologiji, a Šibenik s pravom može i morao bi biti predvodnik cijele priče. Uz dva Unesco spomenika, revitalizirane šibenske tvrđave, Frausta Vrančića – izumitelja padobrana i gore spomenutu titulu i priču, Šibenik se ima s čime hvaliti i ponositi.

Manifestacija “Light is Life” mora dobiti puno više pažnje i potpore kao bi se ubrzao razvoj iste, jer se radi o manifestaciji po kojoj Šibenik može biti globalno prepoznatljiv i svakako motiv dolaska.

I upravo to mora biti jedna od “svijetlih” smjerova budućeg razvoja i brendiranja grada, kao boutique destinacije jedinstvenog kulturno-povijesnog turističkog proizvoda za cjelogodišnji turizam.

Šibenik to može i mora postati. Apsolutno sve preduvjete ima, dapače, uz strateški i pametni razvoj, Šibenik može stati uz sam bok Dubrovniku. Ako gledam širu sliku, sve resurse i potencijale, čak i korak ispred u nekoj bliskoj budućnosti. Sve je do ljudi i do tržišnog razvoja.

Da zaključim, manifestaciju “Light is Life” je nešto što svakako treba doživjeti i postati motiv dolaska.

Naslovan fotografija: Grad Šibenik

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN