Sljedeće godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji 197 milijuna eura investicija u turizam

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu investicija u turistički sektor za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke koje su dostavile podatke o najavljenim investicijama za sljedeću godinu. 

Prema dostavljenim podacima u 2019. godini u hrvatskom turizmu uložit će se oko milijardu i 50 milijuna eura, dok su investicije prema istoj anketi u 2018. godini iznosile 940 milijuna eura. Pri tome će tvrtke investirati oko 626 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije i gradovi te općine s njihovog područja investirati 425 milijuna eura.  Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije.

Prema podacima o investicijama iz ankete Ministarstva turizma, najveći broj investicija, odnosno najveći iznos ukupnih investicija planiran je u Primorsko-goranskoj županiji s ukupno 203 milijuna eura investicija, Splitsko-dalmatinskoj s 197 milijuna eura investicija te Istri s 175 milijuna eura investicija dok će se u kontinentalnim županijama uključujući grad Zagreb uložiti 355 milijuna eura.

U Splitu se otvara čak osam hotela 

Na području Splitsko-dalmatinske županije ulaže se u idućoj godini čak 197 milijuna eura u turizam, pri čemu je grad Split najatraktivniji ulagačima. Upravo u Splitu se gradi čak osam hotela sa četiri i pet zvjezdica koji bi prema najavama investitora trebali otvoriti vrata gostima u proljeće iduće godine, ističu iz TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Da je Splitsko-dalmatinsku županija među najzanimljivija investitorima u turizam, najavila je u svojem istraživanju i revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst Young. Prema njihovoj procjeni do 2022. godine investicijama će biti obuhvaćeno ukupno 9700 hotelskih soba, od kojih su gotovo 6 tisuća potpuno nove sobe u hotelima visoke kategorizacije sa četiri i pet zvjezdica.

Foto: Pixabay.com

Najviše njih planira se otvoriti u Splitu koji kronično pati od nedostatka hotelskih postelja pa bi osam novih većih hotela i cijeli niz manjih, trebali tu sliku popraviti. Tako bi u travnju svoje goste trebao primiti prvi u Hrvatskoj Marriott International s brendom Courtyard by Marriott koji će otvoriti Dalmacija Tower sa 190 soba i četiri apartmana.

Do početka sezone 2019. godine planira se i otvaranje hotela “Amphora Resort na žnjanskom platou s ukupno 207 soba, kongresnom dvoranom, nizom ugostiteljskih sadržaja, ali i tri bazena i raskošnim wellness.-om. Novi paviljon “Radisson Blu Resorta” s 54 sobe i 15 apartmana niknuo je na mjestu srušene zgrade nekadašnjeg kompleksa hotela “Split”. Na mjestu nekadašnjeg Kaliterninog perivoja na Bačvicama pri kraju su radovi na hotelu koji će na četiri kata imati 60 soba i 45 parkirališnih mjesta.

U nekadašnji hotel “Ambasador” na splitskoj rivi investira se  17 milijuna eura. Novi “Ambasador” imat će 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta, a njegovo otvaranje najavljeno je za ljeto 2019. Na parceli smještenoj istočno od mosta koji spaja Gradsku luku Split i Bačvice gradi se “Vila Harmony” na pet nadzemnih etaža sa 26 soba čija investicija je 32 milijuna kuna.

Završetkom svih tih investicija koje su planirane primiti prve goste u 2019. godini, Split bi trebao biti bogatiji za oko 1,5 tisuću novih vrhunskih postelja u hotelima.

POVEZANA VIJEST:

OBJAVLJEN NOVI KATALOG INVESTICIJSKIH MOGUĆNOSTI U RH, VEĆINA PROJEKATA U TURIZMU

Povezane vijesti: