Brodsko - posavska županija kroz projekt Bike Checkpoints dobila nove Bike Stop stanice

Kroz projekt Bike Checkpoints obogaćena je infrastruktura postojećih biciklističkih staza u općini Sibinj, te povećana sigurnost i sadržaj za bicikliste.

Autor:  HrTurizam Promo

17. studenoga 2022.

U općini Sibinj odnedavna su tri nove Bike Stop stanice - na Trgu Kralja Tomislava u centru Sibinja, ispred Društvenog doma u Jakačini Maloj i na izvoru Kralja Tomislava na jezeru Petnja. 

Cilj projekta Bike Checkpoints kojim su realizirane ove stanice bio je obogatiti infrastrukturu postojećih biciklističkih staza u općini Sibinj, te povećati sigurnost turista i sadržaja za bicikliste i pješake. Brodsko-posavska županija je kroz projekt Slavonia Bike u posljednje 4 godine trasirala više od 30 biciklističkih ruta, a nekoliko tih ruta prolazi općinom Sibinj. 

U Sibinju su u posljednje dvije godine uređene pješačko – biciklističke staze oko jezera Petnja koje predstavljaju pravi turistički magnet, a aktivnosti općine dovele su do povećanja broja cikloturista i aktivnih biciklista, pa se pojavila potreba za dodatnom infrastrukturom koja bi povećavala sigurnost, ali i sadržaje za bicikliste.

U tom smislu, projekt Bike Checkpoints dodatno doprinosi razvoju cikloturizma i stvaranju dodane vrijednosti u turističkoj ponudi destinacije Brodsko – posavske

Sibinj 10 22 3

  

Nositelj projekta je bila Turistička zajednica Brodsko – posavske županije koja je sredstva osigurala temeljem provedenog javnog natječaja koji je objavila Hrvatska turistička zajednica za dodjelu sredstava regionalnim TZ za projekte na turistički nedovoljno razvijenim područjima i kontinentu u 2022. godini.

Projekt primjenjuje inovativno tehnološko rješenje odmorišta koje uključuje 3 solarna seta za napajanje i bežične punjače za mobitele. 

Ukupna vrijednost projekta je 253 125 kn, pri čemu su sredstva potpore iznosila 194.500 kuna, a ostatak sredstava je osigurala TZ Brodsko – posavske županije, te dijelom i općina Sibinj, koja je sredstvima iz svog proračuna pripremila i uredila betonske podloge na tri lokacije gdje su postavljene Bike Stop stanice.  

"Projekt Bike Checkpoints realiziran je razmjerno brzo – u srpnju smo dobili odluku o dodjeli sredstava,  ugovor s izviđačem smo sklopili u kolovozu, a radovi su izvedeni i dovršeni u predviđenom roku”, rekla je o provedbi projekta direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković.

Ovo je jedan od ukupno tri projekta koje će TZ Brodsko-posavske županije realizirati u 2022. godine putem potpore iz nacionalnih fondova. "Kroz nacionalni fond smo osigurali sredstva i za izradu 'Strategije razvoja turizma i marketinški plan za Brodsko – posavsku županiju do 2030'. te projekt 'Promocija Brodsko – posavske županije kao idealne destinacije za odmor na kontinentu', a sva tri projekta će biti realizirana do kraja godine”, pojasnila je Vidaković. 

Osim toga, Turistička zajednica Brodsko – posavske županije potpisala je ugovor i s pet lokalnih turističkih zajednica na području županije za još 15 projekata. "Ti će se projekti realizirati u gradovima Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, općinama Cernik i Garčin, te na području TZ Meridiana Slavonica, a njihova je ukupna vrijednost 659 835 kuna. Treba dodati da je TZ Brodsko-posavske županije i na razini Klastera Slavonija - koji okuplja 5 slavonskih županijskih turističkih zajednica – partner u još dva projekta: novog vizualnog identiteta regije Slavonije, te izrade Strateškog operativnog plana za razvoj outdoor segmenta i ponude aktivnog turizma na području Klastera Slavonija”, istaknula je projektne aktivnosti Turističke zajednice Brodsko-posavske županije direktorica Ružica Vidaković. 

Foto: TZ Brodsko-posavske županije

Autor:  HrTurizam Promo

17. studenoga 2022.