Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Poreču u restoranu Hrast najavljeno je drugo izdanje eno-gastronomske manifestacije "Cabernet Sauvignon & plava riba, s ljubavlju".
O temi su govorili Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča, Emil Perdec, sommelier i F&B Manager Plave lagune, Sandi Paris, glavni sommelier i specijalist pića hotelske kuće Valamar i član izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba i dr. sc. Marijan Bubola, iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Prva večera održat će se 8. studenog upravo u restoranu Hrast koji od 1971. godine kroji obiteljsku tradiciju i ponudu domaće hrane, uz čaroban ambijent neposredne blizine mora i nadomak starogradske jezgre grada Poreča.
"Ova je manifestacija nastala na kreativnom sastanku te je organizirana s puno ljubavi i pažnje kako bismo upotpunili ponudu programa u posezoni. Prvo izdanje pokazalo je da postoji izniman interes za ovakvim sadržajem pa nastavljamo u istom tonu, s odličnim suradnicima, restoranima i chefovima. Naša je želja našim dragim sugrađanima te gostima Poreča i Poreštine pružiti dodatni sadržaj i program te ih zaintrigirati da probaju nešto novo, nešto što je utkano u naš identitet. Svake godine rotiramo restorane i chefove jer želimo svim vinarima te ugostiteljima dati priliku za sudjelovanje u kreiranju ovog jedinstvenog eno-gastronomskog sadržaja. Kako je mjesec studeni idealan za otkrivanje ove uzbudljive priče, bit će ovo odlična prilika za upoznavanje zanimljive povijesti ove vinske sorte koja je zasjala u Istri i njezinu povezanost s plavom ribom. U ime TZG Poreča pozivam vas da na vrijeme rezervirate mjesto za večeru u željenim restoranima kako bi mogli uživati u menijima slaganim s puno pažnje", rekao je direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik.
"Ova manifestacije ja posvećena lokalnim okusima i tradiciji jer je plava riba već generacijama simbol prehrane u Istri, uz vino putem kojeg odajemo počast našim vrijednim vinarima. U manifestaciji sudjeluju tri poznata porečka restorana, zato pozivam sve naše sugrađane i posjetitelje te naše drage goste da se pridruže te podrže naše lokalne ugostitelje", istaknuo je gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić.
Projekt pod nazivom Cabernet Sauvignon i plava riba s ljubavlju nastao je spajanjem istomišljenika i vrhunskih chefova, sommeliera koji su uvidjeli te isprobali ovu kombinaciju posebne vinske sorte i jednostavnosti koju donosi na stol jelo spravljeno od plave ribe. No, naravno da se u ovoj eno-gastronomskoj priči, vino i riba predstavljaju na jedan drugačiji i zanimljiv način koji će svim sudionicima garantirati nezaboravne doživljaje okusa i mirisa. Jela za ove posebne večeri posvećene Cabernet Sauvignonu i plavoj ribi, pripremat će neki od najznačajnijih hrvatskih chefova kao što su Zdravko Tomšić, Goran Hrastovčak te Robert Benzia i Jurica Obrol.
Emil Perdec naglasio je kako su plava riba i crna vina davna ljubav te je ovaj spoj opjevan u mnogim pjesmama, a ideja za ovaj event nastala je 2020. godine.