Snažan rast potražnje za radom na južnom Jadranu

Nakon vrlo niske godišnje stope rasta u prvom mjesecu ove godine, OVI je u veljači zabilježio rast od 8,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što upućuje...

Nakon vrlo niske godišnje stope rasta u prvom mjesecu ove godine, OVI je u veljači zabilježio rast od 8,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini.

Desezonirane vrijednosti indeksa također su pozitivne i pokazuju da je broj oglasa u veljači veći u odnosu na prethodni mjesec, i to za 4,7 posto. Pokazatelji tržišta rada obično prate kretanje BDP-a s vremenskim odmakom, ali čini se da tržište rada još nije osjetilo posljedice usporavanja stope rasta BDP-a koja je u četvrtom tromjesečju 2018. iznosila 2,3 posto, niže od stopa ostvarenih u prethodnim tromjesečjima, ističu iz Ekonomskog instituta Zagreb.

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima hotelijer/ugostitelj, serviser te skladištar, dok je najveće smanjenje opaženo kod programera, kuhara i zidara.

U 40 posto oglasa u veljači tražila se srednja stručna sprema, dok je najveći broj oglasa nudio ugovor na određeno vrijeme, njih čak 44,8 posto. Što se geografske raspodjele poslova tiče, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku dok se na drugom mjestu nalazio južni Jadran koji je u veljači imao i najveći pozitivan doprinos ukupnom rastu broja oglasa na godišnjoj razini.

Broj oglasa u razdoblju od veljače 2018. do veljače 2019. godine na južnom je Jadranu porastao za čak 20,6 posto, najvećim dijelom zahvaljujući povećanoj potražnji za hotelijerima/ugostiteljima, konobarima, serviserima, čistačima te stolarima.

OVI je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao.

Povezane vijesti: