Slovenci optimistični oko uspostavljanja prekograničnog turističkog prometa između naše dvije zemlje

Jutros je ministar turizma Gari Cappelli najavio kako će se prvo otvoriti granica sa susjednom Slovenijom, koje je naše drugo najvažnije emitivno tržište s ukupno 10% ostvarenih noćenja u...

Jutros je ministar turizma Gari Cappelli najavio kako će se prvo otvoriti granica sa susjednom Slovenijom, koje je naše drugo najvažnije emitivno tržište s ukupno 10% ostvarenih noćenja u prošloj godini.

Upravo iz Slovenije postoji velika želja za dolazak na Jadran, barem prema trenutnom interesu medija i građana, no naravno, prvo i osnovno moraju se ispuniti dva preduvjeta: zadovoljavajuća epidemiološka situacija te otvaranje granica.

Inače epidemiološka situacija u Sloveniji je bolja nego u Hrvatskoj te tako s današnjih 10 novih slučajeva covida19, u Sloveniji bilježe ukupno 1.418 oboljelih ( HR 3.149 ) te 89 smrtnih slučajeva ( 218 ).

Upravo na temu bilatelarnih razgovora oko otvaranja granica danas popdone održan je sastanak ministra turizma Garija Cappellija s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom, a tema su upravo bile mjere i planovi vezanim uz turizam i trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19.

Cappelli: Zajednička nam je želja pokrenuti međusobne turističke tokove

Hrvatska i Slovenija već dugi niz godina imaju odličnu turističku suradnju ne samo zbog činjenice što se zajednički predstavljamo na dalekim tržištima već i zbog toga što su gosti iz Slovenije jedni od najvjernijih i najbrojnijih gostiju u Hrvatskoj, istaknuo je ministar Cappelli prilikom sastanka te dodao: “Aktivno razgovaramo o mogućnostima otvaranja granica kao i o načinima da osiguramo sve potrebne mjere i procese kako bi slovenski građani mogli provesti odmor u Hrvatskoj. Posebno smo se osvrnuli i na slovenske građane koji imaju nekretnine i pokretnine u Hrvatskoj te pokušavamo pronaći rješenja za njihov dolazak do svojeg vlasništva uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Zajednička nam je želja pokrenuti međusobne turističke tokove kada okolnosti to budu dozvoljavale, a želimo i iznaći načine za osiguranje najviše razine zdravstvene zaštite hrvatskih i slovenskih građana prilikom moguće turističke razmjene“,

Ministri su razgovarali i o omogućavanju turističkih kretanja uz izradu procedura putovanja o čemu se razgovaralo i tijekom videokonferencije ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma koja je održana ranije ovog tjedna. Ovom prilikom su također istaknuli važnost jačanja pozicije turizma, odnosno dostupnosti financijskih sredstava za sektor turizma kroz buduće financijske okvire EU kao i u trenutnoj situaciji kako bi se održala stabilnost gospodarskih subjekata te radna mjesta u sektoru turizma.

U Hrvatskoj se nalazi oko 110.000 privatnih nekretnina u vlasništvu slovenskih državljana te bi bilo prikladno dopustiti im da posjete svoje ljetne rezidencije. U Sloveniji smo optimistični glede mogućnosti barem djelomičnog uspostavljanja prekograničnog turističkog prometa između naše dvije zemlje, bar u kasno ljeto i pod posebnim uvjetima zdravstvene zaštite“, izjavio je slovenski ministar Počivalšek istaknuvši da su Slovenija i Hrvatska tradicionalne turističke i prijateljske zemlje te da su oba naroda dobri domaćini.

Prema podacima iz sustava eVisitor tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 1,6 milijuna dolazaka i gotovo 11 milijuna noćenja gostiju iz Slovenije.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN