SIKD upozorava: Mnogi hoteli ostat će zatvoreni – jer neće imati tko raditi

Iako je prije mjesec dana bila potpuno neizvjesna situacija vezano za mogući booking, sada se već sa sigurnošću može reći kako će ovogodišnja turistička sezona biti znatno bolja od...

Iako je prije mjesec dana bila potpuno neizvjesna situacija vezano za mogući booking, sada se već sa sigurnošću može reći kako će ovogodišnja turistička sezona biti znatno bolja od očekivanog i znatno bolja u odnosu na 2020. Međutim ove sezone će se desiti, da će mnogi hoteli diljem Jadrana ostati zatvoreni, ne zbog toga što neće biti turista, nego zato što neće imati tko raditi, upozorava Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Na tu činjenicu, kako naglašava Sindikat, upozoravali su još prošlog proljeća kada se iz epidemioloških razloga desio lock down i kada su mnogi hotelijeri najavljivali masovne otkaze ukoliko ne bude bilo pomoći Vlade Republike Hrvatske.

Činjenica je, barem kada su u pitanju velike turističke kompanije, da poslodavci nisu otkazivali ugovore o radu radnika; činjenica je da su, za vrijeme kada nisu radili, radnici dobivali naknadu plaće koje su kod mnogih poslodavaca svedene na minimalnu plaću, a u Istri i većim kompanijama na Kvarneru na određeni postotak 60-80% plaće radnika, ali ne manje od potpora Vlade RH i činjenica je da za cijelo vrijeme trajanja pandemije Vlada RH odobravala potpore za očuvanje radnih mjesta, podsjećaju iz Sindikata.

“I s pravom se pitamo: tko je onda kriv što odmah na početku sezone, odnosno ponovnog intenzivnijeg rada već nema dovoljno kadrova? Odgovornost snose i vlasnici kompanija, i poslodavci, ali i Vlada RH.”

Nadalje iz Sindikata naglašavaju kako su u proteklih 14 mjeseci rijetki radnici u turizmu dobili više od šest punih plaća. Rijetki su sezonski radnici koji su uopće imali priliku da u to vrijeme rade više od tri do četiri mjeseca. Naravno kako je u takvim uvjetima nesigurnosti iluzorno bilo očekivati kako će ti radnici čekati poziv turističkih kompanija. Mnogi stalni radnici, ali prije svega stručni i obrazovani radnici, koji si nisu mogli dozvoliti da žive od 60% plaće, dali su otkaz. Otišli su raditi u inozemstvo ili u drugu djelatnost, poručuje SIKD.

Zbog velike neizvjesnosti u ishod i trajanje pandemije ni poslodavci nisu imali prostora za dugoročno planiranje, a većina njih nije zapošljavala ni stalne sezonce niti sezonce koji su godinama radili sezonske poslove niti je pokušala tražiti nova tržišta radnika.

“Ima i pozitivnih primjera. Ima poslodavaca koji su počeli zapošljavati sezonske radnike veoma rano, gotovo pa uobičajeno, koji su sa sindikatima , unatoč neizvjesnosti, ugovorili i jednokratne nagrade ili dodatke na plaću za rad tijekom intenzivnih mjeseci u sezoni, koji su nastojali u najvećoj mogućoj mjeri osigurati posao i punu plaću maksimalnom broju radnika. Takvi poslodavci danas problem nedostatka radnika muči u manjem opsegu”, poručuju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i dodaju kako su radnici opravdano očekivali, posebno od velikih turističkih kompanija, da nakon desetak godina izuzetno dobrog poslovanja, kada su se obarali rezultati svake godine, kako u fizičkom, tako i financijskom pogledu, kompanije imaju unutarnjih rezervi da isplaćuju normalne plaće i ostala ugovorena materijalna prava radnika, no to se nije desilo, a rijetki su poslodavci koji su tijekom cijele ove pandemije radnicima isplaćivali punu plaću, zbog čega ih takav odnos prema radnicima sada košta.

Ne umanjujući potpore isplaćivane putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sindikat napominje kako je Vlada RH odluku o nastavku potpora donosila iz mjeseca u mjesec, bez dugoročne strategije. Da se znalo kakve će biti potpore, da se znalo do kada će biti potpore, te uvjeti pod kojima će se one ostvarivati, možda bi i poslodavci drugačije reagirali i pravovremeno si osigurali dovoljan broj kadrova za sezonu. Ukratko, po mišljenju SIKD-a zakazali su svi, a sada ispaštaju radnici koji nerijetko rade i iznad 15 sati dnevno, uz istu ili manju plaću, odnosno primanja koja su imali prije dvije godine, a istovremeno inflacija raste.

“Zbog vatrogasnih mjera koji su donosili i poslodavci i Vlada RH, umjesto dugoročnih planova kojim bi se sačuvala ne samo radna mjesta već i iskusan i kvalitetan kadar, danas imamo paničnu situaciju gdje se radnici traže na sve strane od Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije, do Indije, Filipina, Ukrajine, čak do Nepala. U pravilu radnika bez iskustava, bez traženih kvalifikacija i kvalitete za koje je potrebna radna dozvola, a zbog čega se situacija dodatno komplicira jer administracija traje dugo. Naravno da radnici iz EU ne dolaze u Hrvatskoj jer su plaće ispod onoga što imaju u tim zemljama. I stoga sam uvjerena da ćemo se ubuduće morati suočiti s dodatnim pitanjem: kako održati kvalitetu?”, poručuje predsjednica SIKD-a Marina Cvitić i dodaje kako u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije smatraju da pod hitno treba održati zajednički sastanak predstavnika svih sudionika, sindikata, poslodavaca, ministarstva turizma i ministarstva rada, odnosno predstavnika Vlade RH radi donošenja dugoročnih i konkretnih mjera, jer nakon sezone koja možda može trajati uobičajeno do konca rujna, do iduće sezone slijedi predugi period, a stalni radnici neće moći kumulirati dovoljan broj sati za preraspodjelu do iduće sezone niti će sezonski radnici osigurati dovoljan neprekidni staž radi ispunjavanja uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene.

“Ako zajednički ne donesemo prave mjere, iduća sezona biti će još gora u pogledu nedostatka radne snage”, na kraju poručuje Cvitić.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN